петък, 13 ноември 2015 г.

Пухкав кекс с крем и карамелени ябълки / Caramelized Apple Bundt Cake


Тези дни започнаха да слагат коледната украса в града! Булевардите са осветени, магазините - украсени, а времето навън с нищо не може да ми подскаже, че снегът наближава. И докато се наслаждаваме на приятните топли есенни дни и все още човешките сметки за ток, реших да забъркаме един кекс, за награда в края на работната седмица! :)

Като си ме знаете обаче, този кекс няма да е семплият десерт, който предполагаме, когато чуем думичката "кекс" (тo има хора, които и друго си мислят, но и с това няма нищо общо, да ви светна)

Освен може би, че ще изпитате неописуемо удоволствие от всяка хапка и ще искате още и още!
Представям ви очарователният пълнен кекс с ванилов крем, ароматни ябълки и карамел.


Ябълките са актуални през цялата година, но през есента сякаш изкушават най-много, изпъкващи в класически комбинации с канела, карамел и ванилия.
Това, което ми хареса в тази рецепта е, че тук успяваме да запазим свежестта на ябълките и ги хапваме почти сурови, което си е голям плюс по отношение на това да успяваме да консумираме полезните им вещества.


И да не сте майстори на десертите, вярвам, че един кекс няма да ви се опре, особено щом е толкова лесен за изпълнение. За сметка на това, щом го сервирате, ще усетите възхитата на околните, защото по вкус и визия с нищо не отстъпва на торта. Но ето и рецептата: 

Необходими продукти:
За кекса:
3 яйца
2 3/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
6 с.л. масло
1 ч.ч. бътърмилк (може да замените с айран или прясно мляко с 1 ч.л. лимонов сок)
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 с.л. заквасена сметана / цедено кисело мляко
лимонова кора и лимонов сок (по желание)
1 ванилия
щипка сол





За крема:
Пакет пудинг ванилия на Др. Йоткер,
приготвен според инструкциите
За топинга:
1-2 ябълки
1 с.л. масло
1 с.л. захар
1/4 ч.ч. карамелен сос (рецепта от тук)

Започвам с направата на крема, за да има време да се охлади. Спрях се на пудинг на Др. Йоткер, тъй като рядко готвя с готови продукти, но в този вид мога да предложа една по-бърза и лесна рецепта, която става и за начинаещи :) Приготвих крема според инструкциите, което отнема буквално минути, и го изсипах в метален поднос. Покрих с фолио за свежо съхранение и оставих настрана, докато изстина напълно.

                   

Пресявам брашното, прибавям  щипка сол и бакпулвера.


В друга купа разбивам захарта с олиото и  мекото масло. Прибавям едно по едно и яйцата. Прибавям ванилията и лимоновата кора с една-две с.л. лимонов сок (можете да изберете само аромат на ванилия и да пропуснете лимона като съставка). После прибавям содата, която съм комбинирала със заквасената сметана (или цеденото мляко)


                        

Започвам да редувам, прибавяйки от брашнената смес и прясното мляко, като разбивам с миксера до получаването на хубаво кексово тесто.


Подготвям формата за печене, като я намаслявам и "напудрям" с брашно :) Изсипвам сместа за кекса и пъхам във фурната да се пече за около 40 минути на 180 градуса.

                     

Готовия кекс оставяме да се охлади, а след това изваждаме от формата.
Ябълките приготвяме като ги нарязваме на кубчета, а в касерола затопляме маслото. Прибавяме ябълките и захарта, като ги оставяме за няколко минути, докато захарта се разтопи, а ябълките омекнат леко. Може да добавите и малко канела, по желание.


Сглобяване на кекса: Разрязвам го по хоризонтал, като аз правя разреза в по-долен, широк край, за да може да понесе тежестта на пълнежа.


Слагам от крема по средата, а отгоре от ябълките. Захлупвам отново, а отгоре украсявам отново с останалите ябълки и малко карамелен сос.


И така, само с няколко стъпки, вече имате тази красота пред очите си.


Тук е моментът да ви предложа да използвате и друг крем за пълнежа - домашен крем, карамелен крем или защо не шоколадов (макар че в този случай бих заменила ябълките с банани). В тази рецепта обаче реших да изпълня няколко молби на читатели, които искаха по-лесна, но ефектна рецепта за сладкиш, с готов крем или пудинг. И тъй като знаете, обичам да помагам....:) 


Надявам се ви е харесал и ви пожелавам точно толкова сладки, безгрижни и красиви почивни есенни дни! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

понеделник, 9 ноември 2015 г.

