понеделник, 29 февруари 2016 г.

Сладкиш "Дамски каприз" / Jam And Meringue Cake "Lady`s wish"


Не знам дали има десерт по-подходящ за предстоящия мартенски месец, отколкото днешния "дамски каприз". Освен, че в него символично се крият белите и червени цветове на мартеничката, този сладкиш е изключително елегантен и нежен, като всяка истинска дама, което го прави пък и перфектния десерт за осми март. Хубавото тук е, че в тази рецепта можете да използвате някои от останалите ви зимни сладка, които не са вкусни само върху мекици и пържени филийки :)


Тази рецепта ми бе поръчана от един от читателите и тъй като аз съм добра и изпълнителна (нали умря циганката, която ме хвали - та да се похваля аз), не съм чакала втори повод. Истината е, че ми е изключително приятно да изпълнявам вашите кулинарни желания за определни рецепти, особено такива, които не съм правила преди и е чудесен повод да ги приготвя и аз за първи път. Е, този сладкиш не е точно такъв, но пък никой не отказа нито парче, нито две :) 


Най-трудната, ако можем въобще да наречем така, част от тази рецепта е белтъчената покривка, която аз съм усъвършенствала, така че ще ви кажа всичко и вие няма да имате никакви проблеми :) И така, ако тази гледка ви допада и искате на масата ви да се кипри същата красавица, вижте и рецептата!


Необходими продукти:
5 бр яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
1 пак. бакпулвер (10 г)
2 бр ванилия
1/3 ч.ч. олио
сладко по избор

Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с една чаена чаша захар на крем, 


като постепенно прибавяме пресятото брашно, олиото, бакпулвера и предварително шупнатата в киселото мляко сода.


Подготвяме си тавичка, като я намасляваме с малко олио и я поръсваме с брашно.

                

Изсипваме сместа и слагаме да се пече в предварително загрята на около 170 градуса фурна с обдухване. Готовия блат от фурната оставям леко да изстине, но да не е студен, за да попие повече от сладкото. Надупчваме го с вилица (при мен не бе малко надигнат в средата, което изрязах и изравних и стана още по-добре) и намазваме със сладко. Най-добре с ягоди според мен. Отиде ми цяло бурканче от средните размери.


През това време в миксера се бъркат белтъците. Трябва да ги разбиете на твърд сняга с останалата захар. Понякога захарта е много зърнеста, затова предлагам да се ползва метода на целувките (вижте тук), тъй като така се стопява предварително. Белтъците стават много по-бързо и лъскави. Накрая прибавяме към тях и ванилиите.


Разпределям белтъчения крем върху сладкиша и връщам във фурната. Пека още 5-10 минути на горен реотан (без вентилатор!)  на същите градуси, с леко открехната вратичка. След като постигна желания от мен цвят - нежно бежово - намалям фурната на около 100 градуса и оставям да поизсъхне във фурната още 15-20 минути.



Важно е сместа да е изсъхнала, но мека на допир, тъй като в противен случай горният пласт се чупи при рязане.


А все пак за красиви парчета е нужно ножът да се плъзга лесно между пластовете, оставяйки ни с ей такава красота в чинията!




Аз този път не можах да се въздържа от уханието и примамлвиите белтъци, които ми хвърляше този десерт - буквално!


И започнах да си го хапвам...затова и няма много снимки! Е, има ли по-добро доказателство колко е вкусен! Усмихната, слънчева и вкусна седмица, приятели!


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Египетска торта / Egyptian Cake


Днес пак имам повод да почерпя...и то не някой от тия моите измислени, че аз поводи за сладко все ще си намеря. Говоря ви за истински, важен, хубав и радостен повод - моята сестричка става с една година по-голяма. Както вече може би  някои от вас знаят, всяка година й приготвям някоя от по-специалните торти, като миналата година бе тази.
За 2016-та обаче се спрях на една торта, която не само ми бе поръчана да публикувам в блога (Стани, за теб говоря :)), но и много отдавна й се каня, обаче все ми се виждаше много сложна. Леле...колко съм се лъгала! 
Вчера вечерта запретнах ръкави (по никое време) и даже аз се изненадах с каква лекота, точност и бързина забърках кремовете, пекох блатовете, охлаждах и сглобявах всичко. Сега, да си призная, има вероятност причината да е, че от толкова тортоправене, вече мога да ги правя насън, но пък си държа на думата - тортата не е никак сложна!



За разлика от моята сестра ! Тя е зодия риби...да казвам ли повече? :) Един непрестанен ураган от емоции, къде разум, къде чувства, къде някакви енергийни, космически данни, които науката още не е разгадала. Такава е моята сестричка -  едно малко чудо на природата, което в никакъв случай не е нещо, което ще остане незабелязано..или незаобичано.
Затова и макар, като всяка година да честваме празника отделно, все пак живее в Холандия, аз не пропускам възможността да отбележа този прекрасен за мен ден, в който вселената е решила, че една такава доживотна компания ще ми дойде добре.
И така, реших, че няма нещо по-магическо и подходящо за днешния ден от тази невероятната египетска торта.


