вторник, 11 април 2023 г.

Агнешко по гръцки Клефтико / Greek Lamb Kleftiko

 

Остават броени дни до Великден и сякаш десетилетия до края на ремонта у дома. Всеки ден майсторите ми сервират нови проблеми, та чак ходенето на работа се превърна в развлечение за мен. Там поне има забавни колеги, чувствам се умна и продуктивна и въпреки целия хаос в офиса пак е по-подредено от вкъщи, където е прахоляк, тухли, кабели и стълби. 

Колко по-забавна бях преди, а? Не знам дали от тревогата по очакването на бебе, стреса покрай ремонта или като цяло факта, че вече повече от шест месеца не съм изпила и една биричка и не съм водила разговор, който поне в някои части не е безсмислено-забавен, но ми се струва сякаш заедно с бременността си отива част от мен. Има някаква тъга, която се натрупва в мен, спомняйки си колко безгрижно и спонтанно можеше да бъде всичко преди. 


Определено ще държа отговорни всички, които ми рекламираха това преживяване като "най-магическото, прекрасно и специално", защото за момента не го чувствам такова. Знаете, че гледам да съм честна и открита с вас, нищо, че вие може и да не сте с мен. Това е моя блог и все си мисля, че има шанс думите ми да останат тук много след мен, затова ми се иска да са истина и по този начин не само моите деца, но може би и внуци да ме опознаят по-добре...а, баба им не може да си криви душата :) 

Не съм перфектна, не съм и от жените, които са мечтали да станат майки от малки, та дори не помня да съм си играла на "майки с деца". Определено обичах да изгаря повече на "Спешно отделение" и да си отбелязвам кога сатурацията пада. Играта на ресторант също беше забавна - правих най-вкусните банички от тоалетна хартия! 

Обичам децата като нещо чисто, истинско и невинно, което трябва да бъде пазено и обичано, но не съм си мислила, че ще създавам такова сама..в коремчето.. по цял ден. Оказва се и цяла нощ! Ми, че то не спането от сега почвало! Какво те лъжат почивай сега, че после няма. Как се почива като ти тежи на която и страна да се завъртиш, а киселините те прорязват през пет минути?? Как се пише и за храна, когато нито знаеш какво ти се яде, нито какъв вкус има, нито как ще ти се отрази. Как се пише и за храна, когато повече от месец нямаш кухня да се вдъхновиш за такава. Ами... да разберем!

Не знам за децата как ще е, но смея да твърдя, че имам силна интуиция за нещата. Надушвам глупости от километри и понякога е трудно хората да разберат, защо съм толкова недоверчива, но ако нещо не ми се връзва, обикновено има причина. Интуицията ми подсказа също от миналата година и преди това, че е хубаво да имам рецепти в чернови за моментите когато ще правя ремонти или пък може би ще съм бременна и няма да мога да готвя. Гледай ти таз работа как съм си я била измислила. Само цените на агнешкото не съм, но те като гледам хората съвсем измислени цени слагат вече. Не знам дали ще приготвите такова месо за тазгодишния Великден, но ако търсите вкусна и лесна рецепта, предлагам ви да опитате днешната.

 Приготвих я миналата година естествено, а рецептата си избрах от youtube. Тогава бях на гръцка вълна, защото месец преди това бях в командировка в Атина и взе, че ми хареса. Месцето е много свежо, леко и комбинацията от подправки премахва тежкия дъх на месото, което много хора не харесват. Е, все пак, трябва да си вземете хубаво месце - няма как иначе. Нашето беше домашно, така че стана просто чудесно. 