Свинско с гъби и бренди / Pork chops with mushrooms and brandy


Не мога без месо! Не, дори не ме карайте...защото, който го направи, има опасност да го направя на суджуци. Все повече и повече хора около мен стават я вегани, я отказват само месото, алкохола или тръгват на йога и всякакви такива извращения.:)  
За сметка на това аз си правя торти и изяждам повече месо годишно от средностатистическо канибалско племе, но пък всеки си има кусури...:) 
(Надявам се сега някой да не вземе да си помисли, че не признавам ползите от здравословното хранене и че храня домашните със захарен памук и пръжки. )
И макар у дома да се хапва най-вече месо и риба, гарнирани със салата, за вечеря, ястията, които избирам да публикувам в блога са от онези вечери, които правим нещо по-така...................съботно-неделните удоволствия, както се казва! 
Кога иначе с такъв кеф може да хапнете нещо супер вкусно, да сипете чашка бренди на масата (и в манджата), да се излегнете след това и да се насладите на някой хубав филм на ужасите (в нашия случай) :) 


Днес ви предлагам точно такова ястие - крехки свински каренца в гъбено-сметанов сос от печурки и леко ухание на бренди, което ще се съчетае идеално с брендито в чашата...и последвалото добро настроение в края на работния ден! 


Рецептата видях от тук и още няколко места, като я адаптирах по свое усмотрение и ето какво се получи накрая:

Необходими продукти:
5-6 св. карета 
2 с.л. захтин / олио
1 с.л. масло
1 глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
50 мл бренди
400 г гъби печурки
1 ч.ч. готварска сметана
1/2 - 1 ч.ч. бульон
сол/ пипер/ суха мащерка

Започваме като подправяме каренцата с малко сол и пипер и ги запържваме, докато получат хубав загар и от двете страни. 


След това прехвърляме в тавичка и пъхаме във фурната да се изпекат на около 180 градуса.
През това време се заемаме със соса. Нарязваме кромида, чесъна, гъбите и моркова. Последния може да пропуснете, аз реших да го добавя за повече есенен цвят :) 

                   

В подходящ съд слагам олиото и маслото да се загреят, а след това прибавям и кромида с чесъна да се запържат, докато пуснат ароматите си.


След това прибавям гъбите и морковите. Запържвам всичко това, докато водата от гъбите се изпари напълно и те започват да придобиват златно-кафяв загар.


След това слагам брендито и разбърквам, докато алкохолът се поизпари. Прибавям сметаната, разбърквам всичко и готвя още няколко минути, докато сосът започне да се сгъстява. Накрая прибавям и бульона (домашен, на кубчета, пилешки или гъбен)


Когато сосът стане с желаната от нас консистенция, дърпаме от огъня и подправяме ястието с подправките на вкус. Прибавяме и  готовите свински каренца.


Ако искате щипка свежест - сложете малко пресен магданоз, но за да засилите уханието на "есен" сервирайте пържолките с щипка суха мащерка.


Гарантирам ви, след най-дългия ден от седмицата (т.нар. понеделник), това ястие ще стопли не само стомаха, но и душата ви :)


Опитайте! 
Успешна седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


петък, 6 ноември 2015 г.

Невероятната карамелено-ябълкова торта на Люси и 3 години заедно / The amazing salted caramel apple cake and my third Blogaversary


Винаги съм искала да имам рожден ден през есента, за да имам повече приятели, с които да празнувам. Като дете на лятото, празникът ми беше през лятната ваканция и така и не успявах да си поканя приятелите у дома, тъй като всички се бяха разпръснали по баби и дядовци - както старата българска традиция повелява. Нито пък можех да мина по чиновете и с гордост да почерпя с бонбони "Амфора", докато приятелите ти пожелават по нещо, вътрешно ликувайки, че бавиш часа и намаляваш възможностите за изпитване. Така и не успях да бъда от тези "герои", или поне веднъж да отърва кожата от препитване заради моя специален повод!

Странна работа е животът, но пък явно желанието ми е било много силно, защото се оказа, че вече имам втори рожден ден, и то през есента. Вече за трета година ще отбележа дата, в която пуснах първата статия в моя блог и началото на едно наистина вълнуващо и интересно приключение. Освен че с огромно желание създавах рецепта след рецепта, този блог ми донесе толкова много други положителни емоции, които дори и не предполагах, че се крият зад това обикновено на пръв поглед хоби. 


