неделя, 19 октомври 2025 г.

Пилешка кавърма в тестено гювече / Chicken Kavarma baked in a bread dough pot

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Онзи ден с моята приятелка си говорихме още една стара пекарна е затворила, а е изхранила много поколения преди това. Припомнихме си дните, когато вкусният хляб се намираше само на такива места – с дебела, набрашнена кора и, разбира се, не беше завит в найлонова торбичка или нарязан на филийки. Сега и филийките вече са "слайсове".

Докато разни стари пекарни затварят, нови "бейкъри", предлагащи кроасани за 20 лв. парчето, отварят  и не липсват хора, готови да плащат за тях, придружено с кафе със сложно име, с повече съставки от перилен препарат и мляко - всякакво друго, само не и краве.

И разбира се, аз съм човек, който обича да опитва нови неща, но се боя, че с възрастта все повече усещам как старите, позабравени рецепти от българската кухня започват да се усещат като гурме, вместо обратното.

В нашите благоевградски заведения вече рядко пише "селска салата" - много "селско" звучи, сякаш, пък ще ни обвинят в селяния. Наричат я „балканска“, „традиционна“, „пъстра“, „микс от домати и краставици“ – само не и „селска“. Може би "кънтри стайл" ще звучи по-вървежно...

Няма лошо да сме мултикултурни – важното е да сме преди всичко културни. И аз, като някои ергенки, съм яла ойстърс, но и пръжки не отказвам.

А сега, когато навън става все по-хладно, не може да не ни изкушава споменът за старата печка на село, която думка от горящия огън, а отгоре ѝ къкри гърненце с вкусна кавърмичка.

Хем по-прости времена са били, но не сме били чак толкова прости. Аз винаги ще бъда човек на просвещението, революцията, новите идеи и правото на човека да пътува, открива и да се развива. Истината обаче е, че пътешествието на ума ни и душата ни трябва да е с приоритет – защото ако само пътуваме с крака, а нищо не научаваме от извървяния път – пътуваме ли наистина?

Много неща се надявам да се променят за българина и човека като цяло през следващите години – надявам се за по-добро. Но едно нещо се надявам никога да не изчезне – вкусът и топлината, която носи българската гозба.

Ако и вие имате нужда да попътувате в едно по-простичко време, ви каня да си направите тази апетитна и много питателна пилешка кавърма. Може да не е веган, но е богата на протеини, а месото е българско – затова хайде, да започваме:


Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
Около 800 г пържоли от бут Лудогорско пиле
1-2 глава лук
250 г гъби печурки
2 зелени чушки
2 червени чушки
200 мл бяло вино
200 мл млени домати
подправки: сол, черен пипер, мащерка, червен пипер
магданоз
олио
Още:
1 кг тесто



Кавърмата се прави лесно, наистина. А интересното и впечатляващо тук са вкусните, хлебни гювечета, в които се сервира. Може да ги приготвите предварително – дори от предния ден, особено ако очаквате гости. Именно те са по-пипкавата част, но повярвайте ми – ще ги накарате да ахнат, когато поднесете ястието!


Започваме като нарязваме всички продукти предварително. Така готвенето ще върви по-лесно и подредено. Повярвайте ми, ще си спестите доста суетене около котлона.
Месото нарязваме на хапки – нито прекалено дребни, нито твърде едри.
Гъбите режем на средни по дебелина резени.
Чушките – отделно в купичка, на ивици или кубчета, по вкус.
Лукът – на полумесеци или ситно, както предпочитате.

 

В тиган с малко загрято олио слагаме месото да се запържи, докато хване загар. Не го разбъркваме веднага, нека започне да се запича, и чак тогава го обръщаме. Овкусяваме със сол и го изваждаме в чиния. Трябва да остане сочно, затова не го препържвайте.

Добавяме отново малко олио в тигана и запържваме първо лука за няколко минути, докато омекне. След това прибавяме гъбите.

 

И тях (гъбите) запържваме за няколко минути, докато намалят обема си наполовина, и прибавяме чушките. Повтаряме тази процедура – готвим няколко минути, докато и чушките леко омекнат.

След като всички съставки са се задушили леко, връщаме месото в тигана. Прибавяме бялото вино и оставяме ястието да покъкри, докато виното се изпари и остане само прекрасният му аромат.

Аз, разбира се, използвах хубаво, домашно вино от истински дядо – както си му е редът.

 


Тук добавяме част от подправките - още малко сол, черен пипер и мащерка и прибавяме доматите. Моите бяха по-гъсти, затова добавих и малко вода, така че да облее всичко добре. Оставяме ястието да къкри.

Ако обичате кавърмата си по-гъста, може да добавите и една супена лъжица брашно преди да сложите доматите – така сосът ще се сгъсти още повече.

Оставяме ястието да къкри на тих огън, под похлупак, на котлона, а може дори и във фурната, за около 30–40 минути, докато сосът се сгъсти.

Накрая добавяме още подправки, ако преценим, и поръсваме с малко ситно нарязан магданоз.