Тази торта е малко по-голяма от типичните за мен, което се отразява и на количеството в продуктите, но десет яйца ще прежалите за тази чудесия :) 
Карамел, лешници, сметана с лешници, богат и плътен яйчен крем и блатове от...лешници! А ето и как става:
Необходими продукти:
За блата: (ще ни трябват 2 броя) 
5 белтъка 
5 с.л. захар
100 г млени лешници (може орехи, бадеми също) 
1 с.л. брашно (пълна) 


За яйчения крем:
10 жълтъка
600 мл прясно мляко
250 г краве масло (стайна температура) 
10 с.л. захар
8 с.л. брашно (пълни)
1/2 ч.ч.  пудра захар
1 ванилия

За сметановия крем:
300 мл сметана
200 г цели лешници
(плюс захар за сметаната, ако е неподсладена) 
*по желание може да сложите и стабилизатор за сметана

Сега гледайте колко бързо я направих, като координираме действията :) Разделяме в две напълно сухи купи жълтъци от белтъци. Загряваме фурната на 180 градуса и си подготвяме тавичка с махащи се стени с диаметър 26 см. Слагаме и леко намаслена хартия за печене на дъното и леко я набрашняваме. 


На котлона слагаме 400 мл от млякото със захарта да заврат и захарта да се разтвори. В купата с жълтъците слагаме брашното и остатъка от млякото и разбъркваме с бъркалка.


В миксера слагам да се разбият петте белтъка и захарта на сняг. 


Докато се бъркат в миксера, млякото завира и прибавям при непрекъснато бъркане на тънка струйка жълтъчената смес.


Сместа се сгъстява много бързо. Готовия крем прехвърлям върху метален поднос и покривам със стреч фолио. Изкарвам на терасата да се охлади, тъй като не е чак толкова студено навън. (Горещ крем не се слага рязко в много студено, но температурите навън тези дни стават)


Белтъците ми са ми готови през това време, тъкмо фурната е загряла (вижте как става всичко навреме, просто идеално :) Прибавям към тях, пресявайки, брашното и смлените ядки и разбърквам внимателно, за да не "извадя" въздуха на белтъците.


Слагам ги в тавичката  и изравнявам блата. Пъхам да се пече - при мен отне 18 минути. През това време сложих да се бъркат белтъците за втория блат (и си измих накляпаните съдове от крема :)


Когато блатът е готов, той вече се е отделил на места от ръба на тавичката, и го вдигам заедно с хартията нагоре. Слагам следващата хартия, повтарям процедурата - олио - брашно и слагам втория блат да се пече.


През това време си измивам купата на миксера и бъркалката, подсушавам, слагам бъркалката за една-две минути във фризера и след като се е изстудила, разбивам сметаната. Купата със сметаната - пъхам в  хладилника.

Когато и вторият блат е готов, пъхам за няколко минути да се запекат и целите лешници- моите бяха сурови :) Изключваме фурната и сме почти готови.


Докато правя повторно почистване в кухнята, блатовете изстиват, сметаната е готова, а кремът навън също се е охладил.
Последно включване на миксера - разбивам мекото масло с пудрата захар и прибавям малко по малко от жълтъчения крем.


Готови сме! Сглобяваме тортата по следния начин. Слагаме единия блат на дъното на формата, слагаме част от жълтъчено-масления крем,


а върху него половината от сметаната, към която сме прибавили 2/3 от накълцаните лешници.


Поставяме следващия блат и повтаряме. Аз завърших отново с жълтъчения крем, тъй като той е в повече :) 


Пъхам в хладилника и я оставям за през нощта. Почвам пак да мия...майко мила!
Нооо на сутринта ми остава само украсата и чиста кухня, което си струва :)



Украсата: Карамелизирах 300 мл захар с 4-5 с.л. вода и излях карамела под различни форми върху силиконова подложа. Карамелизирах и останалите лешници.


Направих пирамидките от малко останал бял блат (може да използвате и обикновени бисквити) с малко масло и затоплено прясно мляко.  Всичко бе на око, така че да се получи моделираща се паста. 
Украсих с по-големите парчета от карамела страните на тортата, разположих пирамидките, а остатъка от карамела  и малко от лешниците - минах на блендера и изсипах отгоре. Така се получи този прекрасен, златист пясък.


Като повечето торти с масло в крема и тази ще е добре да я оставите на стайна температура да се отпусне преди консумация, но пък препоръчвам да нарежете парчетата предварително, за да ви е по-лесно.


Не знам дали можете да си представите за какъв богат, плътен и нежен вкус става въпрос - а  лешниците правят тортата просто незабравима!



Това е торта не само за специални случаи, но и за специални хора!


Затова искам да пожелая и тук, на моята по-добра половинка - сестра ми, да ми бъде жива и здрава, все така щура, умна, амбициозна, щастлива и винаги поставяйки си и постигайки нови цели!
Обичам те!



