четвъртък, 27 април 2023 г.

Пани Попо - Самоански сладък хляб / Pani Popo (Samoan Coconut Rolls)


Все още нямам кухня, представяте ли си? Стигнах дъното, онзи ден ядох филия с пастет и хот-дог от лафката пред Кауфланд. Сигурно си мислите "Kак може такова момиче, което готви такива неща, да яде такива глупости и ще бъдете прави, но честно казано като нямаш кухня вече три месеца, рано или късно стигаш и до такива кулинарни извращения"....a, струва ми се, че съм без кухня цяла вечност. 
Самобичувам се, като си разглеждам рецептите в чернови и се сещам какви вкусотии си приготвях просто ей така, защото можех, така попаднах на тези уникални самоански хлебчета със забавно име, което така и не съм имала възможност да ви споделя. На пръв поглед изглеждат като сладка милинка, но наистина са много вкусни и трябва да ги опитате. И защо не? Стават бързо и лесно :) 



Pani popo са сладки кокосови кифлички познати от самоанската кухня. Пани означава „кифлички“, а попо означава „кокос“. Самите кифлички се правят от сладко тесто за хляб. След това се приготвя отделен кокосов сос и се излива върху тестото, преди да се изпече цялото ястие. Изключително меки и сладки, трябва да ги опитате :

Необходими продукти: 
Около 360 г брашно Класик София мел
5 г суха мая
80 г кристална захар
400 мл коксово мляко
15 мл олио
щипка сол
50 мл вода


Пресяваме брашното и правим кладенче в него и слагаме маята и една супена лъжица от захарта. Отделно в затопляме леко 200 мл от кокосовото мляко и водата. Трябва да са хладки. Прибавяме ги към маята и ги оставяме 2-3 минути да се активизира. Слагаме леко олиото по ръба на съда, за да се замеси по-лесно тестото и замесваме меко, нелепнещо тесто. Добавяме още мазнина или брашно, ако е необходимо. 


След като тестото е готово, го оформяме на топка и го слагаме в намазан с олио съд, покрито с кърпа или стреч фолио. Поставяме на топло за да удвои обема си - най-лесно е във фурната на 50 градуса. 


След като тестото втаса го разделяме на девет равни части оформяйки ги на топки. Редим ги на "слънце" в съд за печене и ги оставяме да втасат още веднъж. След като са готови, ги заливаме с останалото кокосов мляко , смесено с кристалната захар. 


Печем в предварително загарята фурна на 175 градуса с обдухване за около 40 минути. 
Съвет: След като се запече до златисто, покрийте с фолио, за да не прегаря захарта и печете до готовност :) 


Хлебчето е супер меко и въздушно, а около него има захарна обвивка, която ще ви накара да си оближете пръстите.
Не пропускайте да готвите, експериментирате и пътувате по света от собствената си кухня - не знаете какво богатство имате, докато изчезне :) Нека готвим и хапваме вкусна храна всеки ден от живота си! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


вторник, 25 април 2023 г.

Пиле "Киев" / Chicken Kiev

 

Трудно се готви след празници, не мислите ли? Сякаш вече всичко сме опитали, похапнали и се чудим какво ли да си направим, което да ни се услади след всичките тези пиршества. А, и още се задават. Ей, го Гергьовден е пред нас. Аз ви предлагам да опитате нещо ново, което може би ще свързвате с нещо по-хубаво от наболялата тема за Киев последно време. С този мой призив не омаловажавам, нито желая да стартирам политически дебат, а просто да ви кажа, че има още толкова много рецепти с пиле, които да опитаме.

 Аз отдавна бях хвърлила поглед на тази, ако трябва да съм честна, защото у дома си хапваме често пилешко като цяло. Когато е българско и от проверени производители като Лудогорско пиле, няма причина да не го включваме в менюто, пък и аз никога не злоупотребявам - гледам да редувам понякога месни с безмесни рецепти, за да има баланс във Веселената. 

