петък, 31 януари 2020 г.

Кайзершмарн / Kaiserschmarrn


Тези от вас, които ме следят изкъсо, знаят, че съм на диета и няма как да не знаят защото описках всичко дотук. Трудно се живее с жажда за готвене и ограничение за такова. Най-трудно ми е с десертите признавам си, защото обожавам да ги правя
Повече от колкото да ги ям дори.!  Радват ме с красотата и пъстротата си и възможността да те съблазнят по-бързо от гол до кръста ( и не само) Джейсън Момоа. Да, ама какво да правя, когато съм ви обещала рецепти, а половинката до мен и тя взе да се мирише на пръст от глад, не защото няма за него, а защото упорито отказва да яде броколи и авокадо под всякаква форма. 

Толкова е озверял, че като се прибира от работа е нужно само да му открехнеш вратата и почва да вие като бясно куче. За сега овладявам положението, като му меткам една пържола във въздуха, която да улови и си намира занимание за 20-30 минути, но докога?! Ето например, наскоро почна да прави намеци за палачинки, но такива явни намеци като моите, когато тръгвам да информирам, че има нов магазин за домашни потреби, който не съм посетила. 

Съвестта обаче ме загриза и реших, че е време да споделя една чудесна рецепта за най-пухкавата и вкусна палачинка, която може да опитате някога!

Освен, че рецептата е отдавна пожелана от мой читател ( той си знае кой е), е чудесна да я спретнете този уикенд и да видите лицата на любимите си хора, когато видят това неземно щастие в тиганче! 


Имах и друг повод да споделя тази рецепта и това е, че рецепта за нея намерих и в новата ми кулинарна книга, която ми подариха скъпите ми приятели Ицо и Ади за Коледа. Тъй като не си бях в България тогава, те ми оставиха това подаръче и когато се прибрах, веднага зарових любознателен нос в нея....и така три недели :) 

Толкова интересна и хубава кулинарна книга, която съм сигурна, че ще донесе още много вкусни рецепти и калории на моята особа. Но както и да е - така и не успях да им благодаря подобаващо, затова сега го правя с тези редове! "Благодаря ви, скъпи приятели, сладко семейство и любими мои хора! Бъдете все така очарователни, земни и извънземно добри :) Аз ще се радвам винаги за вас, с вас и заради вас! Надявам се  другия път да може да се видим, а  коледните картички ( и двете) още седят на библиотеката! "

Но стига лични моменти, че хората които не обичат да четат, пак ще се заоплакват, че буквите им пречат :) Ииии, идва последният абзац, който ще бъде посветен на рецептата. Няма как нещо с такова име да не ни дължи обяснение защо се казва кайзершмаран - барн - барабарн! 


Кайзершмарн буквално значи "бърканицата на императора", който както знаете в Австро-Унгарската империя носи титлата - Кайзер. Именно Франц Йосиф Първи обожавал тази страхотна, пухкава палачинка, която често се поднася нарязана на хаотични парчета. Понякога се бърка още в тигана или фурната или пък може да се нареже след изпичане.
Рецептата присъства под различни имена във всички страни част от бившата империя- Бавария от Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Словения и т.н. 

В близък план съм опитала да хвана колко въздушна, пухкава, но в същото време сочна маса е, защото ако очаквате нещо като суха бишкота - пригответе се за изненада. Стигат ви пържени филийки за сега, опитайте тази закуска в събота и ми пишете какво мислите :) 


Аз си направих половин доза, тъй като само Куджо може да яде сладко сега у дома, но стига поне за четири нормални човека, в тиганче с размери на дъното около 20-22 см. Продуктите са много достъпни и ги има във всеки дом. Ето ги и тях: 

Необходими продукти:
125 г брашно София мел Класик
200 мл прясно мляко
3 с.л. захар
4 бр. яйца
1 пак. ванилия
1 с.л. масло
щипка сол

Започваме като разделяме жълтъци от белтъци. Пускаме във миксера да се разбиват белтъците със щипката сол и захарта, докато станат на стабилен сняг. 


През това време в купичка разбиваме с телена бъркалка жълтъците, редувайки с малко по малко от брашното, прясното мляко и ванилията, докато получим хубава, еднородна смес. 

                           

След това, бавно по бавно смесваме двете смеси, продължавайки да бъркаме на ръка с телена бъркалка, 


докато получи пухкава, еднородна смес- изглежда ето така: 


На котлона загряваме тиган ( моят е чугунен) и разтопяваме маслото. Не трябва да прегаря, затова не ползвайте максималната степен на котлона. Намазваме добре стените на съда и изсипваме отгоре пухкавата смес, като изравняваме леко. 

