неделя, 17 август 2025 г.

Баклава със сладолед / Ice cream baklava cake



Дни преди рождения ми ден съм благодарна за всичко, което ми се случва, и за това, което не се е случило. Сигурна съм, че и едното, и другото е било за мое добро. Помъдрявам — и това си личи не само по способността ми да говоря отзад напред като Йода заради недоспиване, а и по това, че около мен се появиха много учители, които ми показаха още повече истини за живота.


Да обичаш истински си остава най-голямото удоволствие от живота, а да имаш здраве и време — най-ценното, което можеш да притежаваш. Благодарна съм за семейството си, за половинката, за кумовете, най-добрите ми приятели, готините ми колеги, за най-сладкото подаръче на съдбата — моето детенце. Благодарна съм и за това, че макар и да не сме лишени от проблеми и ядове, все намираме изход от тях. А, когато още не сме — вярвам, че просто не им е дошло времето.

Все така искам по много. Искам още време, още пътешествия, възможности, успехи — и дори когато не са точно толкова, колкото съм мечтала, пак съм благодарна. Не е като да липсват.

Все бързам за някъде — все някакъв час, ангажимент, документ трябва да подам — но една от големите ми „грижи“ си остава, че все не успявам да се видя с всички прекрасни хора, които познавам, радвам им се и наричам приятели. Абе, с две думи: хубаво е да те валидират. :)


 
Това са най-динамичните ми години — да си родител на малко дете, да работиш, да имаш странично хоби (което си е още една работа на главата), да се опитваш да си съпруга, що-годе читава домакиня, съвестен гражданин, социална птица, да не извършваш престъпления към хора, на които отвсякъде им личи, че заслужават по една талпа в главата... 
И въпреки всичко — да останеш оптимист, силен, независим, забавен, с младо лице, поддържано тяло и здрави зъби в устата.

Усещам, че вече достигнах възрастта, в която не само имаш основни житейски умения и такива по специалността, по която си завършил, но и животът те е накарал да придобиеш още квалификации: градинар, санитар, сладкар, пекар, помощник на строителен обект, вътрешен дизайнер, икономист, финансист, юрист, парамедик, администратор, педагог, психолог, фармаколог, кредитен консултант, брокер и оператор на казан за варене на ракия.

Пожелавам си още неща да науча — от сладък опит, разбира се. :)

А като говорим за сладко — няма как да не ви почерпя с нещо наистина изкусително за всички хубави поводи, които изминаха: рождения ден на моя племенник, именния ден на сестра ми Мария, рождения ден на баба Лиля и за това, че Боян вече почти казва „Обичам те“.

 

Днес искам да ви почерпя с една тортичка, за която мечтаех отдавна. Винаги съм обичала да съчетавам сиропираните десерти с топка ванилов сладолед — още от времето на Жан Виденов. :) Но сега открих начин да направя десерт, който ще ви разтопи от вълнение — тортата Баклава със сладолед. За още по-бърз вариант може да ползвате готов сладолед, но аз ще ви покажа как да си го направите по напълно домашен начин. Ето как:

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти:
4 бр. фини кори София мел
200 г ядки орехи и шамфъстък
250 мл сладкарска сметана 
80 г масло
2 белтъка
300 г захар
1 лимон
крокан


Започваме с приготвянето на сладоледа. както казах, може да ползвате и готов ванилов сладолед от кутия, който да замразите в тази формичка, или ако ви оставят често белтъци за доизползване, направете си този вкусен домашен сладолед, познат още като Френски нуга сладолед. 

За целта разбийте първо белтъците с 100 г от захарта на твърд сняг, в напълно суха купа. След това разбийте и сметаната на сняг.

 

Смесваме ги в купа внимателно, така че да запазим въздушността им. 


След това прибавяме кората на един лимон, крокана и плодчетата от сладкото. Най-добре става с плодчета от зелени смокини и черешки. Разбъркваме отново. 

 

Прехвърляме сместа в тавичка  с диаметър 20 см покрита със стреч фолио и завиваме добре. Прибираме във фризера. Тази операция я направете поне няколко часа, а най-добре един ден по-рано от приготвянето на десерта. 


