Тези дни започнаха да слагат коледната украса в града! Булевардите са осветени, магазините - украсени, а времето навън с нищо не може да ми подскаже, че снегът наближава. И докато се наслаждаваме на приятните топли есенни дни и все още човешките сметки за ток, реших да забъркаме един кекс, за награда в края на работната седмица! :)
Като си ме знаете обаче, този кекс няма да е семплият десерт, който предполагаме, когато чуем думичката "кекс" (тo има хора, които и друго си мислят, но и с това няма нищо общо, да ви светна)
Освен може би, че ще изпитате неописуемо удоволствие от всяка хапка и ще искате още и още!
Представям ви очарователният пълнен кекс с ванилов крем, ароматни ябълки и карамел.
Ябълките са актуални през цялата година, но през есента сякаш изкушават най-много, изпъкващи в класически комбинации с канела, карамел и ванилия.
Това, което ми хареса в тази рецепта е, че тук успяваме да запазим свежестта на ябълките и ги хапваме почти сурови, което си е голям плюс по отношение на това да успяваме да консумираме полезните им вещества.
И да не сте майстори на десертите, вярвам, че един кекс няма да ви се опре, особено щом е толкова лесен за изпълнение. За сметка на това, щом го сервирате, ще усетите възхитата на околните, защото по вкус и визия с нищо не отстъпва на торта. Но ето и рецептата:
За кекса:
3 яйца
2 3/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
6 с.л. масло
1 ч.ч. бътърмилк (може да замените с айран или прясно мляко с 1 ч.л. лимонов сок)
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 с.л. заквасена сметана / цедено кисело мляко
лимонова кора и лимонов сок (по желание)
1 ванилия
щипка сол
За крема:
Пакет пудинг ванилия на Др. Йоткер,
приготвен според инструкциите
За топинга:
1-2 ябълки
1 с.л. масло
1 с.л. захар
1/4 ч.ч. карамелен сос (рецепта от тук)
Започвам с направата на крема, за да има време да се охлади. Спрях се на пудинг на Др. Йоткер, тъй като рядко готвя с готови продукти, но в този вид мога да предложа една по-бърза и лесна рецепта, която става и за начинаещи :) Приготвих крема според инструкциите, което отнема буквално минути, и го изсипах в метален поднос. Покрих с фолио за свежо съхранение и оставих настрана, докато изстина напълно.
Пресявам брашното, прибавям щипка сол и бакпулвера.
В друга купа разбивам захарта с олиото и мекото масло. Прибавям едно по едно и яйцата. Прибавям ванилията и лимоновата кора с една-две с.л. лимонов сок (можете да изберете само аромат на ванилия и да пропуснете лимона като съставка). После прибавям содата, която съм комбинирала със заквасената сметана (или цеденото мляко)
Започвам да редувам, прибавяйки от брашнената смес и прясното мляко, като разбивам с миксера до получаването на хубаво кексово тесто.
Подготвям формата за печене, като я намаслявам и "напудрям" с брашно :) Изсипвам сместа за кекса и пъхам във фурната да се пече за около 40 минути на 180 градуса.
Готовия кекс оставяме да се охлади, а след това изваждаме от формата.
Ябълките приготвяме като ги нарязваме на кубчета, а в касерола затопляме маслото. Прибавяме ябълките и захарта, като ги оставяме за няколко минути, докато захарта се разтопи, а ябълките омекнат леко. Може да добавите и малко канела, по желание.
Сглобяване на кекса: Разрязвам го по хоризонтал, като аз правя разреза в по-долен, широк край, за да може да понесе тежестта на пълнежа.
Слагам от крема по средата, а отгоре от ябълките. Захлупвам отново, а отгоре украсявам отново с останалите ябълки и малко карамелен сос.
И така, само с няколко стъпки, вече имате тази красота пред очите си.
Тук е моментът да ви предложа да използвате и друг крем за пълнежа - домашен крем, карамелен крем или защо не шоколадов (макар че в този случай бих заменила ябълките с банани). В тази рецепта обаче реших да изпълня няколко молби на читатели, които искаха по-лесна, но ефектна рецепта за сладкиш, с готов крем или пудинг. И тъй като знаете, обичам да помагам....:)
Надявам се ви е харесал и ви пожелавам точно толкова сладки, безгрижни и красиви почивни есенни дни!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!