Гарнирах с любимите ми за Великден сотирани картофи, като и за тях ще напиша кратка рецепта, но предполагам няма да е нещо ново за повечето от вас. Да започваме: 

Необходими продукти:
За месото: 
Около 1 кг агнешко месо
4-5 стръка свеж босилек ( може и розмарин)
4 скилидки чесън
50 г зехтин
25 г сол
черен пипер, прясно настърган
1 щипка лют червен пипер
1/4 чаена лъжичка канела* ( по желание) 
 1 лимон ( отделно рендосана на ситно кора и сок) 
1 с.л. риган, пресен, ситно нарязан
1 с.л. мед

За картофите:
1 килограм малки пресни картофи
1/2 стрък копър
3-4 скилидки чесън
сол
2-3 с.л. масло
2-3 с.л. олио

Започваме като нарязваме месото на порции. В чопър смесваме всички останали съставки, като аз слагам босилек вместо розмарин, тъй като второто ми е ми е твърде агресивно като вкус, но ако сложите малко, няма проблем. 

Пускаме на чопъра всички съставки, като разбира се може да увеличите или намалите някои от тях, за да са ви на вкус. 


Изсипваме после върху месото и втриваме добре маринатата в месото. Ако ви се струва малко течност за парчето месо, може да добавите и малко вода като цяло. Покриваме месото добре с фолио, като го задушваме първо на висока температура, а след това намаляваме на


 150-160 градуса печейки още около 2-3 часа, докато почне да се отделя от кокала. Може  да махнете фолиото към края за да се запече за цвят. 


Докато месото се пече, сваряваме картофите - цели или на половинки. Аз го правя най-често в тенджера под налягане - стават много бързо. 
Нарязваме на ситно пресен копър/ магданоз или микс и няколко скилидки чесън. 


В голям тиган загряваме олиото и прибавяме маслото, докато почне да се усеща аромата му. Прибавяме отцедените картофки и запържваме, докато почнат да хващат златист цвят, накрая прибавяме и нарязаните подправки. 


Внимавайте да не прегорите чесъна в маслото, става доста тежък вкуса, но иначе - най-вкусните свежи картофи! 


Сервираме агнешкото върху легълце от горещи, пролетни картофки и 


резенчета лимон и стръкче пресен босилек. 
Много ще се радвам да го опитате  да споделите мнение :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 6 април 2023 г.

Козунак "Короната на Люси" / Easter bread Lussi`s Crown

 

"Не чакайте повече от съдбата знаци, 

нека замирише на козунаци! 

Време е, нали?

 Нищо, че навън вали! 

У дома ще носи се аромат на лимони, бадеми и масло, 

карамелизирана захар, локум и шоколад - добре ни би дошло!

Нека опечем вкусни хлябове и питки,  

вървят с всякакви напитки. 

Горещ чай, сок или кафе, 

алкохолче или изстуденичко фрапе.

Стафиди, ядки или домашните сладка, 

в козуначените кифли ще вплетем ги кат влакна, 

ще плетем още плитки от пухкаво тесто, 

тук борим се за първото место.

Ще си хапваме вкусно печиво на домашната софра,

да отбележим с близки, че пролетта при нас е пак дошла. "

Почнах вече да стихоплетствам, но истината е, че хем много се вълнувам от тазгодишните празници, хем ми е малко мъчно. За първа година нямам кухня и само обикалям магазините като грешен дявол гледайки жално продуктите, а атака ме сърбят ръцете. Рано или късно ще си сготвя едни, ако ще и в чужда кухня, но засега ще се поразровя пак в моя архив от стари рецепти и снимки, които не съм пускала и ще изровя следващото съкровище. И точно това и направих. Представям ви уникалния козунак "корона", който направих през вече далечната 2018 година. 

Може би ще ми е малко трудно да си спомня всички детайли по рецептата, но съм записала някои и най-важното е, че съм направила снимки от процеса и крайния резултата. Спомних си, че оформих този козунак по погрешка по мой си начин, но се получи уникален на външен вид, който всъщност много ми допадна.


