По нашия край казват: "Ка се е зачурило, па ке се джока", а в моя случай май е "па ке се меси". Така е! Тия дъждове искат - не искат ще ме изпратят набързо към дома в края на деня, пък защо да не увелича уютния фактор там с една единица и да спретна един бърз домашен хляб. И защото съм с една идея по-бърза, вече го направих! Резултатът е толкова добър, че бързам да го споделя с вас!
Изпробвах един нов метод, който намирам за изключително интересен и ме грабна още щом го прочетох. Нарича се тангзонг, или поне аз така си го произнасям, но се използва за направата на изключително меки хлебчета, които успяват да останат меки дори след няколко дни. Доказано е - така е!
След като изстине хлебчето пък е идеално за рязане на филийки за сандвичи и тостове или пък просто за хапване с вечерята и обяда.
Ако и вие сте любопитни да видите рецептата за хлебчето и да научите повече за технологията, ето я и нея:
Необходими продукти:
За тангзонга:
1/3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
За хлебчето:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 кубче мая жива (или 1 пак. суха)
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. тангзонг
1 яйце
1 яйце
3 с.л. захар
3-4 с.л. масло
щипка сол
Започваме с направата на тангзонга, което представлява всичко на всичко хлебна паста от вода и брашно. За целта слагаме съставките за него в касерола на котлона и разбъркваме сместа за да се хомогенизира добре. Когато започне да завира, продължаваме да бъркаме, тъй като тя ще се сгъстява (както е при варените кремове), докато не стане на такава паста (снимка в дясно) :
Оставяме го да изстине, като за нашата рецепта ще ни трябва половината количество. Другата половина може да съхраните в хладилника до три дни и да използвате за нова порция хляб :)
За направата на самия хляб използвах жива мая, тъй като времето на втасване е значително по-бързо и я предпочитам, но в оригиналната рецепта се използва суха и машина за хляб.
Така, аз оставих моята мая да шупне в леко затопленото мляко, в което сложих и половината от захарта. През това време в купа (при мен на мискера) сложих останалите съставки за хляба - пресятото брашно, щипка-две сол, захарта, яйце и половин чаена чаша тангзонг. Накрая прибавям и шупналата мая и започвам да разбърквам тестото с миксера (или на ръка).
Постепенно прибавям и маслото, което е омекнало на стайна температура. Получавам хубаво, по-скоро лепнещо тесто, което прехвърлям на плота, замесвам с едно две, движения в още малко брашно и оформям на топка. Прехвърлям я в леко намаслен съд, покривам с кърпа и оставам да втаса за около половин час на топло.
Не оставям тестото да втасва дълго. Готовото тесто прехвърлям на плота и разделям на четири части.
Върху плота поръсвам съвсем тънък слой брашно (почти не се вижда) и върху точилката също. Хубаво е да запазим колкото се може по-мекичко тестото, за да бъде по-пухкаво накрая.
Взимам една част и оформям първо на топче, а след това го разточвам на овал. Превивам го от двата края към средата ето така:
След това го обръщам вертикално и пак разточвам леко по дължина и завивам на руло ето така:
Процедирам по същия начин и с останалите парчета тесто и нареждам рулцата във форма за хляб в редичка ето така:
Оставям да втасат, докато удвоят обема си, и след това ги намазах с малко разбито яйце за блясък, но то не е задължително, затова не съм го описала. Можете да ги поръсите със сусам, ленено семе или други ядки.
Пъхам да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване. Печем за около половин час и накрая се получава ето тази красота:
Хлебчето е толкова пухкаво и нежно, но в същото време е идеално за рязане на филийки :)
Ние ги опитахме в комбинация с крема сирене и сладко от кайсии :) А вие какво ще изберете?
И преди да ви оставя да планирате времето си днес за да опитате тази вкусотия, нека ви напомня че гласуването за избор на публиката в наградите на Блоговодител още тече. Може да гласувате за мен в една или всички категории, но ако изберете втория вариант, можете да спечелите и награда :)
Благодаря на всички подкрепящи българските кулинарни блогъри!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!