понеделник, 22 май 2017 г.

Солена палачинкова торта със спанак и шунка / Spinach and Ham Savory Crepe Cake


ООООооо, Даааааа! Днешният понеделник може да не стартира с най-енергичната от всичките ми самоличности, но причина за това е не само миналия вчера имен ден на Коцето, мой добър приятел и тех-съпорт на компютрите у дома.
 По време на импровизираното барбекю вчера в гората така се опияни от "атмосферата", че накрая падна в огнището, но за щастие беше за кратко. Нищо не може да изтрие усмивката на Коцето, а още повече тези на приятелите му, които ще разказват тази история с години.
Днешния понеделник обаче мрачен и дъждовен и като че ли още по-трудно се амбицирам да започна седмицата. Реших, че най-доброто усещане е когато се чувствам полезна и ето, че това и ще напаря. Отдавна поискахте идея за солена торта, както и повечко рецепти със спанак. Аз пък отдавна исках да си направя едно вкусно ястие, което да ми спести готвенето за идните дни и ето че срещнах перфектното такова - солена палачинкова торта с шунка и спанак.



Рецептата малко може да наподобява на фалшива лазаня, но пък кръглата форма и начина на рязане на парчетата определено ще ви накара да се облизвате за  палачинки. Самата аз избрах друга рецепта за тях, тъй като държах да бъдат крехки и сочни, а не тегави. Вие може да използвате и важа любима обаче.


Препоръчвам ви да опитата ястието, няма да съжалявате, а ето какво ви трябва:

500 г спанак
250 г шунка
360 г кашкавал
1 голяма глава лук
500 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
5 с.л. масло
сол/ индийско орехче
олио

За палачинките:
1 коф. кисело мляко ( 400г) 
1/2 ч.л. сода
2 яйца
2 ч.ч. брашно
вода
щипка сол

Започнах като направих палачинките. Тези са наистина много крехки и не стават тегави, така че ви ги препоръчвам както за солени, така и за сладки торти. Разбърквам киселото мляко и содата и оставям да шупне. После прибавям яйцата, солта, брашното и вода на око, така, е при разбъркването на всички съставки да получим течност като боза. 
Изпичаме палачинките, като за ястието ни трябват около 10 бр, но от тази доза ще ви излезат малко повече. В блога може да видите много пъти начините за направата на палачинки, затова тук ще ги пропусна и ще премина направо към основната част.
Измивам и нарязвам спанака на средно големи ленти.


Слагам 2 с.л. масло в подходящ съд да се разтопи, слагам и малко олио. Запържвам първо нарязания на ситно кромид, а след това прибавям и спанака. Задушавам за няколко минути, докато всичко омекне и стане крехко и ароматно. Подправяме със сол.

                          

Оставяме спанака на страна и се заемаме със соса. В друга тенджера слагаме да се разтопи останалото масло и прибавяме брашното. Запържваме за кратко, а след това прибавяме млякото, като бъркаме енергично, тъй като сосът ще тръгне да се сгъстява.  ( Ако не сте спец в сосовете и ви стане на бучки, просто го минете с пасатора). Прибавете 160 г от кашкавала и подправяме с индийско орехче и още сол, ако е необходимо.

                          

Сглобяване на тортата: В тортена форма става най-лесно, макар, че не е задължителна Моята форма е с размер 24 см в диаметър.

                     

Слагам една палачинка, отгоре 3 с.л. от соса, 3 с.л. от спаначено-кромидена смес, а отгоре малко от нарязаната на ситно шунка и останалия рендосан кашкавал. Правим така до последната палачинка,


върху която слагаме само сос и рендосан кашкавал.
Пъхаме да се пече в на 200 градуса за около 30 минути.

              

Определено съм доволна, че се спрях на това ястие за седмична вечеря, защото не вярвам да му се наситя скоро и буквално потривам ръце при всяка възможност да си отрежа ново парченце.

 

Ще се радвам да ми се доверите и да го приготвите. А ако наистина го направите, не забравяйте да ми споделите вашите отзиви.
Знаете къде да ме намерите...тук..ядейки :)

Усмихната седмица, приятели!

П.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 
А, ако се чувствате сякаш искате да направите добрина на някого, подкрепете ме с гласа си за наградите на кулинарните блогъри тази година. Как да го напарвате може да видите тук! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



23 коментара:

  1. Тъкмо се озъртах за идея със спанак! Обожаваме всичко зелено, но тази пролет направих вече десетки супи, баници и паста със спанак, та търсех нещо различно. Идва ми точно навреме:) Само зеленото при нас ще е лопуш, който на мен лично ми е по-вкусен. Утре ще дам и отзиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че идеята ви допада :) Ще чакам отзиви! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
    2. Това определено е едно от най-вкусните приложения на спанака/лопуша! :) Невероятно вкусно се получи, благодаря за рецептата! Както казах, замених спанака с лопуш, на нас ни допада, вкусът е по-плътен. Дъщеря ми изяде 3 (три!) парчета от тортата, което си е върховен комплимент;) Поздрави и още вдъхновени идеи пожелавам!

      Анна

      Изтриване
  2. Изискано, както винаги от Люси!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси,
    снимките на тази торта в солен вариант са много изкушаващи.Чудесна е, много е красива.А надявам се и много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много вкусна, Лени! Със сигурност ще си я приготвям често. Поздрави от сърце!

      Изтриване
  4. Ей, това май е по моето желание. Ще направя в най-скоро време. Благодаря ти Люси и усмихнат ден. Светлан

    ОтговорИзтриване
  5. Голяма вкусотия

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно ястие! Щом мъжът ми,който подлага всичко със зелении под съмнение го одобри... :) Благодаря за интересната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радина :) Много се радвам! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Много вкусна се получи 😘😘

    ОтговорИзтриване
  8. Много точна рецепта и резултата е невероятен. Както впрочем и другите рецепти са много сполучливи, просто няма грешка. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте Люси! Вчера попаднах случайно на вашия блог. Поздравления и комплименти. Всичко е описано и онагледено прекрасно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви от сърце:) Радвам се, че моето местенце ви допада! Поздрави!

      Изтриване
  10. прекрасно и много вкусно

    ОтговорИзтриване
  11. Изключително вкусна торта, всички сме във възторг от нея. Благодаря за споделената рецепта.
    Поздрави,
    Ина

    ОтговорИзтриване
  12. Хора,това са много калории! Ако въобще я направя, ще взема готови палачинки (живея в чужбина и тук всеки супер ги продава).

    ОтговорИзтриване
  13. УНИКАЛНА! Благодаря за рецептата! Приготвям я вече трети път и е ужасно вкусна! 🤤🤤🤤

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...