Необходими продукти:
Около 1,2 г брашно
200 мл прясно мляко
120 г кисело мляко/ заквасена сметана
200 г захар
4 яйца +2 жълтъка
1 с.л. уиски
1 с.л. подсладител
щипка сол
1 кубче жива мая ( 42 г)
кората на лимон/ портокал/ лайм
есенция ром/ ромова захар
200 г мазнина ( при мен е микс от разтопено масло, олио и мас)

За гарниране: бадеми, кристална захар, мед, резанки цитрус плод

Този козунак направих с около половината от тестото, но нямам съвсем точни спомени. Подробно за рецептата може да прочетете ТУК, тъй като няма смисъл да повтарям всичко написано отново, но мога да спомена пак а някои жокери, които намирам за полезни и ако ви допаднат и решите, че това е вашата рецепта, да видите и пълната такава: 

- Използвах домашни яйца, като винаги може да засилите цвета с щипка куркума, която няма да се усети сред преобладаващите вкусове и аромати в тестото.

- Според мен не е добре да се прекалява със захарта, затова се слага и подсладител, който е доста сладък, но няма да попречи на втасването, но може и да го пропуснете.

- Прехвърлям готовото тесто в леко намаслена тава, завивам с кърпа или прозрачно фолио и пъхам във фурната на 50 градуса да удвои обема си. вместо да чакам четири часа на стайна температура.

- Не си позволявам да слагам много от мазнината, тъй като искам тестото все пак да стои по-стегнато, инак ще се разплуе много при печене. 

- Разделям така издълженото тестото на три фитилчета и сплитам, не твърде стегнато, за да не се накъса след втасване.

За този козунак използваш общо осем фитилчета. Шест за централната част и още два, които увивам един в друг и оформям като кръг около тавичката. 

С шесте фитила процедирам по следния начин:

Както виждате фитилите не са много дълги, колкото ръката ми два пъти горе-долу. Прихлупвам три по три фитилите по този начин, 

 

а после прибирам крайчетета навътре ето така:

 

Така оформената "сърцевина", слагам в средата на тавичката, а около нея правя кръг от другите два усукани фитила.

 Тавичката ми беше малка, 20 см в диаметър, така че имаше къде да "расте" на височина. Оставям козуначето да втаса още веднъж на топло, за да удвои обема си. Преди печене намазваме с леко размит с мляко жълтък ( може да ползват нов или да си заделите малко от горните) и поръсваме обилно с ядки, сушени плодове и захар.

Пека на 170 градуса с вентилатор, като след като се запече, покривам с хартия или фолио, тъй като ядките изгарят бързо.


След като се опече, украсяваме по желание с още захарина украса или лека глазура от домашен мед.

Стана толкова хубав, че ми беше мъчно да го разкъсам, но като всеки човек исках да проверя дали конците са се оформили добре. 

За мое щастие те бяха там, както и страхотния му вкус! Този специално го направих без плънка, защото в моето семейство има хора, които не обичат вътре да има плънка, а да си го хапват така, Аз нямам нищо против. :) 


Радвам се, че успях да публикувам и това козуначе най-сетне на моята страничка, то заслужваше своята собствена публикация. Както се казва, всичко с времето си. Явно сега е дошъл неговият момент. При цялото изобилие от рецепти, понякога добре изпитаната класика е най-добият избор. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!





неделя, 2 април 2023 г.

Торта "Туити" с манго и кокос / Tweety cake with coconut and mango

 

Много пъти съм ви казвала, че имам много рецепти в чернови. Готвя много повече неща, които не успявам да публикувам и понякога им минава сезона и остават за следващата година. Така имам насъбрани от години наред, а някои все още са под въпрос дали са достатъчно хубави за вас, моята така скъпа и прескъпа аудитория, която въпреки големия избор на информация и рецепти като цяло, избира да се върне в моето скромно блог-пространство. Така преди време създадох и днешната торта, кажи речи с няколко дена разлика в датите. Тогава не съм знаела защо, но направих тази вкусна, лека, ефирна и много свежа торта с манго по детски образец, сякаш предчувствайки скорошната поява на нашето пиленце. 

