петък, 15 декември 2017 г.

Торта "Шоколадова бисквитка" / Biscuits and chocolate drip cake


Чувате ли вече звънчетата на идващата Коледа! Аз отдавна съм свикнала с гласове в главата, но този път музиката е коледна и настроението ми винаги е весело. Въпреки, че успях да настина тази седмица и окихах доста домашни сладки, но е трудно да готвиш с подправки и нещо да не ти подразни носа. Така и така, за мен ще са си, затова си ги хапвам всяка сутрин с кафето, гушнала топлата чаша и завита в одеяло, от което се подават само пухкавите ми чорапки. Коледа е времето когато под всеки пласт лъскава празнична одежда, може да сте сигурни, че на краката си нося някакви тематични коледни чорапи. 


И така, с наближаването на заветния ден, се намалява и времето в което мога да ви споделя всичките зимни/ коледни/ празнични рецепти, които съм ви подготвила. Ето защо, както винаги в петък, ден, който намирам за особено сладък, след като е края на работната седмица, смятам да започна вече с една от обещаните от мен торти за празника, а именно торта "Шоколадова бисквитка".
И тази, както много други, е родена от болния ми мозък ( буквално, бях си болна тогава), но трябваше да сътворя нещо шоколадово, толкова шоколадово, че да извира шоколад от него, както се казва. Воала, my work here is done! 



Представям ви една торта, която ще ви грабне не само с визия, но и с чудесен вкус! И тъй като това може да се каже за много торти, тази може да ви грабне и с това, че не се прави трудно. Направих я за една вечер, а на следващата - за съжаление я нямаше, но уви, това е съдбата на всяко вкусно нещо.
Както отивах до аптеката за Фервекс, реших да се отбия в магазина, ей така да видя какво е на промоция и видях кутия бисквити "Асорти", които ме гледаха примамливо. След като успях да възбудят апетита и въображението от всичките лекарства, явно идеята си заслужаваше, затова се запътих доста по-оживено към вкъщи. По пътя смятах наличните продукти у дома и как мога да направя тортата на вид и вкус, така че да отразява не само непосилния ми глад за шоколад, но и празничното настроение, което въпреки всичко успявах да опазя живо. 



Оказа се не толкова трудна задача и щом се позакрепих, запретнах ръкави. Изпекох едни от най-любимите си блатове, от "Лесна шоколадова торта"( рецепта тук) , тъй като винаги мога да разчитам на техния наситен вкус и сочност като никои други. Този път реших да заместя любимия си ганаш с крем, който седи по-влажен и течен от него, тъй като исках тортата да има усещане за фъдж. Но стига спойлери, ето и самата рецепта:



За блатовете:
200 гр кристална захар
1½ чаена лъжица бакпулвер
1½ чаена лъжица сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
250 мл прясно мляко
125 мл олио
1 ванилия
250 мл вряла вода

Крем:
1 консерва подсладено кондензирано мляко (~400г)
200 г масло
150 г тъмен шоколад

Още:
течна сметана
какао
вафли и бисквити
шоколадов ганаш


Адаптирах блатовете леко, тъй като нямах пудра захар у дома, затова използвах кристална. Разбиваме на ръка или миксер яйцата и захарта за кратко. След това последователно, прибавяме сухи и мокри съставки, като за накрая оставяме врялата вода.

                          

Хубавото на тази рецепта е, че може да си разбърквате всичко на ръка, като не се учудвайте, че сместа накрая може да ви се види малко рядка - така трябва да бъде.

                            

Разпределяме сместа в три тавички с диаметър 20 см, аз ползвам такива за еднократна употреба. На дъното винаги слагаме кръг хартия за печене и леко намасляваме. Печем в загрята фурна на 180 градуса. Готовите блатове оставяме да се охладят, а през това време оставяме крема.

В касерола загряваме кондензираното мляко, а след това прибавяме начупения шоколад. Разбъркваме докато стане хомогенен шоколадов крем, а след това дърпаме от огъня и прибавяме маслото.       

                         

Оставяме крема в хладилника да стегне, като го разбъркваме периодично. 
Тъй като подсладеното кондензирано мляко е много гъсто, размивам останалото по консервата мляко с малко топла вода, с който сос напоявам допълнително блатовете.

                          

Между тях разпределяме от крема и малко натрошени бисквити и вафли.  Хубаво е да прецените баланса между твърдостта на крема и сочността на блатовете, защото ако е по-твърд, ще ви рони блатовете при нанасяне, когато те са меки. Затова нанасям крема, докато е още леко течен, и прибирам в хладилника на два-три пъти тортата, докато я измажа изцяло. Измазвам я хубаво, от всички страни.