                         

Печем на силна степен на котлона за около 1 минута, а след това прехвърляме във фурната и печем още 10 минути на 200 градуса (предварително загрята) .
Накрая изглежда ето така:


Сместа може да ви стигне и за тиган до 26 см по мой наблюдения, но не става толкова високо, а за мен пухкавата част е най-красивото и вкусно нещо. Остава сочен отвътре, но пък е като дунапрен и е изключителна наслада за окото.


Освен,че може да добавите към палачинката стафиди или филирани бадеми, все неща типични за тази кухня, може да прехвърлите сместа и в тавичка и да я изпечете изцяло на фурна, без момента на котлона.


Накрая поръсете с пудра захар и нарежете на средно големи парченца.
Поднесете със сладко, течен шоколад и вкусни плодове. 


Ако сте повече хора у дома, забъркайте си двойна доза, защото когато са топли, имат навика да изчертават за секунди. 


Надявам се и днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 

Аз ви оставям с още няколко сладки кадъра, за да направя денят ви още по-сладък! :) 
До нови срещи, приятели





 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!


сряда, 29 януари 2020 г.

Яйца на очи и гарнитура от топла зелева салата с бекон / Sunny side eggs with warm cabbage salad


Когато си на диета времето тече различно. Ето например почнах я поне седмица след края на коледната ваканция при семейството, което значи поне седмица от първия месец на 2020-та. Не е кой знае колко, а на мен ми се струва, че вече половин година не съм близвала шоколад. Спирането на захарта е най-трудното нещо и само човек, който наистина обича сладичко знае какво е да не може да си хапнеш НИЩО, АМА НИЩО със захар. 

Да, обаче няма по-голям инат от жена, която е осъзнала, че не се пъха в любимите си дънки и това не е нещо, на което мога да затворя очи. Само две седмици от месеца и дънките за фаза 1 ми стават, което е добре. Имам още два чифта - фаза 2 и фаза 3, като напъхам ли се в последните, спокойно мога да си сипя чаша винце или бира. ( Няма как, ако не спрете алкохола докато сте на диета, само се мъчите излишно) 

Хубавото е, че благодарение на диетата започнах да събуждам вкусовете си рецептори и най-сетне се наслаждавам истински на неща, до които едва ли бих достигнала да си приготвя, ако не се налагаше. Намаляването на солта и спирането на захарта сякаш първо доведе до слепота, а сега вече виждам като прилеп - по-добре от всички :) Толкова ми е вкусно броколито, че не мога да му се нарадвам да му измислям рецепти. Зелето също! Напълно заменям всякакъв вид паста с леко запържено зеленце, което още хрупка и това се превърна в любимата ми лека гарнитура.

Днес ви представям любим обяд и вечеря в едно - Яйца на очи и гарнитура от топла зелева салата с бекон. 
Всичко правя на око и затова продуктите ще са примерни, но са както следват:
Необходими продукти:
2 бр. яйца
2-3 с.л. кисело мляко
2-3 скилидки чесън
магданоз
1 двойна шепа прясно зеле
2-3 резена бекон
ябълков оцет
лют пипер
кокосово масло/ зехтин

Започваме като слагаме малко кокосова мазнина или зехтин в тиганче и чукваме две яйца, за да изпържим на очи. Може да ги напарвам без мазнина, ако имаме подходящ тиган, но в случая все тази, не е проблем. Не слагам сол.

През това време в купичка слагам пресован чесън, накълцан магданоз и малко кисело мляко и разбърквам. Магданоз и чесън яжте колкото можете повече в този период и го пъхайте където намерите за възможно. :) 

След като яйцата са готови, сложете нарязания на кубчета бекон в същия тиган и след като се позапържи, той ще пусне и аромат, мазнина и сол. Хвърлете вътре нарязаното на средно зеленце и го объркайте два-три пъти, докато го хване топлината, но остане хрупкаво. 
Извадете го и го сложете за гарнитура. 
Овкусете с няколко капки ябълков оцет, който също е полазен и поръска от лют червен пипер.
Подправките са ваш приятел и ги използвайте да донесете вкус на ястието, вместо да ползвате сол или захар.
Получава се супер вкусно ястие  и определено е нещо, към което посягам често. Надявам се да ви харесва и ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 


 До нови срещи, приятели и ако рецептите ви харесват, последвайте ме в Истаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 27 януари 2020 г.