Научих се да хапвам и експериметирам с продукти, които не исках да погледна преди, но си намерих рецепти, които да обикна и да предложа на други като мен. Учех се и споделях опит едновременно, вдъхновявах се от други и бях вдъхновение за тях, и може би най-важното и удовлетворяващото от всичко - успях да намеря повече от 15 000 нови приятели, с които най-сетне мога да отпразнувам този специален рожден ден.

Няма други хора, с които бих искала да споделя този повод, тъй като вие сте част от него, колкото и аз. Всеки ваш коментар, окуражаваща дума или не дай си Боже критика (дава той и това от време на време), ме вълнува и ангажира така, че да искам да ви представя най-вкусните, точни и добре описани рецепти, които и най-големият новак в кухнята да може да направи. 

И макар понякога да ме съветват да не слагам толкова снимки на самия процес, аз си спомням как в началото се чувствах като идиот, тъй като нямах и идея какво означават думи като "кексово тесто", "меко тесто", "меко, но не лепнещо", "средно големи квадрати", "не много тънка кора" и др. Затова и търсех рецепти, които да ми показват как точно изглежда това. Реших - ако ще правя и аз блог, ще направя рецептите такива. Ще разкриват цялата магия на готвене, стъпка по стъпка, и всеки ще може да се убеди, че не е толкова сложно, а кадър по кадър ще потъват все по-надълбоко в този вкусен кулинарен свят..от който след време няма измъкване ;) 
И сега, три години по-късно, с тиха гордост в сърцето искам да отпразнувам този ден в компанията на всички вас, моите читатели, които също влагат цялата си любов, фантазия, въображение и любознателност, за да пресъздават магията на храната и да я споделят със семейството и близките си!
Благодаря ви от сърце за приятната компания в това кулинарно пътешествие!


И защото вече не сме никак малко семейство, трябваше да направя една наистина пищна и голяма торта. Това не е торта за всеки ден, но ви обещавам - вкусът й също не е просто чудесен! Той е ...неописуем! Препоръчвам ви да я приготвяте за специални поводи - коледни празници, рождени дни,  предлагане на брак, заминаване на тъща или сваляне на имунитет на депутати (последващо държавен преврат и народен съд за политици ( чак се размечтах ) ).
Тортата внушава първо с приказния си външен вид, който ще ви подскаже, че в многобройните пластове можете да се насладите на изкушаващите вкусове на карамел, ябълки, ядки, шоколад и маскарпоне.

Самите блатове приготвих по рецепта за любимия ми ябълков сладкиш на мама и ви гарантирам най-нежната и топяща се в устата текстура, завита в пухкава пелена от карамелен крем от маскарпоне.



Необходими продукти:

За блатовете:
4 бр. яйца
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
125 г краве масло
1-2 ч.л. канела
1 ч.л. сода (загасена с оцет)
1 ч.л. бакпулвер
5 бр.  средни по големина ябълки

За крема:
500 г маскарпоне (или 50/50 с крема сирене)
300 мл течна сметана за разбиване
300 г дулсе де лече
1 ч.ч. пудра захар
1 пак. стабилизатор за сметана


Още:
2 ч.ч. орехи
100 г дулсе де лече

За украса:
домашния карамелен сос ( рецепта по-надолу)
шоколадов ганаш ( рецепта вижте тук)
карамелен сос
орехи
ябълки
морска сол


Започваме с направата на блатовете. За целта разбиваме яйцата със захарта на пухкава смес.

                          

След това прибавяме пресятото три пъти брашно и бакпулвера със загасената в малко оцет сода.


Нарязваме на малки кубчета ябълките и ги подправяме с канела. разбъркваме хубаво, за да се овкусят всички парченца

                     

Прибавяме ябълките към сместа и разбъркваме добре.


Загряваме фурната на 150 градуса (с обдухване) и слагаме по парче от маслото на дъното на тавичката.  (Можете да изпечете един голям блат, който да разрежете впоследствие, но аз предпочитам да ги пека по отделно. )

                

След като маслото се разтопи, вадим формичките и разпределяме по равни количества от сместа върху разтопеното масло.


Времето за печене на блатовете ще варира спрямо това колко броя блатове ще направите  и колко дебели ще бъдат те. Блатовете са готови, когато забучен дървен шиш в средата излезе сух.
Готовите блатове оставяме да се охладят напълно.