 

За тестените гювечета използваме обикновено тесто, което се продава в магазините. От половин пакетче (около 500 г) правя две гювечета с капачета, така че от 1 кг тесто ще можете да приготвите поне четири порции.

Разделяме тестото на четири равни части. Всяка част разделяме на две – една по-голяма (около 2/3) и една по-малка (около 1/3).

По-голямата част разточваме на кръг с диаметър около 22 см. С този кръг завиваме дъното и стените на предварително намазани с олио огнеупорни съдчета – гювечета или купички – и добре оформяме тестото по стените.

От по-малката част на тестото оформяме капачетата (похлупачетата). Може да ги разточите или просто да ги оформите на топка, която леко сплесквате – зависи какъв вид търсите.

Украсяваме по желание – с ножче можем да направим шарки или да добавим малки фигурки от тесто отгоре, за по-празничен вид.

 

Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато започнат да се зачервяват. 


Сервираме в изпечените гювечета от горещата кавърмичка, пъхаме по едно люто чушле


и поставяме капачетата. 
Аз им правя дупки, така че парата да излиза и да не се овлажняват. 


Това ще бъде вашето любимото зимно ястие в следващите месеци и хубавото е, че след него, няма да има съдове за миене.


И хапване, и хлебче в едно. Опитайте и няма да съжалявате :) 


Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓


👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3






сряда, 15 октомври 2025 г.

Рецепти от филми " Лятото, в което станах красива" Тарт татен с праскови /Peach tarte tatin inspired from "The summer I turned pretty"



Когато имаш малко дете, гледането на филми и сериали е доста лимитирано. Обикновено си открадвам някой час през уикенда, ако гостува на бабите, и тогава битката е: да гледам нещо или да се погрижа за себе си така, че да не приличам на чупакабра.

Голяма гадост е, когато при това рядко щастие да си намериш време за гледане, не попаднеш на нищо интересно. Вярно, винаги мога да гледам „Гордост и предразсъдъци“ или „Пришълецът“ за n-тия милионен път, но все пак…

Отдавна не бях попадала на нещо, което да ме накара да се залепя за екрана и да гледам серия след серия. Докато не открих сериала „Лятото, в което станах красива“.


Знаех, че най-вероятно ще е някаква тийнейджърска драма с много втренчени погледи, свенливи усмивки и морални дилеми в избора на стойностен партньор, който още няма набола брада… Но си казах - какво пък толкова. След като вампирите могат да блещукат, няма какво по-лошо да ме изненада.

И с каква изненада установих, че съм попаднала на сериал, който наистина харесвам. Да, персонажите са малко дразнещи на моменти, но не с изпълнението си, а с онази типична за младостта наивност или пък арогантност, която е показана толкова тактично, че ни кара да си припомним и някои наши позабравени постъпки.

Хубавото е, че не само историята се развива, но и главните герои растат и се променят заедно с нея. Едва ли има човек, който не си е задавал въпроса: „Ами ако бях срещнал този човек в друг етап от живота си -  дали всичко щеше да е различно?“

Историята на Конрад, Джеремая и Бейли ме плени толкова неусетно, че самата аз не си давах сметка как планирах следващите моменти, в които ще мога да си пусна нова серия без никой да ме притеснява. 

Отдавна не бях гледала нещо, което да ме откъсне от тъпия навик да си ровя в телефона, докато „гледам“.


Сериалът създава усещането, сякаш наистина четеш книгите - сюжетът се разгъва бавно, но с вкус. Всяка въздишка и поглед имат смисъл и тежест в сцените, и някак… ако някога си бил в подобни ситуации, споменът за тях неминуемо изплува.

Няма да ви разказвам основни спойлери, не знам дали сериалът се е излъчил или ще се излъчва в България, но ако го гледате, обeзателно ми пишете кой отбор сте 😊


В една от сцените Бейли се наслаждава на сочни праскови, които се продават край пътя. Сцената, в която хапва прасковите, едри и толкова сочни, че нектарът им се стича от устата ѝ, ме върна директно в онези лета в Пловдив при леля, когато се налагаше да ядем праскови над мивката заради преливащия им сок.

Усетих как преглъщам с копнеж зад екрана, жадувайки отново да усетя онзи аромат на истински, сочен плод, затоплен от слънчевите лъчи.

Именно с прасковите свързвам и целия сериал, който носи усещането за лято - идващо, настоящo или вече отминало.

И сега искам да ви покажа един десерт, който ще изпълни устата ви със сладост като никой друг:




🍑 Тарт Татен с праскови

Необходими продукти:
170 г брашно
125 г масло
70 г захар
1 яйце 
1 ванилия
2 с.л. ледена вода

Още:
10 бр праскови
200 г захар 
50 г масло

Започваме с приготвянето на тестото.

За целта сместваме брашното, захарта, маслото и яйцето. Когато започнат да се формира тестото, което ще бъде малко по-сухо, прибавяме малко ледена вода. За целта слагам кубчета лед в чаша и ги оставям леко да се разтопят.