Профитероли / Profiteroles


Choux Profiterole by Sangdad PublishingНали не си помислихте, че щом съм на диета, ще спра игрите с шоколада. Знаете, че творецът не твори, защото иска да покаже нещата си, а защото просто няма как да спре. Е, аз наистина не мога да спра с приготвянето на вкусотийки. 

След като пораснем се отказвамe от толкава много занимания, които ни карат да проявим креативност, въображение и да създавамe нещо с ръцете си, затова и готвенето е едно от най-хубавите и интересни неща, които можем да развиваме и да ни носи същото удовлетворение ако му позволим. Да виждамe как няколко прости съставки водят да пухкава смес, която само с едно-две движения вече се превръща в още по-пухкаво еклерче, което ще напълним с вълшебен крем, и всичко това ще завършва със съблазняваща шоколадова баня, която е почти огледална, отразяваща светлината на деня. Да, говоря днес за профитероли!
Каква е разликата всъщност между тях и еклерите - най-основно е формата. Еклерите, знаете са в по-продълговата форма, а тези профитероли са в кръгла, почти с размерите на топче за пинг-понг ( много обичам таи дума :) )



На английски обаче има и още една разлика, защото докато малките еклерчета са cream puffs, то profiteroles  са същите, но замразени.
Аз лично ще оставя това на вас да решите, дали ще ги искате охладени или пресни, но истината е, че което си е вкусно, си е вкусно. 

И все пак, идеята да имате вкусен десерт, който ви чака във фризера по всяко време е също толкова изкушаваща колкото и снимките. 

Друг плюс е, че от една сравнително икономична на продукти рецепта излизат не малко бройки ( моля не ме питайте колко са, защото в процеса на пълнене, бяха погълнати не малко такива и пак забравих да преброя), че даже ще ви останат да си спретнете някоя и от любимите ми рецепти с мини еклерчета като тези две торти - ( тази и тази)



За направата им пък пак се доверих на любимата с рецепта, позната ви е от тук, където може да я видите и стъпка по стъпка

Необходими продукти:
150 г брашно
125 мл прясно мляко
125 мл вода
100 г краве масло
3-4 бр. яйца
щипка сол
1 ч.л. захар


Започваме като си отмерваме продуктите за тестото. Избрах брашно София мел екстра тъй като е с по-високо протеиново съдържание, което го прави чудесно за парено тесто.
В тенджера смесваме млякото, водата, захарта и маслото. След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното, смесено с щипката сол.
Започваме да бъркаме енергично и дърпаме от огъня, докато тестото почне да се отделя от стените на съда и стане на хубава топка. Оставяме тестото да се охлади за кратко,  достатъчно, че да може да го държим с ръка и да не ни гори.
Започваме да прибавяме едно по едно яйцата, като всяко следващо слагаме след като предишното е абсорбирано добре в тестото.
Тестото от своя старана става доста по-тежко и плътно, затова може да преминете да бъркате с дървена лъжица. Аз сложих четири яйца, тъй като бяха по-мънички.
Прехвърляме тестото в пош с голям накрайник и шприцоваме малки топки с големината на малък орех.

Имайте предвид, че те ще се надигнат по време на печене, затова оставяйте разстояние между тях.


Преди да ги пъхнете във фурната ги намажете с леко размит с вода или прясно мляко жълтък. 
Пъхаме ги да се пекат в предварително загярта фурна на 200 градуса , без вентилатор за около 20-30 минути, и след това намаляваме на 180 градуса. 


Не отваряйте вратата на фурната. Важно е влагата да излезе от тях, за да запазят формата си след изпичане и да не спадат. Според мен най-лесно е за целта да се пекат без вентилатор, защото повече изсушава.
Ако нямате опит с еклери досега или пък са ви били по-неуспешни, препоръчвам ви да започнете от малкия размер - на профитеролите. Стават по-лесно, защото изсъхват по-бързо и след като ги овладеете, ще може да прецените как да правите и по-големите еклери. 


