Обожавам ориз и никога няма да спра да готвя с него. Поне не и доброволно. Толкова го обичам, че ако не беше offensive шега вече, щях да кажа, че очите почват да ми се дръпват от честа консумация. Но няма да го кажа :) Затова пък ще кажа, че ако човек е зациклил у дома, на работа и с идеите за хапване, искам да му предложа този страхотен пилаф с телешко. Той е по узбекистански, страна която завинаги ще свързвам с филма Борат, заради начина по който ги нарече. Думичката пилаф пък свързвам с моята приятелка Марта, която го приготвя чудесно и дано някой ден имам честта да ме научи, докато съм й на гости. Дано го прочете това и се амбицира да изпълни тази моя мечта, както и ми прости, че не намирам време да й пиша, та сега се налага да се обяснявам в любов тук в статията за пилафа.
Хубаво е човек да има приятели, и пилаф, или приятели с пилаф най-добре, като в случая днес това съм аз. Представям ви една страхотна и според мен сравнително лесна рецепта за пилаф, която открих в нета, защото до Узбекистан специално за нея не съм ходила. Стремя се обаче да готвя по-често с телешко, не само защото е по-диетично, но и купуваме домашно, а ползите тук са още повече. За ориза пък естествено се спрях на Крина, защото о
ризът Басмати от вида Super Kernel е един от най-висококачествените сортове Басмати – с изключително издължени фини зрънца и незабравим аромат.
Наричан още „Кралят на ориза“, след сваряване този ориз си запазва целостта, но става пухкав и не се слепва. Той е и оризът с най-нисък гликемичен индекс, така че може да го хапвате спокойно.
Сега ще ви покажа аз как приготвих рецептата, и да, може да замените месото с друго, ако решите, като сигурно ще повлияе на времето за готвене и вкуса, но това е предизвикателство, с което всеки, който реши да променя рецепта трябва да се изправи. Аз например реших да сваря месото предварително в тенджера под налягане за да си спестя няколко часа ток на вятъра и пак се получи :) Ето как:
Необходими продукти:
4 1/2 ч.ч. вода
Около 700 телешко
1 глава лук
2 моркова
3 ч.л. млян кимион
1 ч.л. куркума
1 глава чесън
олио
сол
магданоза за поръсване
1.ч.ч=200 мл
Започваме като си приготвяме продуктите на масата. Измиваме ориза докато стане бистър, нарязваме лука на средно големи кубчета, а морковите на резенчета. Слагаме подправките в купичка, като ако решите, може да добавите и някоя по желание аз имах малко готова ориенталска подправка и добавих малко от нея.
Нарязваме месото на кубчета с големина около 2 см и запържваме в сгорещено олио, докато получи хубав захар. Добавяме сол и прехвърляме в тенджера под налягаме. с малко водичка на дъното, колкото да залее леко месото. Варим в него на функция за месо около 30-35 минути.
Ако нямате тенджера ще трябва ада продължите към следващата стъпка и да сварите месото със зеленчуците на бавен огън, докато омекне.
След като месото ни се сварило в тенджерата, загряваме отново олио и запържваме в него лука и морковите.
Прибавяме свареното месо и подправките и разбъркваме още една-две минути,
за да може да се смеят хубаво ароматите.
Накрая прибавяме измития до бистра вода ориз, почстените цели скилидки чесън, разбъркваме и
добавяме водата. Оставяме я да заври, а след това намаляваме на тих огън и варим под капак, докато водата
се абсорбира напълно от ориза и се свари. Важно е да не бъркаме пилафа, докато се готви.
Едва след като се свари напълно и може да го "бухнем' като го разбърквам е с виличка.
Леле, колко вкусно стана само.....
Тази красива картинка въобще не е подвеждаща. Крехкото месце, ароматните подправки и пухкавият ориз е ястие, което наистина ще ви накара да си благодарите, че сте си го приготвили.
Не запарвайте, ако го приготвите да ми пишете или да ми изпратите снимка :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!