Разбиваме около половин или една чаша течна сметана и прибавяме какао на око. Ползвах растителна сметана, тъй като тя не се пресича, след пребиване и мога да я разбия до наистина твърдо състояние. 
Изваждаме отново изцяло измазаната торта от хладилника, заглаждаме отново крема, който бързо се отпуска, затова нанасяме втория крем, който държи всичко на мястото си. Измазваме добре със сметаната и  връщаме в хладилника за още няколко час. Аз я оставих да "пренощува"


На следващия ден, залях с малко от останалия ми в бурканче в хладилника ганаш, който приготвям по добре позната ви рецепта от шоколад и сметана. ( За всеки случай рецепта тук


Доукрасих с останалите ми вафли и бисквити от кутията, като оставих въображението да направи необходимото.


Едва ли може нещо толкова красиво и шоколадово да не е вкусно, но аз ви съветвам да се убедите сами и да я опитате. Празниците са на прага ни, така че имате поводи предостатъчно :)  И ако това е само старта на декемврийските торти, представете си какво ви очаква :)


Аз ви оставям с тези вкусни кадри и ви пожелавам едни прекрасни почивни дни и знайте - болестите се страхуват най-много от доволни и сити хора, така че не му мислете, а си хапнете :)

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

сряда, 13 декември 2017 г.

Щолен / Stollen - German Christmas Bread


Много ангажименти имам напоследък, но си държа на думата. Обещах ви рецепта за Щолен, защото си я поръчахте, и аз изпълнявам. Който казва, че немската кухня е гадна, говори шайсе и нищо не разбира. За да ви убедя в това ще ви споделя не само тази вкусна рецепта, но и една празнична - за печена гъска, която намирам за пъти по-вкусна от патицата. Днес обаче сме на сладка вълна, защото ако по Коледа на хванеш диабет, няма кога. 
Има много рецепти за щолен, но аз ще ви представя една, която уважавам много, именно защото е лесна за правене, а и ако трябва да си призная, май единствения щолен, който ми харесва. Сега да не излезе, че си противореча с по-горното, но като цяло този сладък хляб, никога не ме бе впечатлявал, даже докато живеех в Германия. Може би, защото винаги хапвах такъв от магазина, но повярвайте ми като кажа, домашната рецепта е съвсем различна история. 


И този път го направих с цел да го раздам на близките си, но докато преполовявах единия си дадох сметка, че съм направила наистина вкусен щолен. Спазвах тази изпитана рецепта, като да си призная я направих малко или много на око.
Хубавото на този сладкиш е, че много траен, може да изкара цял месец, но на моя съдбата му не бе такава. 
От тестото направих два щолена, като в единия сложих марципанено блокче, както често е по традиция. Аз не съм му фен, но майчето си умира за тази бадемова паста.


Както и да решите да го приготвите, няма да съжалявате, затова му дайте шанс, ако не сте си правили домашен досега. Чудесен за закуска с кафето или просто zum naschen, а ако ви хареса - имате достатъчно време да направите още няколко дози до Коледа.



Аз обичам да правя мини щоленчета и да ги раздавам като подаръчета, което е чудесна идея, ако търсите нещо да почерпите на работа на коледния банкет. Няма да ви занимавам повече с подробности, а преминавам към рецептата:

Необхдими продукти:
Около 500 г брашно
1 пак. бакпулвер
200 г захар
250 г фина извара
250 г стафиди ( или други сушени плодове)
2 яица
кората на един лимон и един портокал
125 г меко масло (плюс още малко за намазване)
125 г бадеми
125 мл ром или няколко капки ромова есенция
100 г пудра захар



Започвам като накисвам стафидите в ром, няколко часа предварително. Когато нямам ром, просто слагам около половин чаша топла вода и разтварям няколко капки ромова есенция.

С миксер разбивам първо яйцата, като постепенно прибавям захарта, маслото и изварата. ( За последната препоръчвам наистина да е фина, като аз използвах тази от кофичките на "Олимпус")

                     

След това прибавям лимоновите и портокалови корички,както и малко течност от стафидите.

                         

Започвам да добавям постепенно от брашното, в което съм прибавила и бакпулвера. ( Може да замените или сложите ч.л. суха мая). Все още бъркам с накрайника за разбиване, но щом тестото стане по-твърдо, сменям накрайника за тесто.

                    

Започвам да прибавям от отцедените стафиди,както и нарязаните ядки и сушени плодове.