След като ги изпечете, изгасете фурната и открехнете леко вратата да излезе въздуха и да изстинат в нея. След това пробийте малка дупка на дъното им и ги напълнете с любимия си крем по желание. 
Може да ползвате някои от кремовете, които съм ползвала в другите рецепти за еклери или пък пък друг - с маскарпоне, домашен а защо не и със сладолед :) 


Когато са готови и охладени ги залейте с шоколадова завивка от 50/ 50 сметана и шоколад или масло и шоколад.
В блога има толкова постове за еклери и еклероподобни, че този път ви спестих тези обяснения, но е хубаво, че може да намерите всичко на едно място, а кой знае - може да ви вдъхновение за някой нов десерт. 
Ако рецептата ви е харесала и искате още такива, не забравяйте да ме последвате в социалните мрежи ( виж по-надолу) и да я споделите. 

А сега...минута мълчание за този невероятен кадър! :) 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) и  харесайте страничката ми във фейсбук тук.


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


неделя, 26 януари 2020 г.

Пилешко с лимон и чесън с лека гарнитура / Skinny Lemon Garlic Chicken with veggie garnish


Обещах ви да ви споделям и рецепти от менюто ми по време на диета. Досега ги отбягвах, защото ги намирах за твърде елементарни, но все повече хора искат да научат какво точно ям, когато съм на МОЯ си режим. Затова реших да направим един тест, за да разбера дали ви харесват тези прости идеи и да знам дали да включвам повече такава публикации в блога. :) 
Днешния ми обяд-вечеря е за 🍜Пилешко с лимон и чесън гарнитура от печени чушки с магданоз и цедено кисело мляко. 👇👇👇👇 
За да ми покажете, че искате да виждате такива публикации, последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/
и харесайте страничката ми във фейсбук тук - https://www.facebook.com/Lussis-World-Of-Artcraft-492229107474274/
А ето и рецептата ( порция за мен в специална чинийка за да не си правя своеволия с порцията )
Количеството е за една порция!

Необходими продукти:
1/2 пилешка гърда ( половин пеперуда)
2-3 скилидки чесън
1 с.л. зехтин или коксово масло
няколко капки прясно изстискан лимонов сок
щипка хималайска сол
щипка черен пипер

Гарнитура:
3-4 печени чушки, нарязани с магданоз ( без сол) .
1-2 с.л. цедено кисело мляко ( може да се добави малко орехчета или кисела краставичка) .

Приготвяне: 
Разрязваме месото на половина по дължина, получавайки два плоски парчета,. начукваме леко с чукче, за да станат по-тънки и широки, а след това овкусяваме със сол, пипер, накълцания на ситно чесън. Намазваме ги с няколко капки зехтин.

.

Загряваме грил тигана в който също може да сложите лъжица зехтин или кокосово масло.
Запържваме пържолките от двете страни до златисто.

Изваждаме ги и ги заливаме с малко прясно изстискан лимонов сок. 


Ползваме киселото мляко за сос, към по-сухото месо, а чушките са чудесен източник на витамини, като ги консумираме неподправени, тъй като е добре да намалим като цяло консумацията на сол. 
Винаги изпивам една топла чаша вода с лимонов сок рано сутрин и вечер след хранене, но по време на диета пия "този чай" и през деня.

Надявам се моето предложение да ви хареса, а аз вече съм готова и с второ такова, което ще ви споделя тази седмица, ако проявите интерес :) За целта последвайте линовете по-горе!

Усмихната неделя приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 20 януари 2020 г.

Свинско със сладко-кисел сос и зеленчукови нудели / Sweet and sour pork with vegetable noodles


Започваме още една седмица с китаеца "Ко ши ям" и жена му "Ко ту има"! Когато мисля за бързи рецепти за през седмицата често посягам към китайската кухня и не говоря за ресторанта близо до нас. Научих да си правя голяма част от ястията у дома и освен ако не съм болна, не помня кога съм си поръчвала последно такава. 

Истината е, че обичам азиатската кухня, макар че не мога да кажа, че съм опитвала цялото й разнообразие. Имам няколко неприятни спомени за това как в един китайски ресторант в Холандия ми поднесоха пилешки бутчета, а като отхапах пълни с тофу, бате! 
Може би ще дойде ден, когато тофуто ще предизвиква у мен положителни емоции, но той не е днес. 

Друга дата обаче е близо и това на китайската нова година, която тази се отбелязва на 25 януари. За разлика от нашата, този празник не е само един ден, а по-скоро цял период, в който всеки се старае да се види с близките и пада едно голямо пътуване, по-голямо от голямото пазаруване за black friday в Щатите.




Също така не се отбелязва само в Китай, а в голяма част от Азия. Хората тогава залагат доста на сладичкото - и ей, тука вече наострих уши. Да, ама не може само десерти за хапване през седмицата, затова реших да спретна една вариация на любима рецепта, този път за свинско в сладко-кисел сос, и то със зеленчукови нудели. Ще бъде грехота да лишим месото от невероятния сос, но нуделите може да си ги спестим.


