Още щом видях, че има как да съхраня невероятния пролетен аромат на люляк в шишенце, веднага реших, че е нещо, което ще опитам! Не бих излъгала, ако кажа, че от години си търся идеалния парфюм, който да носи това ухание, без да бъде монохромен, сякаш съм се напръскала с ароматизатор за тоалетна. Уви, търсенето продължава, но затова пък намерих този лесен начин да запазя мириса на пролет ...в захар!
Точно така! Захар, ухаеща на люляк!
Точно тя бе вдъхновението ми да създам и тази супер лесна торта "Люляк", за която ви разказах ТУК.
Точно така! Захар, ухаеща на люляк!
Точно тя бе вдъхновението ми да създам и тази супер лесна торта "Люляк", за която ви разказах ТУК.
Веднага щом споделих, че съм я украсила с люлякова захар, пожелахте да разберете от къде се купува. За щастие - можете да си я направите сами, и ето как:
Необходимо ви е:
чисто и сухо бурканче
чисти и сухи цветчета от люляк
захар
В бурканчето редувайте пласт цветчета, пласт захар, пласт цветчета, захар и така докрай. Количествата на съставките зависят от размера на бурканчето, което ще изберете.
чисто и сухо бурканче
чисти и сухи цветчета от люляк
захар
В бурканчето редувайте пласт цветчета, пласт захар, пласт цветчета, захар и така докрай. Количествата на съставките зависят от размера на бурканчето, което ще изберете.
Затворете бурканчето и го оставете на тъмно. Раздрусвайте го периодично и след ден-два ще имате ароматизирана захар, идеална за печива или пък за чаша чай.
Ето и моите наблюдения от експеримента:
Според мен захарта не стана чак толкова силно ароматизирана, колкото ми се искаше. Мисля, че по-наситените цветове са по-ароматни. Хубаво подсушете цветчетата, които ще използвате. Аз имах едно-две леко влажни и ми се овлажни цялата тестова партида :) След като захарта е готова, пресейте я, и изхвърлете цветчетата. Не чакайте цветчетата да почнат да губят цвета си, тъй като ще променят и аромата си.
Според мен захарта не стана чак толкова силно ароматизирана, колкото ми се искаше. Мисля, че по-наситените цветове са по-ароматни. Хубаво подсушете цветчетата, които ще използвате. Аз имах едно-две леко влажни и ми се овлажни цялата тестова партида :) След като захарта е готова, пресейте я, и изхвърлете цветчетата. Не чакайте цветчетата да почнат да губят цвета си, тъй като ще променят и аромата си.
И накрая...Люляковата захар е сладка, но определено не е задължителен фактор за да направите тортата "Люляк". Винаги можете да я украсите със свежи цветя или пък от захарно тесто. Тъй като люлякът не е препоръчителен за консумация, и аз няма да ви го "разрешавам".
Но за това пък имате зелена светлина да създавате вкус и красота в кухнята по всяко време!