5-ти месец

  Колко удобно да имаш и толкова страхотни рецепти, които трябва да видят бял свят, но сега като съм в ремонт на кухнята няма как да сготвя нови и ето, че идва и тяхното време. Тази свежа торта в прекрасен бебешко жълт цвят, който пасва на момиче и момче. Тъкмо така мистерията по това да ви споделя пола ще остане малко по-дълга, а защо да не го превърнем и в игра. 
Бяха ми казали толкова поверия по какво се познава какво ще бъде детето, та ми се стори добра идея да видим дали може да познаете по тях, плюс някоя снимка, тъй като явно било важно и как нося бебето в коремчето.

   Ако не искате да се включите, няма проблем,      преминете направо към рецептата по-надолу, но ако   искате да проверим дали все пак се познава ето малко      информация за мен, която може да ви помогне да направите предположение за пола:

  - Не бих казала, че ми се гадеше нито в началото, нито сега, по-скоро имах загуба на апетит

6-ти месец



- В началото изведнъж загубих желание за сладко, но сега в шестия месец си се възвърна и пак ми е вкусно

- Не ми се яде месо, но ям

- Не мога да спя много, но аз по принцип спя леко и не се нужда от много часове сън

- Имам чувството, че нося бебето високо, доста ми е трудно с дишането понякога, дори от самото начало

- В моята рода сме почти всички братовчеди - момичета, в родата на Ачо - само момчета. Чудим се кой ще надделее

- За момента не виждам никаква пигментна линия на корема

- Относно настроението, честно казано е пълна каша, мога да се смея и после да се разрева за нещо съвсем малко, Обикновено е за това, че в някой филм някой е постъпил грубо с друг и ми е станало тъжно 

- Не бих казала, че Ачо е качил килограми покрай мен, а моите ми се струват предимно в корема като цяло

Не се сещам за други поверия, които могат да определят, ако знаете такива, може да ме питате или ми разкажете в коментарите по-надолу.

А, сега нека кажем малко думи за тази вкусна тортичка. Не си мислете, че съм забравила да проявя торти. Имам за целия китайски народ рецепти, но с така поскъпналите продукти, чак ме стискаше за гърлото да карам хората да правят торти - абсолютно честно ви казвам. То с масло за 7 лева, олио за 5 как да предлагаш рецепти? Сега ми се чини дали заради изборите или тия комисийки дето плъзнаха по магазините, се поокопитиха и виждаме вече олио под 3 лева пък да видим. Празници идат и трябва да си ги отбележим. Човек и без много неща може, така е, има нужда от малко по принцип, но ако махнеш специалните поводи и празниците, какво ти остава - да ходиш на работа, гледаш телевизия и плащаш данъци?? Хайде, нека не загубваме желанието да се веселим събираме с любими хора и опитваме нови неща. Аз ви предлагам да опитате тази пухкава и свежа пролетно-лятна тортичка, която може да украсите по ваше желание, с нарциси или пък други пролетни цветя. 

Ето и рецептата:
Необходими продукти:
6 яйца ( разделени) 
60 г бяла захар
60 г кафява захар
100 г кокос
2-3 с.л. брашно ( може и безглутеново) 

За крема:
250 г маскарпоне
250 мл сметана за разбиване
250 г фина извара
100 г бял шоколад
пудра захар на вкус


Още:
кокосови стърготини
жълта боя
1 зряло манго
захарен сироп/ компот за сиропиране

Тази тортичка е много лесна за правене. Ако си начинаещ, пак бих я препоръчала. Единствената тънкост е да направиш пухкав пандишпан, ако не си правил досега, но и това няма да ти се опре, ако следваш съветите ми. 

Започваме като си приготвяме всички продукти на масата - така не само са на стайна температура, ами и знаеш какво трябва да използваш, без да пропуснеш нещо, да си сигурен, че го имаш, а не да видиш, че ти липсва в процеса на готвене.


Започваме с приготвянето на блатовете. За целта разделяме внимателно жълтъци от белтъци, като не трябва да попада нито чистичка жълтък при белтъка - обратното не е фатално. Сложете белтъците в напълно сух съд, ако има и капка вода, няма да се разбият на твърд сняг, а  на пенлива супа. 
Прибавете към тях двата вида захар и пуснете миксера да бърка. С мощните микдери отнема буквално минути, докато получите наистина пухкави и твърди белтъци. Когато те се появят, намалете леко скоростта на миксера и почвайте да пускате един по един жълтъците към тях. 