Освен, че е по-леко ястието, мисля, че ще се влюбите в моята идея да замествате пастата с нарязан на лентички зеленчук - хем по-диетично, хем по-свежо.

Още една чудесна идея е и да се включите в игратa на Kikkoman, които и за тази нова година ще раздават награди, големи и малки, но най-вече много на брой. Най-хубавата част е, че за да ги спечелите не е нужно да купувате нищо, но все пак продуктите им ще са на специална цена в тази период 

( Има си хас, пък да не ни почерпят с намаления за празника) 



А сега, обратно към рецептата - ами страхотна е! Може би сосът да не е най-диетичния и да не влиза в никой режим, но този път замених захарта изцяло с мед, а количеството на самия сос зависи пък от вас. 
Разбира се, че може да ползвате други продукти, зеленчуци или пък месо, може да пропуснете нещо, няма да ви убие - важното е да ви хареса.

За мен най-важно е да се уцели баланса на сладко и кисело, което е главно между оцет и мед. Самия кетчуп добавя още сладост и типичната текстура, но може да я постигнете и с по-полезен вариант със сок от домати. Нишестето в рецептата ще сгъсти соса в последствие. Аз вече ги правя на око тези рецепти, но ето примерни продукти: 


Необходими продукти:
Около 300 г свинско месо
2 с.л. царевично нишесте 
1 белтък 
сол

За соса:
100 мл ябълков оцет ( 1/ 2 ч.ч.) 
100 г мед ( 1/2 ч.ч.) 
2 с.л. сос от стриди
1/4 ч.ч. доматено пюре/ сок или кетчуп

Зеленчуци: 
4 бр. чушки ( зелени/ червени)
1 гала чесън 
1 краставица
 1 морков

олио

Започваме като си нарязваме чушките и моркова на средно големи парчета и по-тънки слайсове. 
В касерола слагаме меда и оцета и загряваме докато се разтопи меда. След това добавяме и останалите съставки за соса, като оставяме да поври две-три минути, докато изври силния оцет. Опитате! Не трябва да е прекалено кисело, ако още е, оставете го да поври още малко. 

                          

Месото се нарязва на тънки, средни парчета, осоляваме се леко и се овалва в разбит до пяна белтък, а след това се слага една супена лъжица от нишестето, така че да полепне по него. 

Може да го запържите преди или след зеленчуците - ще оставя на вас да прецените . Аз го правя и по двата начина. 
Предпочитам понякога да сготвя месото предварително, защото обичам да оставям зеленчуците по-хрупкави в ястието и ако го сложа сурово, рискувам да се сготвят и да омекнат, докато то стане готово. 

В тиган слагаме сгорещено олио, така че да покрие дъното и да е добре зарято.  Пускаме първо половината ситно нарязан чесън, така че да пусне аромата си и разбъркваме постоянно, за да не загори. Прибавяме и зеленчуците. Може да намалите температурата, за да няма изгорели зеленчуци. Добавяме изпърженото вече месо.



След като зеленчуците тръгват да омекват, но са все още са леко хрупкави, прибавяме една супена лъжица от нишестето и разбъркваме добре. 


Изсипваме и приготвения в касеролата сос. Заливаме ястието и пържим още 10-20 секунди, докато сосът се сгъсти и стане лепкав.  Дърпаме от огъня. 

Накълцваме на ситно останалия чесън, а краставицата я режем на тънки ленти - аз използвам специалната белачка, която имам за целта ( купих я от Джъмбо ), за да заприличан на нудели . 

                             

Накрая ястието трябва да изглежда приблизително ето така:


Сервираме го още горещо, поръсено с пресния чесън и гарнитурата от зеленчуковите нудели.


Не мога да преценя кой вариант ми хареса повече - свинското със сладко-кисел сос или пилешкото със сладко кисел- сос Пекин ( затова си ги правя и двата)

 

Надявам е моето предложение да ви е харесало, а ако е така - пишете ми тук или на страничката на блога. 
Не пропускайте да ме следвате и в Инстаграм и Фейсбук, за да знаете винаги какво се готви в кухнята и коя е следващата рецепта :)

Според китайката нова година започва годината на Железния плъх, която трябва да е успешна за всички зодии, затова защо да не се опитаме да си спечелим и някоя награда :

Усмихнат ден и година, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...