понеделник, 29 август 2016 г.

Ростбийф плато с гарнитура от гриловани зеленчуци / Roast beef plate with grilled veggies


Колкото и забавно да бе лятото за мен, толкова и много неочаквани промени и предизвикателства се изправиха на пътя ми. И макар винаги да съм била от хората, които знаят, че ще се справят, каквото и да стане, за пръв път усещам това позабравено чувство на страх, че може би неизчерпаемите ми сили все пак имат своят лимит.  
Никога не знаем пред какво изпитание ще ни постави животът и макар самата аз да имам жокер и да съм наясно какво ми предстои, все по-трудно намирам сили да туширам чувството на тревожност, което се надига и взима от минутите ми за сън нощем. 
Знааам, знааам, сигурно си казвате: "Wtf is happening to Люси, и в крайна сметка, ще ни доразкаже или няма?!" Е, колкото и да вкарвам личен елемент в своите разкази, никога не издавам подробности, затова пък въведението си има своята цял. 
Когато ви предстои предизвикателство, подгответе се с друго такова. Ей така, да загреете! За мен това беше първото ми приготвяне на ростбийф сама, макар и досега да съм успявала да му се насладя много пъти, когато съм гостувала при сестра ми. 


Българите сме свикнали да консумираме месото добре опечено и често адресираме този вид месо като сурово, но ви моля, ако не сте имали възможност да го опитате, не съдете предварително. Този вид месо е толкова крехко, а ако го нарежете и на много тънки парчета, ще може да го ползвате и като плънка за сандвичи. 


Месото е перфектно само по себе си, а приготвянето му е по-елементарно от текст на Криско, така че реших да вдигна летвата в ястието, с богата гарнитура от сезонни зеленчуци, а защо не и малко плодове. Грилован лук, тиквички и картофи по селски са само малка част от гарнитурата, с която може да поднесете това чудесно ястие. 


Без повече отлагане и без това е време за обяд, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1-2 пържоли ростбийф
сол, черен пипер, червен пипер

За гарнитурата:
3-4 пресни картофа
1-2 тиквички
1-2 глави лук
1-2 люти чушки
3-4 скилидки чесън
сини сливи
сладка царевица
масло/ олио/ сол

За гарнитура 2:
БИРА :) 

Изрично използвам думата ростбийф, макар и месото само по себе си да е говеждо, не съм съгласна, че всяко, предлагано на пазара, е толкова крехко. Макар и да не ми плащат за реклама, ще си уточня, че конкретните пържоли купих от Кауфланд директно нарязани и пакетирани в кутии, готови за готвене. 
Извадих от опаковката (вакуумирани са) и измих и подсуших хубаво с кухненска хартия. Овкусяваме с подправките богато и от двете страни. 


Сложих ги да се запекат на грил тигана в малко мазнина (масло и олио заедно), като за по-сурово ги печете около 5-6 минути от всяка страна, а за средно сурови 7-8 минути. Хубаво е месото да остане леко розово в средата, тъй като става наистина много сочно.


През това време сложих да се запекат картофите във фурната, както са си с кожата, нарязани на средни парчета, в малко мазнина.
Овкусих с чесън на прах, пипер и сол.


На грил тигана гриловам още нарязания лук, тиквичките, както и няколко филийки хляб.


Запържвам малко сладка царевица от консерва в масло, овкусявам със сол и пресен копър*

*( по желание)

Към платото прибавям малко нарязани чушки (люти и сладки, но сурови, да хрупат :)), както и малко сини сливи, тъй като обожавам комбинацията им с месо - сладко-кисели! Нарязвам месото на парчета, 


като в тигана, в който сме готвили, обичам да загрявам малко масло и олио и да запържа пресован/ кълцан чесън. Получава се чудесен, ароматен сос за глазиране на месото и зеленчуците. 


И така, нека започнем и тази работна седмица подобаващо, с ястие, което ще ни даде сили да преборим, всички предизвикателства, защото....

                                         "Когато стане напечено, пригответе си печено!"
Л. Евтимова




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



6 коментара:

  1. Люси,
    много и различни кухни приготвят точно така месото - леко сурово, алангле в средата.И много хора са свикнали именно с този вкус.А гарнитурата към точно такова печено е много вкусна и богата.Разкош за сетивата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Със сигурност ще пробвам рецептата ��

    ОтговорИзтриване
  3. Със сигурност ще пробвам рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  4. Остана ми погледа и мозъка в тая рецепта..:-) и днес обикалях като преяла кауфланд да купя и аз две пържолки ..така и не ги намерих ..търсенето продължава...
    Елена

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Това месо е едно от малкото неща, които няма да опитам от твоите рецепти, аз съм от онези, дето го предпочитат на въглен:)
    Нооо, от гарнитурата ще си взема задължително:)
    И ще ти пожелая съня ти да е винаги спокоен или поне тревогите да са си заслужавали и всичко да е с щастлив край! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...