вторник, 13 ноември 2012 г.

Торта "Червено кадифе" / Red Velvet Cake


От много време се канех да направя тази торта и ето, че ми се отдаде изгоден случай. Когато вуйчо ми ме помоли да направя торта за 20-годишнината от сватбата му, знаех, че това е отдавна чаканата възможност. Избрах рецептата и се запътих към магазина за нужните продукти. Приготвянето на тортата мина изключително гладко. Следвах стъпките, като изпекох един голям блат, който разрязах на две. 


Блатът се изду в средата при печенето, затова след като го извадих и оставих да изстине, го изравних с нож, като остатъка нароних на трохи. Тях използвах по-късното за декориране стените на тортата.

За тортата ви трябват:
250 гр самонадигащо се брашно (или обикновено с половин бакпулвер)
 ½ ч.л. сол
2 ч.л. натурално какао на прах
113 гр. масло (без сол) на стайна температура
1  ½ ч.ч. захар
2 големи яйца
1 ванилия
240 мл кондензирано неподсладено мляко
2 ч.л. течна червена боя за хранителни цели
1 ч.л. оцет
1 ч.л. бакпулвер

За глазурата с крем сирене:
227 гр. крем сирене „Филаделфия“ (или друго) - на стайна температура
227 гр. маскарпоне или прясна фина извара
1 ванилия
115 гр пудра захар
360 мл сметана 35%

За малиновото желе:
2 -3 шепички малини
пудра захар на вкус
1 желатин

Първо оцветяваме с боята кондензираното мляко. Пресяваме брашното в купа, добавяме какаото и солта. През това време в миксер се разбиват маслото и захарта, докато стане на пухкав крем. Започват да се добавят едно след друго - яйцата, ванилията, бакпулвера, смесен с оцета, оцветеното мляко и накрая брашното. Сместа може да разделите в две тавички или да изпечете един по-дебел блат, който впоследствие да разрежете на две. Пече се в предварително загрята фурна на 175°С, докато клечката за зъби излезе суха от средата на блата.  Оставете блата да поизстине няколко минути преди да го обърнете върху скарата за да се охлади напълно. За да се улесни измазването на тортата и нанасянето на крем - пълнежа, може да завиете изстиналите вече блатове в опаковъчно фолио и да ги оставите в хладилника за няколко часа. През това време пригответе малиновото желе и крема. 


Кремът се приготвя като разбиваме крема-сиренето и маскарпонето (или изварата), докато се смесят добре. При продължително бъркане се добавят захарта, сметаната и ванилията. Готовата смес се използва за пълнеж и измазване на тортата.  



Желето се приготвя, като с пасатор разбиваме 2 шепи замразени малини и овкусяваме с пудра захар. Добавих и малко от кондензираното мляко, което бе останало. През това време оставяме желатина да набъбне с малко вода и го разтваряме на водна баня. Прибавяме го към малиновата смес и го оставяме да стегне. Аз го разлях във формата - сърце, в която пекох блата, покрита с малко опаковъчно фолио. След като се желира, го обърнах въху вече нанесен един пласт от крема.





понеделник, 12 ноември 2012 г.

Лесна шоколадова торта / Easy Chocolate Cake


Всеки трябва да си има по една такава рецепта! Рецепта, която знае наизуст и винаги може да го спаси в ситуации, когато трябва да забърка нещо набързо. Майка ми си има такава, леля ми, дори сестра ми :) (Скоро ще ви кажа и техните ;) ) Доскоро за мен такава рецепта беше домашния течен шоколад, докато не открих тази в BBC.

Нищо не променям в нея, пък то и не е необходимо. Рецептата е идеална и сполучлива всеки път. Можете да направите със сместа колкото си искате блатове - малки или по-дебели, защото лесно се дозира. 

Ето какво ви е необходимо:
За блатовете:
225 гр брашно
350 гр пудра захар
1½ чаена лъжица бакпулвер
1½ чаена лъжица сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
250 мл прясно мляко
125 мл олио
1 ванилия
250 мл вряла вода

За шоколадовия ганаш:
200 гр шоколад
200 мл сметана (ако е растителна, сложете масло за сгъстяване 1-2 супени лъжици)

Загрейте фурната на 180 градуса и намажете две тавички от по 20-22 см с олио. Ако искате повече, но по-тънки блатове, както съм направила при торта "Чудовище", намажете четири.
Аз използвам такива формички, защото са много удобни за многопластови торти:

В дълбока купа смесете всички съставки без водата и разбъркайте с дървена лъжица или миксер. Добавете врялата вода на тънка струйка и бъркайте, докато се получи доста течна смес. Разпределете сместа в тавичките. Аз използвам черпак, тъй като е най-лесно да се отмерят равни количества.