А на вас, благодаря, че споделихте празника с нас...почерпете се виртуално и ви пожелавам едни много сладки почивни дни, а ако приготвите тортата тогава, със сигурност ще бъдат!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



вторник, 23 февруари 2016 г.

Рецепти от филми: Джалеби - златото на Индия / Jalebi recipe


От толкова много време искам да пусна тази рецепта, че вече не мога да отлагам. Това се отнася и до всичките ми рецепти в чернови, поне 54 на брой, тъй като може да нямам време да пиша в блога, но това определено не означава, че не намирам време за готвене. 
Ами разбирате, има хора като мен, за които сътворяването на нещо  вкусно е по-скоро храна за душата, отколкото за стомаха. Тази година не започна по плана, който й бях начертала, но животът няма навика да се съобразява с нашите измислени сценарии и често изникват не една и две изненади. Затова пък, въпреки пречките, не оставям котлона студен, миксера - тих, и купите празни.

Ето защо тази вихрушка от предизвикателства ме накара да се понапъна още малко и да ви споделя една златна рецепта за нещо толкова вкусно, колкото и изглежда - Джалеби. 
Знаех за него отдавна, но се вдъхнових да го приготвя едва след като изгледах филма The Hundred -Foot Journey или както го превеждат на български "На един черпак разстояние". 
Един чудесен филм, който съдържа всичко изброено до тук - храна за душата, предизвикателства и разбира се огромна страст към готвенето.



В самото филмче става дума за индийско семейство, което имигрира в малко френско градче и решава да отвори индийски ресторант точно (ама точно) срещу известен ресторант, носител на звезда Мишелин. Е, от там следват и не малко колкото забавни, толкова и не толкова приятни случки, но пък важното е, че този филм завършва щастливо, оставяйки топлина не само в сърцето, но в цялото тяло, което само едно истински добре приготвено ястие може да направи.
И макар по-голямата част във филма да е отделена на желанието на младия индийски готвач Хасан да усъвършенства познанията си във френската кухня, той с най-голямо умиление си спомня за най-любимото му индийско ястие - джалеби.
Вкусните, златни, сиропирани дантели, които майка му е приготвяла.

Гледайки този филм, а надявам се и снимките тук, едва ли може да не ви се прииска да си отделите половин час и да ги приготвите и сами, а най-хубавото е, че това е една изключително икономична и лесна рецепта. Резултатът е повече от вкусен - той е наистина единствен по рода си. Ако искате да завършите деня подобаващо, запишете си рецептата, приберете се и я направете, а през това време си свалете филмчето (така де, да не мислите, че вярвам, че всеки ще търчи да си купи DVD :))



А ето и самите продукти:
1 ч.ч. брашно (добре е една 1/3 от това количество да е грис) 
1 ч.ч. вода
щипка сол
1/ 2 ч.л. бакпулвер


За сиропа:
2 ч. ч. захар
3/ 4 ч.ч. вода
1 ч.л. куркума (или малко шафран) 
1/2 ч.л. лимонена киселина / лимонов сок

Още:
олио за пържене

Започваме като приготвяме първо сиропа. Слагаме продуктите за него, без лимона, да заврат на котлона.  След като сиропът е готов, оставям още няколко минути да поври, за да се сгъсти. Тъй като често ме питате какво да направите, ако ви стане твърде гъст - просто прибавете малко топла водичка и разбъркайте :) 


След като сиропът е готов, дърпам от огъня, добавям лимонената киселина и оставям да се охлади напълно.
Тестото за джалебите приготвям като в купа смесвам сухите съставки,


а след това и водата. Разбърквам с лъжица - не ви трябва миксер. Получаваме тесто, плътно, като за катми.


Загрявам олио в съд на котлона. Температурата трябва да е 2/3 от мощността.
Прехвърлям сместа в пош или както аз направих - в малко по-плътна найлонова торбичка. Изрежете малко връхче и почнете да правите дантелки в олиото ето така:


Аз си приготвям една чаша или купа в която си държа "поша", така че да не изтича, докато чакам дантелките да се пържат - препоръчвам го от сега :)
Веднага след като се изпържат и от двете страни до златисто, ги прехвърлям за "баня" в студения сироп - само потапям, овалвам и изваждам.



Тъй като в сиропа има куркума, има изключително наситен жълт цвят, който допълнително дарява десерта с топлина :)



Освен това е много икономичен - от една чаша брашно излизат доста бройки, както виждате - така че бих нарекла тази вкусотия идеална за "стиснатите" дни, когато има още толкова време до заплата :)





Може да приготвите десерта само от брашно, но по оригинал се използва грис, което прави текстурата им доста по-хрупкава и затова го препоръчвам. Освен това задължително добавете куркумата - тя е важна, не я пропускайте. Важното е да не сме тесногръди като мадам Малъри :) 




Пожелавам ви слънчева и усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...