петък, 4 септември 2015 г.

Бързо хлебче с шест съставки / Easy Bread with 6 Ingredients

 

Тъкмо се чудех коя от вкусните та по-вкусни рецепти да ви споделя днес и изведнъж се сетих - съвсем забравих да ви кажа рецептата за това толкова апетитно хлебче, по което ви останаха очите от рецептата за печения чесън. Някои от вас даже ми писаха да ме подсетят, та нали обещах, ама аз се отдадох на летен релакс и съвсем забравих и обещания и всичко - като политик след избори. И защото все пак, за разлика от тях, аз имам опомняне, ето я и нея:
Бързо хлебче с шест съставки



Рецептата за това супер лесно хлебче е подходяща точно за сега, защото освен, че в тая жега всичко може да бухне за нула време (аз така си обяснявам, защо през лятото си мислим, че сме дебели за плажа), ами е и идеалната седмична вечеря. Какво по-лесно и вкусно от малко току-що изпечен хляб, гарниран със салата от много сочни домати, лук и сирене. 
Ако и вие се замисляте, дали пък днес да не пропуснете мръвката и да забъркате едно бързо хлебче от само 6 съставки, то ето и рецептата за него.
Необходими продукти:
1 пак. суха мая
1 ч.л. захар
3 3/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. прясно мляко (може да се замени с вода)
1/8 ч.ч. зехтин
1/2 с.л. сол

Още: морска сол, розмарин

Прибирате се у дома, сваляте си обувките, дрехите до приемливо за околните ниво (ако живеете сами то може да стигне и само до гащи), измивате ръцете и слагате в купичка млякото. Затопляте го леко в микровълновата, а след това прибавяте към него маята и захарта. Разбърквате и оставяте да шупне.
През това време в тавичка пресявате брашното, слагате солта и прибавяте вече шупналата мая.


Добавяте зехтина и набързо омесвате меко, но нелепнещо тесто. Слагате го в намаслена купа, покрито с кърпа и оставяте да втаса. Обикновено ще ви отнеме около час, ноооо...в тези жеги няма да ви отнеме повече от 30 минути.


Докато го "чакате", се пльосвате на дивана, вдигате отеклите през работния ден крака и почвате да си преглеждате я телефони, я таблети, телевизори, мелевизори и всичко, което си мислим, че правим само пет минути, а накрая се пулим кое време е станало. Ами със сигурност поне половин час е минал и отиваме да си видим тестото.

Готово и пухкаво като оформяме по желание. Аз - по-плосък вариант, за да се изпече по-бързо :)

Преди да го пъхнем в горещата фурна (около 200  градуса), го намазваме леко със зехтин и поръсваме с морска сол и парченца пресен розмарин. (По това време може вече и да сме си налели чаша изстудено бяло вино)


Докато хлебчето се пече, пак за има-няма 20 минути правим салата или режем мезета, но определено вече сме си налели чаша студено бяло вино (или там, който каквото предпочита).

Топлото хлебче слагаме на поднос с останалите продоволствия, които сме избрали за гарниране, и пак се отправяме към дивана, в компанията на гореспоменатата чаша. Ами да, това ще е моята вечеря днес..:)
А, вашата ?


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

27 коментара:

  1. Толкова простички съставки, а колко пухкаво изглежда! Браво, Люси!
    Сърдечни поздрави и слънчеви почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Наистина е много лесна рецепта, дори за тези, които не са специалисти в месенето ( като мен :)) Весели почивни дни и на теб, мила!

      Изтриване
  2. Ами, вълшебно е! И благодаря, че го сподели! Непременно ще го опитаме вкъщи. Благодаря, че си се сетила, Люска, златна си. :)
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Герка! Ще се радвам да ви хареса :) Прегръдки и от мен, другарче!

      Изтриване
  3. Люси,рецептата е супер!!!Непременно ще се пробва!!!Но тестото ще го замеся в хлебопекарната!!!Най -много ми харесват обаче предисловията на рецептите ти-винаги интересното предстои... Поздрави и лек ден от мен!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много си мила и наистина ме радват думите ти! Сладко похапване на хлебчето, а пък и аз ако имах хлебопекарна, щях да се възползвам! Усмихнати почивни дни ти желая!

      Изтриване
  4. Прекрасна рецепта, но колко е 1/8 ч.ч. зехтин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Равнява се на около 30 мл или 3 с.л. Поздрави!

      Изтриване
  5. Ама и Митака е помогнал с месенето май:))
    Чупвам си коричка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, винаги помага..:) Като не иска да снима :) Чупвай смело

      Изтриване
  6. Браво, Люси! Възхитена съм от твоите рецепти. Изненадана съм, че на екскурзията в Скандинавия по нищо не пролича за дарбата ти. Тези дни ще приготвя ястие и десерт по твои рецепти. Казвам се Ани и бях на една седалка с една гръмогласна жена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ани! Благодаря ти за думите и малко жалко, че не сме имали възможност да се запознаем. Аз не съм много гръмогласна :) и не се хваля с блога, така че няма как да се разбере, но се радвам, че ме откри :) Надявам се да ти допаднат вкусотиите и да ми гостуваш честичко, като оставяш коментари и впечатления! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Здравей. Много ми харесва твоят блог и рецептите, които публикуваш. Направих това хлебче и стана много вкусен, Само, че нямах розмарин и го замених с тиквени семки и сусам. Идва ред на бисквитена торта с маскарпоне.
    Благодаря за хубавите рецепти иза това, как са преподнесени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите, Zed :) Радвам се, че си му намерила достоен заместник на този розмарин и си създала още една вкусна версия! Ще очаквам и следващите ти коментари ( дано и те са така позитиви :)) Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Здравейте,хлебчето изглежда страхотно.Нямам търпение да го опитам.Имам въпрос към Вас,тавичката,в която се пече с какъв диаметър е?

      Изтриване
    3. Здравейте, Анонимен! Изпекох хлебчето върху хартия за печене във тавата от фурната- голямата правоъгълна ( загатва се в снимките). Можете да ползвате формички и тави по желание, в зависимост от това как искате да го оформите. Поздрави!

      Изтриване
  8. Благодаря за отговора.От снимките останах с впечатление,че тавата е кръгла,а не квадратна.Но явно съм се заблудила. Поздрави и от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. А 3 3/4 брашно, като грамаж горе долу колко е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, нямам везна и не мога да кажа с точност, затова предпочитам да го правя на допир, прибавяйки постепенно брашното. Когато стане пухкаво, но спре да лепне - значи е поело достатъчно! Поздрави!

      Изтриване
  10. Изглежда страхотно! Искам да го направя, но нямам зехтин. Дали ще стане с олио?

    ОтговорИзтриване
  11. Много благодаря! Не само изглежда страхотно, но и на вкус е такова, много ни хареса вкъщи и пак ще се прави! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделените отзиви, Анонимен! Много се радвам, че ви е харесал! Поздрави!

      Изтриване
  12. Страхотно и бързо се получи, а комбинацията между зехтин и розмарин е златна. Благодаря за рецептата! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за коментара, Гергана! Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  13. Мнооого апетитно хлебче :) правих го веднъж и много ни хареса. Дали може да се добави и сиренце вътре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен :) Разбира се, че може :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...