Блатовете се пекат около 25-35 минути, докато забучена дървена клечка в средата илиза суха. Готовите блатове оставяме да се охладят и през това време приготвяме ганаша.
В касерола затопляме сметаната и шоколада на ниска температура, докато се разтопи последния. Махаме от котлона и оставяме на хладно, докато се сгъсти. (Може да добавите 1-2 с.л масло масло, ако ви се струва, че сметаната не е достатъчно маслена, но това не е задължително)  За да се охлади по-бързо ганаша и да стегне, потапям касеролата в друг съд с лед, като разбърквам периодично.
Охладения ганаш разпределяме между блатовете и измзваме тортата отгоре и отстрани.
Става много по-бързо! :)





Тирамису а ла Люси / Tiramisu a la Lussi


Повечето хора като чуят за тирамису, веднага се сещат за Италия и нейните неповторими десерти. И макар да съм имала щастието и аз да посетя тази страна, тирамисуто ме подсеща само за моята прекрасна сестричка, живееща в ... Холандия. Само да знаете с каква бързина и заучени движения приготвя най-пухкавото и кремообразно тирамису на света, и то за отрицателно време. Самата дума Тирамису има много преводи, но най-подходящото според мен е "развесели ме", може би, защото наистина го прави.

Макар и сестра ми да приготвя десерта по оригиналната му рецепта, аз ще ви предложа един по-икономичен вариант. Той се пръкна при последната ми захарна криза, както наричам аз внезапната ми поява на натрапчива мисъл за конкретен десерт. За съжаление нямах всички необходими продукти за оригиналната рецепта, но затова пък имах най-необходимото - половин кофичка маскарпоне и пакет италиански бишкоти. :)

Ето и необходимите продукти:
2 яйца
250 гр маскарпоне
1 пакет бишкоти савоярди
1-2 супени лъжици смокинов ликьор (или друг)

1-2 супени лъжици карамелен сироп
50 гр захар и още малко за белтъците
300 мл кафе нес със захар (по желание)
какао за поръсване
няколко амарети (по желание)

Приготвянето започва с крема, който се нарича крем Забайон и се прави като се разбиват в купа жълтъците със захарта, докато станат пухкави. После преместваме купата на водна баня и продължаваме да разбиваме. Добавяме ликьора и карамеления сироп и продължаваме да разбиваме, докато крема се сгъсти. Тази комбинация измислих за да замести виното "Марсала", което се появява в оригиналната рецепта. Много хора слагат и ром, но според мен този аромат сполучливо се замества с карамеления сироп. Сиропът приготвям сама и затварям в бурканчета, които съхранявам в хладилник.


След като кремът е готов, го оставям настрани да се охлади и започвам да разбивам белтъците на сняг с малко захар. След това прибавям крема в дълбока купа, в която съм сложила маскарпонето и разбърквам, докато се хомогенизира. С шпатула постепенно добавям и белтъците, като разбърквам така, че да се съхрани въздуха в тях и крема да остане пухкав.

През това време сме приготвили кафе. Аз използвам разтворимо нес кафе с малко захар, около 300 мл, и изсипвам в по-разлят съд, в който да мога да потапям бишкотите. Ако искате тирамисуто да има по-алкохолен вкус, тук е моментът да добавите още малко от смокиновия ликьор и карамеления сироп, но в такъв случай няма нужда да добвяте захар в кафето, за да не стане много сладко.

Последната стъпка е нареждането на тирамисуто, като ви съветвам първо да намерите правилната подредба на бишкотите според съда ви, за да няма празни места. Потапяйте бишкотите за секунди от едната, а после и от другата страна в кафето и след това ги нареждайте във формичката. След като първият ред е запълнен, натрошавам няколко бисквити амарети, които допринасят по много интересен начин за вкуса. Моите амарети купих от Италия и тъй като са доста твърди, това беше добър начин да им намеря приложение. :) 


След тях сложете половината крем и разтелете равномерно. Повторете процедурата с останалите бишкоти, амарети и крем. След това оставете в хладилника да стегне, преди сервиране поръсете обилно с какао. Рецептата ми е доста по-икономична, както финансово :) , така и количествено (за форма с размери 22 х 17см), така че, ако искате да приготвите по-голямо количество, ще трябва да удвоите дозата. Приятен апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...