До мен откриха магазин за ядки и плодове и ми бе много лесно да си взема микс от печене, безсолни бадеми, сушени боровинки и 2-3 сушени кайсии.


Прибавих всичко към тестото и оставих да се меси още няколко минути.


След това прехвърлих върху леко набрашнена повърхност и омесих още малко, докато тестото спре да лепне.


Разделих на две части, като всяка част разточи на овал, а след това затворих като пица- калцоне. В единия щолен прибавих в центъра и блокчето марципан.

                          

Прихлупваме едно върху друго стените и прехвърлям в тава, с хартия за печене.


Покривам с кърпа и пускам фурната да загрее на 180 градуса,а после пека около час.


Малко преди да ги извадя, ги мажа един-двапъти с масло и ги пъхам отново във фурната. След като са готови ги оставам напълно да изстинат.


Едва след това ги поръсвам обилно с пудра захар.



Благодаря на Вили, че поиска тази рецепта от мен, та и аз успях да се насладя отново на тази вкусотия, която като нищо щях да пропусна тази година.





Почти съм убедена, че ще го направя поне още веднъж преди празниците, като този път ще си избера още по-богат избор от аромати и плънки.



Надявам се и на вас да ви хареса, а ако е  така, не забравяйте да ми пишете в коментарите по-долу!
Усмихнат ден, приятели!

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 11 декември 2017 г.

Пухкави тригуни с шоколад / Triangle chocolate bread


Само две седмици остават до Коледа, а аз имам толкова още рецепти да ви споделя. Започвам да вдигам точките на сладостите малко по малко, като днес ще ви изкуша с едни супер апетитни тригуни с шоколад. Наистина си струва да ги опитате, повярвайте ми. И аз като вас се чудя къде ли ще ми излезе края на това празнично плюскане, но така и така всяка година цикълът е същия. След празниците се минава на диета, като ако и Нова Година е била тежка, хората обикновено спират и алкохола, цигарите и определени телефонни обаждания на определени хора :) Ние сега можем да броим калории или да се радваме на живота, затова аз избирам второто. Плюс това, знаейки какво ви очаква в следващите публикации, надежда за диета всяка оставете. :) 


Обещавам ви, ако всичко мине по вода ще намеря време да ви пусна няколко публикации за това как аз поддържам моята форма, която в момента е кръгла, но бързо успявам да я вкарвам в ред. Имам си своите трикове, но за да съм сигурна, че няма да жадувам по определени неща дълго време, гледам да си хапвам от всичко на етапи. Зимата например е сезон в който може да си позволим мазно месце и пухкаво хлебче. Днешното е точно такова, с много тънка, захарна коричка и парченца шоколад. Кифла ли е, десерт ли е...нямам идея, но е просто невероятно! 


Преминаваме направо към рецептата, като и този път използвах любимите ми шоколадови капки, които може да намерите в големите вериги магазини. Вие може да ги замените с парченца шоколад, макар аз да харесвам капките, тъй като не се разтапят толкова при печене и остават все пак някак мекички . Но ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
120 г шоколадови капки
200 мл прясно мляко
60 г кисело мляко
1/2 кубче мая
5 с.л.захар
1 с.л. масло
1 яйце
щипка сол
олио

За намазване: яйце/ жълтък + мляко + захар

Започвам като в купа пресявам брашното, прибавям щипката сол и правя кладенче, а в леко затопленото мляко шупвам маята с една-две лъжици от захарта.
В кладенчето изсипвам останалата захар, киселото мляко, яйцето и разтопеното масло, а след това и шупналата мая.


Размесвам всичко, като мога да добавям малко олио, ако е необходимо, докато образувам меко тесто.


Прехвърлям върху леко набрашнен плот и меся още няколко минути, добавяйки брашно, докато спре да лепне. разстилам на лист и пръсвам от шоколадовите капки.


 Омесвам пак на топка, а след това разточвам на кръг, не много тънък. Разделям с нож на осем парчета като за пица.


Прехвърлям в тава с хартия за печене и оставям да втасат за 20 минути покрити с кърпа. Загрявам фурната през това време на 180 градуса а в купа си разбивам яйцето / жълтъка с малко прясно мляко. Бухналите тригуни намазвам с тази течност и поръсвам с кристална захар по желание ( аз направих само половината така) .


Пека ги и тях за около 20 минути. Оставам да изстинат напълно. :) 


Аромат ли бе да го опишеш...толкова пухкави, толкова вкусни....


Не ми ли вярвате! Опитайте ги и не забравяйте да ми пишете после в коментарите колко са ви харесали :)

Сърдечни поздрави, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...