понеделник, 18 май 2015 г.

Риба в тесто с моцарела / Fish in bread with mozzarella


Сега ще прозвуча като лъжливото овчарче, което се обяснява, че това или онова е било най-вкусното нещо, но хора, слушайте ме внимателно, няма да повтарям. Това, което сега седи на масата и снимах преди броени минути воистина е най-вкусната риба, която съм яла. Направо не мога да повярвам, че е просто поредната ми импровизация, а пък се получи толкова хубаво, че ще си нацелувам ръчичките (цун-цун)
По принцип гледам да хапвам риба поне един-два пъти седмично, защото е полезна, а не защото си умирам за нея! И макар все по-често да откривам рецепти (и риби), които да харесвам, пак бих предпочела сандвич с кайма и кашкавал пред тях. Това се промени!


Какво ще кажете да обвиете една от най-вкусните риби (коя е тя, избора оставям на вас) в хрупкаво хлебче, а под нея да се намира сърцевина от разтопена моцарела, подправки и цитрус. Всичко това гарнирано със свежа салата и запечени картофки!


Идеята за оформянето на хлебчето взех от Елти, като използвах тестото от рецептата за бърз хляб с бакпулвер. Правя го често, затова и вече го меся на око, но вие можете да си изберете и друга рецепта за тесто по желание. Но ето и самата рецепта стъпка по стъпка:

Необходими продукти:
1 бр сьомгова пъстърва (или друга риба по желание)
1 бр. лимон
1 бр. лайм
1 бр. портокал
2-3 картофа
2-3 стръка див чесън
125 г моцарела
зехтин
пипер (зърна и млян)
сол
тесто

Започваме с подготвянето на рибата. Аз се спрях на обичаната у дома сьомгова пъстърва (беше на промоция), която хем е вкусна като сьомгата, хем е по-евтина, хем пък не е толкова мазна. Моята риба бе големичка - около 700 г, преди почистване и филетиране. Вие разбира се можете да се спрете на друга риба по желание!
За първи път филетирах риба, и, макар да не бе лесно като да режеш масло, пак се справих, както казва нашият президент Плевнелиев : "Справих се не зле!" ( Каквото и да означава това) :)



Филетирания рибок мариновах в зехтин, сол, пипер, нарязаните листа див чесън, няколко капки от соковете на цитрусите (количеството зависи от това колко силно искате да усещате аромата им върху рибата).
Оставете в хладилника за около половин-един час.


През това време омесваме тестото. Този път използвах зехтин вместо олио. Тестото не е необходимо да втасва, но го оставете да почине за кратко.


Приготвянето на ястието започва като разделяме тестото на две равни части (Тъй като приготвяме две големи филета. За други, по-малки риби тестото ще се раздели спрямо броя им.).
Разточваме всяка топка на лист, наподобяващ овал.


В средата поставяме половината от предварително нарязаната моцарела, овкусена със сол и млян черен пипер.


Отгоре поставяме по един резен от трите вида цитруси и щипка нарязан див чесън.


Отгоре поставяме филето от риба с кожата нагоре ето така:


В следващата снимка показвам как завиваме тестото първо от едната, а после и от другата страна, оформяйки отвор за кожата. При необходимост изрежете излишното тесто.


Тестото в горния край оформете като глава на риба, а със зрънце черен пипер направете око. Долния край на тестото можете да оформите като опашка. Оставете въображението си да се развихри :)


По същия начин направете и второто филе риба и поставете в тавичка. Между тях нарязах няколко картофа, за гарнитура. Подправих ги само със сол и лъжичка зехтин.


Пекох рибата на 180 градуса за около половин час.


Не мога да ви опиша аромата, който се разнася из дома от печения хляб и свежите подправки. Кожата на рибата се премахва с лекота, а отдолу се разкрива перфектно приготвената розова риба, със сърцевина от разтопена моцарела.


Ако и вашият ден за риба е скоро, опитайте тази рецепта! И от сърце ви пожелавам : Да ви е сладко!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  


16 коментара:

  1. Чудесно предложение Люси, макар ,че аз не мога да възприема комбинацията между риба и сирена.Но рецептата е перфектна дори и без моцарелата.Идеална за почитателите на всякакви видове риба.Един от тях е баща ми.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! И аз се съмнявах малко в комбинацията първоначално, но после се оказа, че е повече от подходяща! Надявам се и на вас да ви хареса! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Буквално ми потекоха лигите, буквално! Вълшебница! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна се е получила рибката, Люси! Бях планувала следващата облечена да е ципура, но ще видя как ще се развият нещата след тези твои апетитни снимки :) Под рибката това ми звучи интересно. Не съм опитвала така. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря за прекрасната идея, Снежи! Аз ти писах още тогава, но направо ме грабна от пръв поглед! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Люси,чудя се кое по-напред да ти похваля-дали прекрасните кадри,или разкошната рибка,така ефектно оформена и поднесена,а и по всичко личи,че е адски вкусна,или да въздъхна по предходния шоколадов сладкиш?!
    Много,много аплодисменти,страхотни рецепти и снимки отново!Сърдечни поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Росинка! Каквото ти е сладко, все да се счита, че съм те почерпила! Много ме радва, когато минаваш да ме навестиш. Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  5. Значииии искам силно да ти благодаря за страхотната рецепта - буквално си облизах ме пръстите. Рибата е невороятно вкусна и силно ви е препоръчвам със сигурност става една от илюбими рецепти. Отново Благодаря ти Люси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значиии, много благодаря за толкова истинския коментар! И аз така се почуствах, когато я опитах! Много се радвам, че и на вас ви е харесала! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Миналата година направих триумф с тази рецепта и тази година задължително залагам пак на нея! Уникално вкусно нещо! И комбинацията с моцарела, колкото и да е странно е страхотна! :) И картофките, и хлябчето, и изобщо - сърдечно и горещо благодаря за рецептата и весел Никулден утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Много се радвам, е сподели отзивите си и тук в блога <3 Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. ММм да, както не ми се ядеше риба, защото онзи ден пекох пъстърва, така ми потекоха лигите и на мен...Чудесна рецепта и презентация. Аз пък си мисля, че вкъщи всички ще харесат комбинацията между цитруси, моцарела и риба. Може ли рецепта и за тестото? Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, надявам се да ви хареса :) Рецептата за тестото е като линк и води към другата рецепта, но може да се ползва и всякакво друго тесто ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...