Разбираме с миксер ( или месим на ръка) тестото, докато се формира на топка. Опаковаме го в стреч фолио и го прибираме в хладилника да престои за около час. 

 

Намазваме огнеупорен съд с масло добре дъното и стените и поръсваме добре със захар, за да може да полепне добре. 

Пъхаме във фурната да се карамелизира на 180 градуса, 

 

а след това изваждаме и нареждаме обелените праскови, които сме разполовили, със сърцевината нагоре. 

За по-лесно обелване на прасковите, направете разрез на дъното им на кръст и ги попарете с малко гореща вода, в която да престоят няколко минути. След това обелването им е детска игра.


Пъхаме плодовете във фурната за още 5 минути, докато почнат да пускат сок, а през това време си разточвам кората за тарт татена. 

Поставяме я върху плодовете и хайде, отново във фурната за около 30 минути. 

 

Готовия десерт обръщаме върху подходяща чиния или поднос. Оставете леко карамелът да стегне, за да не се изгорите, когато го обръщате. 


Прасковите са доста по-сочни от ябълките и може да пуснат повече сок. 
Може да украсите и с малко ядки :) 


И да, може да направите десерта и с плодове от компот, така че освен сезонна, рецептата е и целогодишна :) 


Обожавам тарт татен с всякакви плодове, но с праскови е нещо вълшебно. За първи път не счетох за необходимо да го гарнирам със сладолед, макар че няма да откажа.
Толкова сочно, толкова вкусно, толкова естествено, простичко и искрено... 


Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓


👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3






четвъртък, 9 октомври 2025 г.

Сочни ребра на фурна / Easy Fall Off the Bone Oven Baked Ribs Recipe


Отдавна не бях правила ребра у дома, но пък може ли да откажеш на човека, който не пропуска да ти напомни, че е "дал своето", за да те има на този свят? Обича месо моят човек. Колкото и да го пиша и повтарям, пак не можете да си представите в какви размери.

Ето, онзи ден си пишем по време на работа и обсъждаме идеи какво да направя за вечеря и нашият ми пише: „Отдавна не сме яли зеле на фурна.“

Отговарям му: „Супер идея, имаш го. Искаш ли обаче да го направя постничко, за да е по-леко? Ако толкова държиш, ще приготвя отделно и някакво месце.“А той,  дори в чата показа потрес и недоумение: „Е, това няма да е зеле на фурна тогава!“Аз така и не разбрах логиката. Къде в заглавието „зеле на фурна“ пише, че трябва да има месо, та чак да не отговаря на описанието?!?

Но няма да ви изкушавам сега с уникалното си постно зеле, обещавам ви. (Макар че съм сигурна, че ще се влюбите в него.)

 


Днес ще си хапваме ребърца на фурна, сочни и идеални както за предястие, така и като гарнитура към пържоли и кюфтета… ако слушате гастрономическите съвети на мъжа ми, разбира се.

Ако и у вас у дома обичате да се отдадете на удоволствието да гризкате и облизвате сочни ребърца - тази рецепта е точно за вас!


Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти:
Около 1 кг свински ребра без кожа
Подправки: сол, черен пипер, чубрица, подправки за месо

Всеки от нас някога е стигал до онзи момент, в който вижда вкусните ребра в месарския магазин и си казва: "Май е време да се науча как се готвят..." Никой не се е родил научен, а блогът ми е мястото, което никога няма да те съди (…освен за музикалния ти вкус).

Та значи, няма нужда да се харчите за скъпите ребърца в барбекю ресторантите, ако толкова са ви се дояли. Просто си вземете едно-две парчета от магазина и ги овкусете хубаво с лимонов сок.

След това втрийте подправките добре. Аз обичам да ги смеся предварително в купичка и да ги разбъркам хубаво, така че да съм сигурна, че ще се разпределят равномерно.

Количествата са на вкус, но можете да започнете с две чаени лъжички сол и оттам - равни части от останалите подправки.


 

Втрийте хубаво подправките в месото от двете страни и прехвърлете върху хартия за печене, а нея - върху алуминиево фолио. Така месото няма да има досег с фолиото, но пак ще успеете да го печете добре засушено в него. 

Подвийте добре всички краища и прехвърлете в подходящ съд.
Печете първоначално на силна фурна, 200 градуса около 40 минути, а след това намаляваме и печем на 150 градуса за още час, час и половина. 


Колкото по-дълго печете ребрата на ниска температура, толкова по-крехки стават. Сега, не ме разбирайте два-три дни дълго, но спокойно можете да си направите експеримент - проверете ги след около час и вижте дали месото вече се отделя само от кокала.

За по-хубав загар, запечете накрая без фолиото за кратко на силна фурна.


Аз обичам да ги глазирам с любимия си пикантен сладко-кисел сос, който вече ви споделих как се прави. 


Какво му трябва повече на човек - чиния вкусни ребърца и лека гарнитура от ребърца. 
Пръстите да си оближеш. 


Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓


👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...