Приготвяме си захарния сироп от останалите 200 г захар и чаша и половина вода, какато и 1-2 ч.л. лимонов сок.

Сгъваме корите и 

 

изрязваме кръг с размерите на тваичкта, в която ще правим баклавата. Аз ползвам дъното на формата за шаблон. От 4 листа излизат 18 броя, като може да ползвате всички или част от тях.

Смиламе ядките и разтопяваме маслото. Аз добавям и малко олио към разтопеното масло, за да не се втърдява много бързо. 

 

Сглобяване на баклавата. Намазваме формичката и почваме да слагаме един по един листата за баклавата, като ги мажем с масло. Правим долен пласт, като аз използвах осен броя кори, след това разпределяме млените ядки и завършваме с още шест броя кори, всяка намазана с масло. 

 

Режем на триъгълници и пъхаме да се пече във фурната на 180 градуса с обдухване, докато се зачерви хубаво отгоре. 

Още топла я заливаме с вече изстиналия и сгъстен захарен сироп.

 

След това отстраняваме горния пласт на баклавата до ядките и 


поставяме сладоледения пласт, като го обръщаме от формата директно върху десерта. С помощта на стреч фолиото става много лесно отлепването.


Отгоре нареждаме отново всички триъгълничета за баклавата и украсяваме по желание. 


Може да поръсите с още ядки, част от сиропа за повече ефект. Аз искате баклавата да се пробива по-лесно с виличката е добре да направите горния пласт малко по-тънък от долния, както правя аз. 

Не се притеснявайте, тортата може да се замрази отново, ако не се изяде веднага. За целта аз обаче я нарязвам на парчета и ги прибирам в кутийки. 


Половината торта замина при нас от трима човека, така че нямайте големи очаквания за първия вариант, но все пак съм длъжна да предложа. И все пак, ако я изядете на едно сядане, е грижа, която няма да имате :) 

А, сега, както съм обещала, вадете виличките, почвам да режа тортата. 


Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3








 

петък, 8 август 2025 г.

Чабата на грил с кайма и кашкавал / Stuffed Ciabatta with Minced Meat

 


Знаете ли, че ако издълбаете една чабата, напълните я с кашкавал и "запечатате" всичко с овкусена кайма, ще получите не само бързо и вкусно ястие, подходящо за всяко хапване през деня, но и нов начин за приготвяне на така наречените принцеси, познати на някои места като "Странджанка"?


В нашия край си ги наричаме просто принцеси, но никога не ми беше хрумвало да ги направя по този начин. Не само че кашкавалът остава топъл и разтеглив по-дълго, но и каймата се запича на грил тигана и получава апетитна, леко хрупкава коричка.



Ако сте като нас и рядко имате възможност да палите барбекю навън, това не означава, че скарата трябва да липсва от менюто. Аз разчитам на грил тигана в повечето случаи или на електрическата скара, когато приготвям по-едри вкусотии. Да ухае у дома на месо на скара не е рядкост – пък било то и с лесна рецепта като днешната.

В клипа ще ви покажа колко бързо става, а сега ще ви разкажa:



Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти:
400 г кайма
2-3 с.л. Picantina подправка за кайма 
200 г кашкавал 
1 глава червен лук
1/ 4 връзка магданоз

В купа слагаме 2 с.л. от поправката за кайма на Picantina. В нея има сол, червен пипер, магданоз, кориандър, чубрица, къри, мащерка, кимион,  сушен лук и др. Няма мононатриев глутамат, оцветители и глутен.

Омесваме добре в каймата и може да оставим да престои няколко минути или да готвим веднага, За целта разполовяваме две малки чабати, издълбаваме част от хляба и запълваме с кашкавал. 

 

Отгоре разпределяме от каймата и заглаждаме. Слагаме въху добре нагорещен грил тиган или скара, леко намазана с олио с каймата надолу и печем, докато каймата се запече добре. 

 

Още топли поръсваме с тънко нарязан червен лук и наситнене магданоз, за още повече свежест. 



