вторник, 26 ноември 2013 г.

Пилешки бутчета а ла KFC, но по-диетични / Better-than-KFC Oven Fried Chicken



Понякога ти се яде джънк фууд и това си е! Слава Богу, съм в по-малък град и големите "отровни" вериги не могат да ме изкушат всеки ден, но определено съм любител на пилешкото в KFC. Не е нещо, с което се гордея, но пък от време на време обичам да се "размажа" :) с някое такова ястие. След това обаче веднага започвам да мисля как да си го приготвя и сама, а в този случай - и по-диетично.

 

Поразгледах доста рецепти и съвети по отношение на приготвянето на хрупкаво пилешко и накрая се спрях на един обобщен от мен вариант. Но преди да премина към рецептата, ето няколко съвета, които намирам за полезни:
1. Печенето във фурна е винаги по-добро от пърженето, но не е едно и също на вкус. И все пак според мен фурната печели :) 
2. Винаги мариновам пилешкото в прясно мляко (или бътърмилк) за поне около час преди приготвянето. То го прави много по-сочно и крехко.
3. Старайте се да печете пилешкото на по-малки парчета. Ако изберете бутчета, както е в моя случай, нарежете ги на две половини.

 

4. Можете да избирате да печете месото с кожата или без нея. Макар и да е доста по-диетично, ако я махнете, кожата има своите предимства. Тя предпазва месото от възможността да стане по-сухо, като служи за естествена и единствена мазнина при печенето. Панировката се задържа по-лесно по кожата и пилето става по-хрупкаво. Ако все пак решите да я махнете, може да се наложи да замразите леко пилето заедно с панировката за малко във фризера преди печенето, за да се задържи по-лесно.
5. В зависимост от размера на бутчетата, може да се наложи да сварите месото предварително. Това ще промени леко вкуса на ястието, но ако не искате да рискувате, този вариант е за вас :) Бутчетата на снимката ги пекох, без предварителна подготовка, но се изпекоха идеално. Преценете сами!
6. Изборът на панировка е изцяло ваш, но все пак повече означава по-вкусно.

А ето и моята панировка, като количеството й зависи от грамажа на месото:
2-3 счукани сухари от  пълнозърнест / бял хляб
2-3 с.л. брашно, бяло и пълнозърнесто, може и царевично
1-2 с.л. овесени трици
чесън на прах
червен/ лют пипер
черен пипер
кимион на прах
сол
*шепа счукан царевичен (тортила) чипс - това е съставка, която не ползвам често, но когато ми остане по случайност такъв чипс, обичам да слагам по-малко в панировките, които правя, и се получава много вкусно, макар и да не е най-полезната част от всичко. И все пак това е по-лекият вариант на пилето от KFC,  а не най-диетичното пиле :)

Приготвянето:

Аз използвах две бутчета, които, както вече поясних, нарязах на половина, така че имах общо четири парчета пилешко месо. Оставих ги в хладилника за час, час и половина, потопени в мляко, в което изстисках малко лимонов сок.
Панировката приготвих на око, като разбира се количеството ще зависи от количеството на месото. Овалваме хубаво месото в панировката от всички страни и нареждаме в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Парчетата месо трябва да са на разстояние едно от друго, за да се пекат равномерно.


Ако решите, можете да ги полеете с ивица зехтин (сн.2), но това не е задължително, тъй като според мен пилето пускa достатъчно мазнина от кожата.  Печем месото в загрята на 180 градуса фурна с обдухване поне 40 мин, като, ако е необходимо, го обръщаме от всички страни по време на печенето.
Хрупкавото и ароматно пиле гарнирайте с лека и свежа зелена салата за пълно запълване на кулинарната картинка!
 Да ви е сладко!

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Постен кекс със сладко / Bundt cake with jam for fasting days


Вече сме във времето на Коледния пост, затова и реших, че трябва да включа някоя и друга рецепта, която е постна. За солените неща е малко по-лесно, но при сладкото нещата са по-сложни. Не и с този супер лесен кекс!  Толкова е елементарен за приготвяне, че сигурно и маймуна на колело може да го приготви :)


И защото е толкова лесно, няма какво да бръщолевя повече, ето я и рецептата:

Необходими продукти:
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. сладко (по избор)
1 ч.ч студена вода
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. какао
1 ванилия
канела и орехи (по желание)
пудра захар за поръсването

Преди да премина към двете изречения за приготвянето на кекса (да, толкова е просто :) ), да ви кажа, че съм правила този кекс хиляди пъти и всеки път с различно сладко. Този път се спрях на домашен рачел, който ми даде леля ми.


Предварително нарязах плодчетата (и орехите) на малки парченца. В моя случай, тъй като сладкото ми бе по-сухо, си долях още около половин чаша вода. Това ще трябва да определяте всеки път в зависимост от сладкото, което сте избрали, но все пак трябва да постигнете консистенцията на кексово тесто. А ето и самото приготвяне:

Всички продукти се смесват до пoлучаването на плътно кексово тесто.

 

Изсипва се в намазнена и набрашнена форма за кекс, като се пече в умерена фурна около 40 минути.

 

Готовият кекс се обръща и се поръсва с пудра захар.


След това се нарязва на парчета, които ядете още топли. (Това разбира се е възможно само, ако нямате блог, защото в противен случай ще трябва да им правите фотосесия и те ще изстинат :)


И все пак си заслужаваше да запечатам с камерата си тази красота, която може да задоволи апетита ни за сладко в дните на пост.


Убедете се и вие като го приготвите сами!


сряда, 20 ноември 2013 г.

Крем-царевица със сметана и лют пипер / Creamy Corn Recipe for Fall


Няма да ви отнеме повече от 5 минути да приготвите тази вкусотия, обещавам ви. За съжаление обаче има вероятност да се изяде още по-бързо, както стана в моя случай. Нещо ми се дояде, пък не исках да готвя много-много, но набелязах няколко продукта в хладилника и реших, че това, което ми се върти в главата, си струва да  се опита :)
Така си и беше. Топлият, разтягащ се кашкавал в комбинация с креместата сладка царевица и пикантният вкус на лютия пипер могат да те накарат само да искаш още и още.


Въпреки че е доста простичка, реших да споделя с вас тази рецепта, а ето и какво ви е нужно :
Необходими продукти:
1 консерва царевица
1 с.л. масло
100 г крема сирене
70 мл готварска сметана
1 шепа настърган / нарязан кашкавал
1-2 щипки лют пипер на люспи

Отцеждаме водата от царевицата. На котлона слагаме съда, в който ще готвим, а в него една супена лъжица масло, да се разтопи.

 

Прибавяме царевицата и бъркаме 2-3 минути. Прибавяме крема сиренето и сметаната и оставяме всичко малко да покъкри, като го разбъркваме. 


Накрая прибавяме кашкавала и разбъркваме, докато се разтопи. Той трябва да стегне ястието и след минута - две е готово за сервиране. Накрая поръсете с малко лют пипер на люспи.
 

Топлата царевица може да сервирате като гарнитура или вкусно предястие.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...