вторник, 14 юли 2020 г.

Най-вкусните картофи по селски (с джоланче) / Country style potatoes and Pork Knuckle with Truffle Sauce


Дойде време за вкусните картофи. Ако има нещо сигурно в тази година е, че по-добре да ядем и пием каквото можем, че утрешния ден въобще не е сигурен. Така например аз рядко посягам към картофките. Разбира се обичам ги, но като всяка дама решавам баш лятото да не се изкушавам. А, кога картофките са по-вкусни от лятото? С богата салата, порция цаца, пилешки хапки или друго месце за гарнитура, едни горещи картофки на масата и изстудена бира е просто идеалната вечеря за семейство и приятели. 


Днес рецептата ще е много интересна, защото искам да ви споделя как сами да си приготвите най-вкусните картофи по селски - у дома, а тъй като трябваше да приготвя ястието набързо за мои гости, които "без месо " не сядат на масата и винаги идват с нагласа да ги изненадам нещо ново, което не са опитвали, и по техни думи "отново не разочаровах"!!!.

Преди време си взех от чудесното джоланче от Вера Италия, което е овкусено с трюфели и става за 20 минути във фурната. Не сте яли нещо по-крехко, обещавам ви - и картофите и месото се топят като масло, и което и да изберете да опитате от рецептата тук - няма да съжалявате.
Ако пък идеята с трюфели ви е по-екзотична, може да опитате и това със сос балсамико, който ще опитам аз следващия път. Ако го направите преди мен - споделете ми какъв вкус им! 


Гарнирах всичко с турската морковена салата, която вече ви споделих тук и какво да ви кажа - пак обрах точките. Питахме за всеки компонент по отделно и както винаги, обещах да не пазя тайните за себе си, а  бързо да ги споделя  в блога. Ето ги и тях: 


Необходими продукти:
Месо:

За картофите по селски:
около 800 г пресни картофи ( измити добре, не белени) 
олио/ зехтин
царевично брашно
галета
червен пипер
черен пипер
шарена сол 
чубрица
сол

Тъй като месцето е почти готово, но все пак трябва да се запече, я на скара, я във фурна, започваме първо с приготвянето на картофките. За целта ги измивам, но ги оставям с кората - тя е тънка и много вкусна. 

                            

Нарязваме ги на полумесеци и ги слагаме в тавичка, като заливаме отгоре с олио - една две по-дебели пръски. Разбъркваме добре с ръце, така че да станат мазнички и изсипваме отгоре : брашното, галетата, подправките ( на вкус) и разбъркваме отново. Нека да има олио, но не да плуват в него - все пак е по-добре да се пържат в него, отколкото да се варят във вода :) 


Количествата са на око, като галетата и брашното може да сложите първо около 2-3 супени лъжици от всяко и да видите дали са ви достатъчни. Ако имате може да сложите и чесън на прах, но аз избягвам чесновият аромат при тези картофки.


Отгоре изваждам от джоланчето, което си е със соса по себе и не го махам, а го слагам така че като се пече, да пада надолу по картофите. Ако не сте хапвали трюфели досега, ще бъдете очаровани от специфичния им аромат, който едва ли човек може да сбърка, веднъж опита ли ги. Самото месо е овкусено идеално, затова не ви препоръчвам да слагате нищо върху него. 


Пъхаме ястието да се пече за около 30 минути на 180 с обдухване - 200 градуса, докато картофките се изпекат, а месцето се зачерви. Обърнете го на два пъти, за да се запече от всички страни. 

Обещавам ви, не сте яли по-вкусни картофи през живота си - ще искате да ги приготвяте така всеки ден. Искам да ви покажа, че може да съчетават различни видове рецепти и да превръщате бързите ястия в шедьоври, като смесвате различни видове кухня. 


И затова да ви кажа и за месото - това е втори такъв месен продукт, който тестват от класиките на Италия. У дома сме големи фенове на италианската кухня - едва ли е тайна за някого, а без месо рядко се сяда на масата, макар и не винаги заради мен. И все пак, очарована съм колко е крехко, ароматно и сочно това месо.
Обикновено за да стане такова си отнема доста време, а в този вариант просто стана чудесно - като за гости в работен ден, когато нямам много време за готвене. 


Обещала съм ви да ви споделям за всичко, което ползвам, затова картофите са от баба, подправките има домашни и купечки, а месото си е от Вера Италия, а сега за да му сложа линка и погледнах, че даже е на промоция, още по-евтино, отколкото го взех.


Много ще се радвам някои от вас да ми се доверят, да го опитата, да приготвят, който и да е компонент от рецептата тук, защото мога да се закълна във всеки един от тях.
В най-чудесните картофки...


в супер крехкото месо...


Аз сядам трепет да чакам вашите отзиви и се надявам отново да съм ви изненадала приятно :) 

И да не забравя накрая, остава още ДВА дни да се включите в страхотна ми игра за спечелване на качествен слънчеви очила по избор Kietla, опитайте късмета си - нищо не губите. Цъкнете ТуК! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




16 коментара:

  1. Винаги страхотни неща готвиш Люси А тези картофки са уникални! Не бях се сещала за галета...!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за думите, Светле ;) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Огладнях... м..ка му 👌😁😁
    Мятай насам по гълъба 😊

    ОтговорИзтриване
  3. Люсе мило,удавих се в собствен сос, докато четях рецептата,а снимките са още по-красноречиви:). Вкусотии:)Бъди здрава, щастлива,все така красива и се цамбуркай на воля и заради мен на моренцето,а аз мислено ще пийвам с теб студени коктейли и усещам упойващия мирис на море,диня,току-що изпържена рибка,и плажно масло върху нагорещена кожа:)))Обичам те, пожелавам ти много весела и пълноценна почивка,ако те грабне някое ново книжно заглавие,ще се радвам да споделиш впечатления:),аз започнах да препрочитам твоето романче,и се удивлявам за пореден път на Отченашек,и таланта му. Силни прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Мартениче! Надявам се времето да е с нас, първите дни знам, че ще гледам да си отспя, и да сме здравички, да не хващаме никакви вируси, болести, че наистина имаме нужда малко от това да погледам синия екран..на живо! Прегръщам те супер силно и пиши като имаш време :)

      Изтриване
  4. Приготвих днес тази рецепта, поръчах предните дни и джолана, не мога да опиша колко невероятно вкусно се получи. Аз и мъжът ми се слюнкоотделихме от себе си с тази вечеря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бях в отпуска и сега вече мога да отговаря на коментарите. Много благодаря за думите и се радвам, че всичко ви е харесало. Поздрави от все сърце и благодаря,че ми се доверихте <3

      Изтриване
  5. Люси,
    чудесни картофки по селски.И аз обичам италианската кухня и приготвям за гости нещо набързо.Страхотно ястие се е получило.Изглежда наистина прекрасно.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Лени. Споделям и с теб по една чинийка с картофки. Прегръдки!

      Изтриване
  6. Здравей Люси, ИДОЛ МОЙ 🌹 Това джоланче за колко порции е предназначено, защото на грамаж е може би за двама, но на снимка не мога да преценя с кокала ..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа, че не е много голямо, но аз не мога да го изям сама. Определено си го разделихме у дома и заедно с картофите и всичко и се наядохме. Не не с размерите на тия джолани,които ние готвим например :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...