И така, след като известно време съм без кухня, честно казано си мислех, че ще си отдъхна и няма да искам да готвя. За моя изненада не е така. Оказва се, че мога малко време да издържа на нуждата да си приготвя прясна храна у дома, да заухае на запържен лук или чесън, на топъл хляб, на вряща паста, гореща пица, на ванилия и шоколад. Писна ми да претоплям храната и да ям навън, искам у дома да има топла, вкусна храна, която пари още щом я хапваш....сещате ли се? И така, покрай празниците се събрахме в кухнята на мама и решихме да си приготвим това вкусно пиле "Киев", което се оказа голям джакпот.

Като солената версия на суфлето е...разрязваш го още топло и от него потича изкусен маслен сос с аромат на подправки, който го прави много сочно и идеално овкусено. Ох, лигите ми потичат пак само докато описвам. Трябва да го опитате, а в компания още по-добре. Ето и рецептата: 

Необходими продукти: 
Около 800 г пилешко филе Лудогорско пиле
200 г масло
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
1 стрък пресен лук
1 стрък пресне чесън
кората на един лимон
сол/ черен пипер

За панировката:
2-3 яйца
брашно
галета
олио

Започваме с приготвянето на маслото за плънката, тъй като на него ще ни трябва малко време да стегне. Това масло е  много вкусно и ароматно и може да го ползвате за различни видове хлябове, пърленки, овкусяване на пюрета и въобще да си го мажете на препечена филийка. 


Оставяме маслото да се размекне на стайна температура, и към него прибавяме нарязаните на ситно свежи подправки, лимоновата кора, малко сол и черен пипер.

Омесваме всичко добре и оформяме на "салам" в стреч фолио, което завързваме и пъхаме във фризера да стегне. 


През това време измиваме и начукваме пилешките филенца на средно тънки пържоли. Не бива да четем вестник през тях, все пак трябва да останат сочни, след термичната обработка и да могат да задържат плънката от разтопено ароматно масло, затова внимавайте да не го разкъсате. Моите пържолки бяха малки и ги начуквах по единично, но ако имате дебели пилешки гърди, ги разполовете. 

Подправяме ги отвътре с още малко сол и пипер - няма по-безвкусно от безсолното месо. След като маслото е стегнало, режем кръгчета и ги слагаме в средата на пържолките. 

Завиваме всяка пържолка плътно в стреча фолио, оформяйки ги като саламчета ето така и ги прибираме във фризера за около 20 минути. 

През това време може да си приготвим планировката. 

В три чинийки слагаме по отделно - брашно, галета и яйца. Аз разбих първо две яйца, но сложих после още едно. Галетата е около една пълна чаена чаша, горе-долу толкова е и брашното.

След като филенцата стегнат ги отвиваме и почваме да ги овалваме добре първо в брашното, 

после в яйцето

и накрая в галетата. Повтаряме тази процедура още един път, докато получим хубава и дебела планировка.

Отново прибирам на хладно във фризера, докато загрея олиото. 

След това запържваме филенцата от всички страни за по една-две минути, докато придобият красив златист цвят и изваждаме. 

Допичаме ястието във фурната за още 20 минути, аз го направих в стъклена тавичка, без да слагаме нищо на дъното, вие може да го направите и тавичка с решетка, тъй като целта е да остане с хрупкава коричка. 

Гарнирах пилето с малко домашно картофено пюре и свежа салата от маруля и репички. Не знам дали може да видите добре от клипчето, но при разрязването от месото се изсипва една ароматна рекичка от страхотен сос, в който да топите месото после. 


Много вкусно ястие, което чака да бъде направено от вас, а а ко е така - не забравяйте да го снимате, за да може да се фукаме с кулинарните си способности като споделям вашите произведения в моите социални мрежи :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!




четвъртък, 13 април 2023 г.

Пълнени шоколадови яйца XXL/ Homemade Filled Chocolate Easter Eggs

 

Знаете ли с какво може да завъртите главата на любимите си хора тази година за Великден? Ето с тези невероятни шоколадови яйца "по домашна рецепта". Може би са ви попадали от нета през годините, едни такива вкусни, пълни с изкусителен шоколадов крем за загребване, бял или черен, или пък ядки и всякакви други сладости. Така си мечтаех за тях, че взех  и си ги направих. Обаче първоначално имаше един проблем - нямах такива формички за шоколадови яйца. 

