Ако предколедната ми кулинарна фиеста имаше кулминация, то със сигурност това е тя - ТОРТАТА, с главно Т (и останалите букви също са главни, за още повече драматизъм :) В последните няколко дни се опитах да споделя с вас колкото се може повече от приготвените от мен рецепти за празниците, но не знам дали ще ми повярвате, останаха и още. И все пак реших, че трябва да намеря време и място със сигурност да публикувам рецептата за тази толкова кокетна, цветна и безумно вкусна торта. Според мен е идеалната празнична торта, която достойно ще краси коледната трапеза и ще остави всички с отворени усти при вида й.
Светлинките на елхата и свещите на масата ще се отразяват като малки пламъчета в лъскавия плод от златни мандарини и рубинен нар, а веднъж плъзнете ли вилица в сладкиша ще усетите, как плавно преминава през пухкавите блатове и трите вида нежен крем...оле - мале!
На човек да му се насълзят очите от удоволствие!
В рецептата се използват доста жълтъци, за това смятам, че е идеална торта за случаите, когато са ви останали такива. Аз комбинирах тази торта и торта Гараш (скоро рецептата и в блога), като в едната използвах белтъците, а в другата жълтъците. Ето защо и е празнична - кога друг път ще приготвите тези вкусни торти за толкова малък период от време :)
Надявах се да я публикувам днес, за да ви оставя да имате няколко дни преднина и да можете да я направите. Самата торта обаче не отнема много време, направих я за няколко часа, като хубавото е, че не трябва и много време да престоява или пък да се оставя да се отпусне преди сервиране. Исках тази торта да бъде и може би последният ми пост преди празниците, тъй като сега като се събера със сестра си, знам ли дали ще имам време за блога (Не, всъщност си знам - няма да имам). Това не означава, че седя далеч от печката обаче, тъй като съм сигурна, че с нея пак ще ни удари някоя захарна криза и ще печем сладкиши по нощите в компанията на господата розе и шардоне :)
Виждате ли, аз пак се размечтах, но тъй като цялото ми семейство живеем всеки по своя си дом и едва по празниците успяваме да се съберем в една къща и се получава една такава задушевна обстановка, от непрестанно шумене, дрънкане на чинии, говор от всяка стая, чуваш, че някой се смее на втория етаж, но смеха му е толкова заразителен, че усещаш как всички постепенно почват да се смеят на него, без да знаеш защо. Това е то истинското щастие - крие се в малките неща и достига до нас, когато сме се отдали на истинска почивка и загърбим грижите си поне за няколко дни!
Но за да не протаквам повече, ето го и моето предложение за десерт в Коледната вечер за 2014 година - Прекрасната италианска крем - торта: (Нарекох я така, тъй като се доближава идейно до една италианска торта, която намерих в интернет и ме вдъхнови, но рецептата бе твърде различна, за да я дам като източник. Все пак се спрях на това име, което да показва от къде е инспирирана)
Необходими продукти:
За един пандишпанен блат (25 см):
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
За ваниловия крем:
4 жълтъка
4 с.л. царевично нишесте
300 мл прясно мляко
1/2 ч.ч захар
1 ванилия
щипка сол
За шоколадовия крем:
4 жълтъка
4 с.л. царевично нишесте
300 мл прясно мляко
щипка сол
2 пълни с.л. тъмно какао
1/2 ч.ч. захар
За сметановия пласт:
100 мл сладка сметана за разбиване
Сиропиране: (по желание)
Захарен сироп с малко ром или усики
За украса:
Бита сметана (около 150 мл)
50 г филирани бадеми
4-5 мандарини
2 шепи зрънца от нар
Първата стъпка от приготвянето на тортата е изпичането на блатовете. Използвах стандартната рецепта за пандишпанен блат, като стъпка по стъпка начина на приготвянето им можете да видите
тук.
Изпекох общо два пандишпанени блата с диаметър от по 25см. (тоест трябва да удвоите дозата, дадена отгоре), като всеки блат разрязах напречно след изпичането им и получих общо четири. Пандишпанът е много крехък и трябва да се изрязва много внимателно, без да се притиска. За някои е по-лесно с помощта на конец, а аз използвам много остър готварски нож.
Докато печете блатовете, можете да правите и кремовете. Разликата при приготвянето им е много малка, но ще ги опиша, което може да допринесе рецептата да изглежда по-сложна, но предпочитам да съм изчерпателна :)
Започвам с ваниловия крем:
Разбиваме жълтъците с нишестето с помощта на телена бъркала,
до получаването на средно гъста еднородна консистенция.
През това време на котлона загряваме млякото, в което сме сложили захарта, солта и ванилията.
Когато млякото заври, започваме да добавяме бавно лъжичка по лъжичка от него към яйчената смес при непрекъснато бъркане, за да не се пресече. Когато яйчената смес поеме към 100 мл от млякото и достигне същата температура на млякото в касеролата, я излизваме на тънка струйка в касеролата, отново при непрекъснато бъркане. Връщаме касеролата на огъня и бъркайки, оставяме крема да се сгъсти.
Готовия крем изливам върху измит със студена вода метален поднос и покривам в прозрачно фолио за свежо съхранение. Оставям настрана да се охлади (може и на терасата, за да ускорим процеса) и преминаваме към втория крем, а той е шоколадовият.
За целта разбиваме отново жълтъците с нишестето, а в касеролата слагам на котлона млякото, захарта, какаото и солта. Повтаряме същата процедура като гореописаната до получаването на хубав какаов крем, който отново оставяме да се охлади.
Използвам технологията с изстудения поднос и фолиото, защото кремът изстива много по-бързо когато е разлят на тънък пласт, а фолиото предпазва от получаването на така типичната коричка.
Третият използван "крем", ако можем така да го наречем, е сметаната, която можем да разбием в купа и да оставим в хладилника до момента, в който ни е необходимо. Можете да решите да обогатите сметаната с парченца портокалови кори, нарязан бял поколад или друг вкус по желание. Аз обаче избрах да бъде съвсем семпла бяла сметана, така че вкусът на плодовете да е свежо-резливия елемент сред цялата сладост :)
Сглобяването на тортата става по следния начин. Във формата ми за торта с махащи страни, с диаметър 25 см, слагам първата половинка от блата. Тук е мястото, където, ако сте любители на по-сладкото, можете да сиропирате леко със захарен сироп, но аз лично смятам, че не е необходимо.
Блатовете са много тънки, а тортата е предимно от крем и според мен сиропирането идва в повече. Слагаме отгоре кафявия крем и слагаме втората половинка от блата. След това разпределяме ваниловия крем и слагаме третата половинка от блата. Завършваме с пласт от разбитата сметана и
поставям отгоре четвъртата половинка блат. Прибираме в хладилника да стегне още малко.
По-късното украсявам тортата с още малко бита сметана, запечени в сух тефлонов тиган филирани бадеми и
старателно обелени мандарини и зрънца нар. Смятам, че за да има този прелестен вид, мандарините трябва да са обелени, но си е малко саклетно. Ако решите да си го спестите, може да използвате мандарини от консерви, които съм виждала, че продават.
И все пак нищо не може да се сравни със свежестта на пресните плодове :)
Колкото и да обичам шоколадови торти, мога да си споделя, че след тежка вечеря, каквато обикновено е празничната, малко в повече ще ми дойде точно такава торта. Именно затова ви препоръчвам тази супер лека и свежа вкусотия, за която съм сигурна, че ще намерите поне малко местенце :)
И как да откаже човек на тази красота :)
Скъпи приятели, остава само да ви пожелая едни наистина весели, благословени и щастливи празнични дни!
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.