вторник, 24 септември 2013 г.

Плетен хляб с прясно зеле и сметана / Braided bread with cabbage and cream



Лято ли е, есен ли е?  Един ден вали, в друг ден  - слънцето още ни мори. Какво да облечем - къс ръкав, дълъг ръкав...всеки ден дилема, какво ли ще е времето. Аз лично предпочитам да вали. За мен наистина няма по-хубаво от лошото време, защото съвпада с меланхоличното ми настроение и разбира се плейлистата с Katatonia, My Dying Bride, Type O Negative & A Pale Horse Named Death.


Тогава и прокрадващото се слънце носи онзи есенен заряд, тъй като светлината му е по-бяла от обичайното. В такова време, дъждовно, макар и със слънце от време на време, обикновено се намираме някъде в гората и се опитвам да уловя всички разтварящи се във въздуха аромати  - студената земя, покрита с влажни листа и шишарки, уханието на смола и дървесна кора, приближаващия хлад на някой поток, който кара кожата ти да настръхва.

Да, есента приближава, а с това и моето вълнение, защото идва и любимото ми време от годината - Хелоуийн, а след това Коледа. Следващият месец октомври ще бъде посветен изцяло на мрачния празник, като ще ви предложа множество рецепти, идеи за гримове и костюми, и разбира се декорации.

За сега обаче ще се опитам да направя един много бавен преход към есенните ястия с тази лесна, но уникална рецепта за хлебна плитка с пълнеж от прясно зеле със сирене и сметана. Според мен тази рецепта улавя прекрасно това междинно състояние на сезоните. Опитайте я и вие и се убедете сами. 



Необходими продукти:
500 гр. тесто
1/2 глава зелка (средна големина)
100 мл. сметана
3 с.л. краве сирене
1 бр. яйце
черен пипер
сол

Нарязваме зелката на средни до малки парченца. Прибавяме сол на вкус и омачкваме. Не прекалявайте със солта, тъй като, ако изберете по-солено сирене, то ще е достатъчно. Прибавете сиренето, сметаната, яйцето и черния пипер. Омесете хубаво тази смес и оставете настрана да поеме ароматите.

През това време разточете тестото на правоъгълен лист и направете равномерни и равни на брой ленти от двете страни. Поставете плънката от зеле по дължината на тестото, като леко го изстисквайте от течността. 


Превийте двата края - горен и долен - навътре, а след това започнете да оплитате едно върху друго - лента от едната страна, върху лента от другата, и така докрай. 



Така оформената плитка печем върху хартия на 200 градуса, докато придобие прекрасна хрупкава коричка. Топлия хляб намазвам леко с масло, което засилва още повече златните цветове на плитката.


Хапвайте го още топъл, като се насладите на прекрасния пълнеж от крехкото зеле, напоено с мекия сос от сметана и сирене.


Много харесах тази рецепта, тъй като краткото време за печене запазва свежестта на зелето и е по-скоро като лека салата в гореща питка.

 

4 коментара:

  1. Много интересно предложение, Люси, за първи път виждам подобна питка. :)
    А за времето - каквото е в душата, такова е навън. ;)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно изглежда, а сигурно и ще е вкусна! Благодаря за рецептата, ще я опитаме!

    ОтговорИзтриване
  3. Strahotna recepta , S U P E R ideja Ljusi ,bravo mili4ka :-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...