Понякога взимам много недообмислени решения. Например вчера беше неделя и като всеки нормален човек, обичам да го прекарвам малко по-спокойно, за да се подготвя за новата работна седмица.
Не стига, че изневерих на плана си като се забутах с някаква супер късна прожекция в киното, като си казах "'Ееее, един-два часа по-късно ще се оправя", но след края на филма толкова се бях разсънила, че като се прибрах изгледах още един филм. През цялото време гледах часовника и пресмятах колко часа сън ми остават ако заспя any given time, но не...инатът му с инат изгледа целия филм и после СИ обърнах гръб на себе си с думите " Ще те видя аз утре тебе като има сто милиона задачи за вършене".
И така, излишно е да казвам, че днес не съм в настроението на пееща принцеса от приказките на Дисни, но пък нещо се появи точно навреме. Тази рецепта за супер апетитни сладки питки с череши - ватрушки.
Истината е, че снимките отлежават в чернови около година-две и затова и не са ми най-любимите като качество. Навън обаче череши ни се усмихват от всеки щанд в магазина, затова реших, че няма как да не ви предложа една наистина уникално вкусна рецепта като тази.
Още едно недообмислено решение от моя страна да я държа непубликувана, но както и да е, по-добре късно, отколкото никога, както се казва.
А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За тестото:
3 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. захар
1 с.л. масло
1/2 кубче жива мая ( 1 пак. суха)
1 яйце ( плюс още едно за намазване)
щипка сол
Още:
Около 70 бр. череши
1/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
4 с.л. масло
Започваме с направата на тестото. Аз използвах жива мая, като я шупнах в леко затопленото мляко с половината от захарта. През това време пресях брашното в купа, добавих останалата захар, солта, яйцето и маслото ( последните на стайна температура). Последно добавям и шупната мая и замесвам меко, нелепнещо тесто. Добавяме още малко брашно, ако е необходимо.
Оставям тестото да втаса покрито с кърпа във фурната на 50 градуса за 40 минути до час.
От готовото тесто оформям топки - 16 на брой. Може да ги наредите в леко намаслена тавичка - две кръгли по осем, или като мен, една голяма правоъгълна.
Натискам всяка топка с дъното на лъжица за сладолед или пък дъното на обикновена чаша, за да се образува кладенче.
Във всяко кладенче поставяме по 3-4 череши ( по желание) и поръсваме с една-две чаени лъжици от захарта. Оставяме леко да се надигнат и намазваме с леко размито яйце, а
отгоре поръсваме с трохи направени от : останалата захар, мекото масло и брашното. Аз ги забърках директно на плота, като обрах и останалото брашно по него. Поръсваме обилно питките и оставяме да втасат за още няколко минути.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути.
Тавата ми беше по-голяма, както и желанието ми да не мия две тави, а да ползвам само една, затова и питките не станаха много високи на големина, но пък да си призная, така ми харесаха още повече, тъй като не доминираше толкова тестения вкус, а по-скоро плодовия, което ми оставяше усещането за ароматен, черешов пай.
Маслената поръска допълва картинката идеално, затова ако у дома ви се намрират няколко шепи череши, забъркайте едни ватрушки още днес, а после ми пишете. Аз се заемам със следващото предизвикателство, а на вас пожелавам една усмихната, по-слънчева и спокойна седмица!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Чудесни питчици,ох как ми се преядоха!Един познат,който много обича да си похапва,казваше,че трябва да работи в детската градина,за да разяжда децата.Аз мисля,че такива вкусни снимки трябва да се показват на децата и няма да има злояди деца и недоволни баби.Ще си ги направя при първа възможност.
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Тодорка! Ще се радвам да ви харесат!Поздрави!
ИзтриванеЧудесна идея за плодов пай!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Анонимен! Поздрави! :)
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванеедна прекрасна идея за предстоящата Задушница.Веднага ще ги приготвя тези прекрасни питки с череши.Подходящи за почерпка, много красиви и вкусни.
Поздрави !
Благодаря ти, Лени! Ще се радвам да ти харесат! Поздрави, мила!
ИзтриванеЗдравейте Люси,
ОтговорИзтриванеАз също мисля да ги направя за Задушница в събота. Искам да попитам колко време приблизително е повторното втасване?
Поздрави,
Невена
Здравей, Невена :) Зависи от температурата в стаята, но сега е топло, така че 15-20 минути са достатъчни!
ИзтриванеБлагодаря за отговора! Блогът и рецептите Ви са прекрасни! :)
ИзтриванеНевена
Привет,Люси :) Тази вечер ги направих-получиха се прекрасни,мекички и много вкусни. Половината вече ги няма и всички, които опитаха бяха много доволни. Благодаря ( голям фен съм на рецептите ти). Поздрави !
ОтговорИзтриване