Толкова е вксуно и апетитно, но за целта е добре да се убедите сами :) 


Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3

сряда, 6 август 2025 г.

Сладко от зелени смокини / Green Fig Preserve


 

Мирисът на смокини ми носи спомени от детската площадка пред входа на блока, в който израснах като малка. Там имаше дръвчета смокини с големи листа, които разнасяха благоуханието си във въздуха, докато играехме.
На домашния замразен десерт, който мама правеше и който имаше вкус на сладолед.
На киселото мляко, препечените филийки и ухайния чай – все с аромат на смокини.

И макар самата аз така и да не станах огромен почитател на зрелия плод, не мога да отрека неоспоримия, уникален вкус на зелените смокини.

Точно като малка си спомням, че ако някой ти дадеше такова сладко, значеше, че много държи на теб. Виждах бабите как се прехласват в хвалби и благодарности, а аз послушно се опитвах да попия информация – какво, аджеба, му е толкова специалното?
Веднъж, вървейки с баба за ръчичка, я попитах:
— А, бабо, защо толкова се зарадва на това бурканче? Нали и ние правим сладка?

А баба ми каза:
— Сръткаво е, чедо. Трудно се прави това сладко. И това, дека е от шипки – голем дерт е да го приготвиш, как си требва.


Тогава не разбирах защо му е на човек да минава през тоя зор за едното сладко, но сега разбирам.

Признавам си – обичам шоколад. Понякога е по-лесно да хапна блокче, отколкото да напусна работа, да ида да живея в дървена хижа в гората, да си направя чай и да си намажа филийка със сладко, попивайки природата около мен, докато чета книга.
Обаче още повече си признавам, че си мечтая повече за второто, отколкото за първото.

Почти всеки десерт с шоколад има сходен вкус, но нищо – ама нищо – на света няма уникалния вкус на сладко от зелени смокини.

Затова сега ще ви споделя как да си го направите – както направих и аз преди три години, когато се сблъсках с това предизвикателство за първи път. Не се справих идеално тогава, но хубавото е, че човек може само да задобрява.

Рецептата ми даде майката на моята приятелка Любима – Камелия Стоицова, която прави най-чудния козунак със сладко от зелени смокини. И като всяка добра мама, веднага ми предаде знанието за направата на този очарователен деликатес.

Необходими продукти:
Около 1 200 мл вода
130 броя зелени смокини
2 кг захар
10 г лимонена киселина (лимонтозу)
1 ч.л. син камък



Ето няколко уточнения:

Рецептата ми е предадена точно така и смятам да я съхраня и предам същата – със съветите и начина, по който я прави семейството.

Сладкото от зелени смокини се прави от определен вид смокини, които не узряват напълно. Те са малки, леко сплескани и порести отвътре.
Важно е да се наберат докато са още зелени – около месец май. Да не са пожълтели или изсъхнали.
Обикновените смокини, които ядете зрели, не са подходящи за това сладко – дори и да ги наберете зелени.

  • Смокините се надупчват – най-добре с дървено шишче. Заради сока им препоръчвам да използвате ръкавици.

  • Завира се вода, поставя се синият камък, след което се слагат и смокините – докато заврат.

  • Отцеждат се, изплакват се и се завират така още 3–4 пъти.

  • След последното варене се изстискват много добре – една по една, за да не остане вода вътре. Трябва да са сухи, но внимавайте да не ги спукате от натиск.

  • (Изстискването премахва синия камък от плодовете. Изстисквала съм и след всяко варене, но е по-трудно и уморително.)
  • От захарта и литър вода се приготвя сироп, в който се слагат смокините – да поемат и да възстановят кръглата си форма.

  • Може да ги оставите така и да ги доварите по-късно или на следващия ден – така ще се възстановят напълно.

  • Пълните горещото сладко в топли бурканчета и ги обръщате. Няма нужда от изваряване.

  • Ако смокините са по-едри, може да ви трябва повече сироп – ще го разберете при варенето.

  • Лимонената киселина се слага преди пълнене на бурканчетата.

  • Ние слагаме малко повече вода, така че сиропът става по-рядък – но после го използвам и за други сладкиши.



Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...