 

Така ще получите много пухкава смес за пандишпан, без да се налага да ги смесвате на ръка. Прибавяме след това леко по леко кокосовите стърготини, като вече разбиваме на ръка или с телена бъркалка. Може да добавите и малко брашно, за по-стабилен блат но и без него ще станат. 

 

Разпределяме сместа в три тавички от по 20 см диаметър и печем в предварително загрята фурна на 150 градуса. Аз го правя така като на снимката, когато искам да ги изпека наведнъж. 
Може разбира се да печете сместа и наведнъж, но после трябва да имате много по-добри умения в рязането, тъй като трябва да направите три равни блата, а пандишпанът по принцип е много мек и нежен. Лично за мен тези тавички са идеални за целта. 


Докато те се пакт, а след това и охлаждат, ние се заемаме с крема. 
Подбрах си леки и вкусни продукти, които може да замествате по ваше желание, но мангото е задължително и се съчетава чудесно с кокоса. 

 

Трябва да е добре узряло, за да е меко и лесно за рязане, като аз го правя на малки парченца.


През това време в миксера може да разбиете маскарпонето с изварата и малко пудра захар на вкус. Захарта наистина нека е на вкус и ще ви кажа защо. Белият шоколад също ще добави сладост, сиропираните блатовете и мангото също. Аз не прекалявам със сладостта на крема само по себе си, но всеки от вас си има предпочитания. Отделно разбивам сметаната на пухкав крем и отделям настрана.

  

Към разтопения шоколад най-лесно прибавям малко по-малко от крема, докато изравнят температурите, а  след това прехвърлям всичко от крема на едно място, завършвайки с пухкавата сметана. Последователността не е толкова важна, а по-скоро да съобразите различните консистенции и температури, за да няма елемент, който да пресече крема или да го направи на бучки.

  

Често ме питате и каква сметана използвам - ако съм дала милилитри, а не грамаж значи е течна. Тя може да бъде подсладена или не, но щом е за разбиване, значи не е такава за готвене с ниска масленост. Може да бъде  с животински или растителен произход - това също е въпрос на вкус, а понякога и финанси.

Сглобяване на тортата: Взимаме един блат и го сиропираме ( това е по-желание, но все пак е по-вкусно така) Аз винаги имам буркан с някакъв захарен сироп в хладилника и не го правя за всяка торта, но вие може да ползвате и компот по желание. 


Отгоре слагаме част от крема и малко манго.


Слагаме следващия блат и процедираме по същия начин и така докрай. Накрая измазваме тортата с останалия ни крем. 


В тортичка слагаме малко кокосови стърготини и две-три капки жълта сладкарска боя и затваряме торбичката, почвайки да раздрусваме стърготините докато се оцветят. Аз се спирам като стигнат този нежен жълто-бананов цвят. С тях облепваме цялата торта и прибираме в хладилника да спинка за през нощта.

  

На другия ден украсяваме по желание, като аз оцветих с жълта боя още малко от останалия ми крем и бучнах ей тази близалка Туити, която моята половинка ми подари, защото знае, че обичам сладурски неща без абсолютно никакво приложение. Е, ама аз им намирам :) 


Тортата е едно малко слънчице, което ще украси трапезата за всеки повод. 


Поднесох я върху една от любимите си поставки на A little lovely company, която имам от ТУК. Наистина са чудесни.


А, какво да ви кажа за тортичката? Малко облаче пухкава сладост и свежест в едно.


Така ми напомня на едни любими пастички от детството които отстрани бяха облепени с кокоса, а вътре сиропирани и с плодове. 


Сигурно подсъзнателно така съм я създала, но знам, че ще допадне и на много от вас. Надявам се с нея да мога да ви създам още много пролетно настроение, да посрещам април месец с усмивка и дано ни донесе още много такива и на нас.

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...