Казах си, няма начин да няма начин и не щеш ли го измислих. Аз ще ви предложа идея, но вие ако решите може да си закупите и истински форми/ молдове за целта от сладкарските магазини. На мен вече кухнята ми е пълна с всякакви инджиктопляктори и веднъж като ги пробвам, втора година не се сещам да ги ползвам, затова вече внимавам с покупките за сладкарските изделия, тъй като трябва да съм сигурна, че ще ги ползвам в дългосрочен план. И така, моето решение беше да си купя от магазина (до нас) две големи пластмасови яйца, които вътре има някаква брутално глупава играчка и бонбонки и да използвам самата пластмаса за отливките. И взе, че стана! 

Сега ще ви покажа стъпка по стъпка, както и примерни пълнежи за рецептата, като имайте предвид, че вие винаги може да сложите ваши по желание - домашен течен шоколад, останал ви крем от някоя рецепта или сладолед дори. Ето как ги направих аз: 

ВИЖЕ ВИДЕО РЕЦЕПТАТА МИ ТУК!

Необходими продукти:
400 г шоколад
4 бр. пластмасови молда за яйца
Крем 1:
1/2 консерва кондензирано мляко подсладено
150 г масло
100 мл прясно мляко
3 с.л. нишесте
150 г бял шоколад ( по желание) 

Крем 2:
1/2 консерва кондензирано мляко подсладено
100 г масло
100 мл прясно мляко
3 с.л. нишесте
50 г тъмно какао
Крем 3:
Инстантен крем Нуга ( тип крем Оле) 
Още за украса:
какао, ядки, шоколад и бонбони по желание

Не си мислете, че списъкът е дълъг - всичко на всичко 5-6 повтарящи се съставки : консерва кондензирано мляко, шоколад, мляко, масло и какао. Може да замените някои, да промените, така и така самата аз експериментирах също, но според мен доста успешно, затова бързам да споделя с вас. 

Първо си подготвяме формичките, аз ги измих добре, подсушаваме и почваме да слагаме в тях разтопен шоколад. Горе долу около 100 г на формичка, така че ако увеличите бройката да знаете. Нанасяме шоколада на пластове - първо един и оставяме да стегне във фризера, после още малко и така докато получим хубава и здрава черупка. 

По-трудно е изваждането им, но ако сте си направили резки отстрани, може да разкъсате пластмасовата форма и да я извадите по-лесно. 

 

Готовите черупки съхранявах в хладилника докато правих кремовете, а ето ги и тях. 
Разделяме на две равни части консерва кондензирано мляко ( от тежкото) - нарочно съм снимала кое съм използвала, за да не се налага да питате.


Загряваме го на котлона като прибавяме към него маслото - аз правих двата крема едновременно на два съседни котлона. 
Към кафявия крем слагаме и какаото и разбъркваме. 

  

Към нишестетата прибавям постепенно прясното мляко, докато се разтвори добре, а после всяко от тях към неговия си крем. Белият крем въпреки това ми стана доста по-течен, ако го оставите да къкри повече време, ще се сгъсти, но може и да добавите бял шоколад, както съм ви предложила по-горе. (За сгъстител може да ползвате и сухо мляко, ако имате.  ) 

 

И двата крема оставяме първо да се охладят, после ги прибираме в хладилника за час-два.


Бях си взела отнякъде ( не помня кога и къде) този нуга крем, но не мисля, че го има в България. Това не е важното, ползвайте останал ви мус, направате си сами такъв или друг пухкав инстантен крем и го разбийте според описанието на опаковката. ( Моят е с прясно мляко) 

  

Шприцоваме от мус крема ( номер 3)  в яйцата, а отгоре слагаме пластове от крем 1 и 2 ( или пък смесваме за мраморен ефект) 

  

Украсяваме отгоре с ядки, какао, бонбони или каквото ви хрумне :) 


Не знам дали от снимката си личи, но това са големи яйца, около 15 см, така че е доволно количество десерт, който смело да загребвате с лъжичка...


Не мога да ви обясня за каква вкусотия става въпрос просто...ето за такова нещо си мечтаех! 


Бъдете смели и експериментирайте, а после ми изпратете вашите чудесни творения които да споделя на моята страничка във фейсбук.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...