За крема: разбиваме сметаната с една чаша пудра захар. Ако сметаната ви е подсладена, може да започнете с половин чаша и да сложите още накрая, ако не ви се струва достатъчно сладък кремът. Когато сметаната започва да става на сняг, прибавяме стабилизатора. Бием още няколко минути и прибавяме маскарпонето.

                       

Накрая прибавяме и дулсе де лечето. (Можете да купите от Метро или Кауфланд и изглежда ето така) 


Разбийте отново и опитайте. Ако ви се стори бедно на захар, добавете останалата пудра захар. Все пак не прекалявайте, тъй като тортата ще бъде обляна от карамел и шоколад, така че няма да е лошо кремът да остане малко по-свеж.


Сглобяване на тортата:
Тъй като аз исках по-висока торта, направих общо 4 блата с диаметър 20 см от тази смес. За да е по-стабилна тортата обаче, при сглобяване, можете да си помогнете със следното : 1) Висок ринг за торти 2) Да охладите крема в хладилника, за да стегне и да е по-стабилен при сглобяване 3) Да сглобите блатовете първо два по два за вечерта и да ги слепите един за друг по-късното.
Аз сглобих тортата, като намазах блатовете с останалите 100 гр от карамела на тънък пласт.


Сложих дебел пласт крем, а отгоре шепа от счуканите орехи. Нека бъдат на по-едри парчета, за да се усещат повече при консумация.


После - следващия блат, като на всеки изравнявам количеството крем и отстрани, за да може конструкцията да е стабилна. на при последния пласт пропускам орехите. Пъхам в хладилника за вечерта, като си заделям малко крем за измазване на тортата на сутринта.

След като измажа тортата, слагам пласт шоколадов ганаш на върха на тортата, като аз направих моя по изпитаната рецепта за ганаш от сметана и шоколад, която съм описала тук.


Пъхам отново в хладилника и се заемам с направата на карамеления сос за украса.
Реших да вмъкна рецептата тук засега, но тъй като поста е достатъчно дълъг, ще го изнеса в отделен пост след няколко дни.
За сега, за соса ви трябват : 1 ч.ч. захар, 1/4 ч.ч вода, 3/4 ч.ч сметана, 2 с.л. масло и щипка морска сол

Слагаме захарта и водата в подходящ съд на котлона. Оставяме захарта да се разтопи и течността да заври, намаляваме на средна температура да къкри, докато постепенно сиропа започва да потъмнява ( от сн.1 до сн.4) Когато постигне кехлибарен цвят, дърпаме от огъня и бавно прибавяме сметаната разбърквайки ( сн.5). Към този момент, сосът ще е станал на бучки, но го връщаме на огъня, като го разбъркваме докато се разтворят бучките ( ако не ви се чака много, използвайте жокер - пасатор)
След като соса е готов, слагаме в него и маслото и разбъркваме докато се разтопи напълно (сн.6).



Готовия карамел ще се втвърди леко при изстиване, но няма да стане твърд като карамелизираната захар.

                    

Потапям в него измитите и подсушени  ябълки, които избрах за украса и ги оставих да се отцедят на силиконова подложка.


За да подчертая страхотния карамелен вкус, ги поръсих с щипка морска сол.

            

Излизвам още малко от този сироп върху шоколадовия ганаш, образувайки втора "заливка". Нека сосът да е поизстинал, за да не разтопи шоколада.



Украсих тортата още с млени орехи и вече готовите карамелизирани ябълки.


Да преминеш с виличката през всичките тези пластове от наслада определено ще бъде върхово удоволствие за всеки, който има възможността да се наслади на тези въздушни ябълково-канелени блатове, сгушени между редовете от нежен карамелен крем от маскарпоне.


И макар шоколада да е само като заливка, ще се убедите, че е точното количество, което допълва изцяло тази есенна вкусова фантазия!

Няма как да ви почерпя наистина, макар да се постарах да направя торта достойна за вас - уникална, сладка и изпълнена с топлота и красота! 
За поредна година се чувствам щастливка в този ден, а възможността да го отбелязвам с толкова много хора, ме кара да вярвам, че вложената от мен любов успява да се предава чрез ястията и достига до вас. 


Още веднъж ви благодаря за вашата подкрепа! 


Щастливи и красиви есенни дни, скъпи приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...