Чувате ли вече звънчетата на идващата Коледа! Аз отдавна съм свикнала с гласове в главата, но този път музиката е коледна и настроението ми винаги е весело. Въпреки, че успях да настина тази седмица и окихах доста домашни сладки, но е трудно да готвиш с подправки и нещо да не ти подразни носа. Така и така, за мен ще са си, затова си ги хапвам всяка сутрин с кафето, гушнала топлата чаша и завита в одеяло, от което се подават само пухкавите ми чорапки. Коледа е времето когато под всеки пласт лъскава празнична одежда, може да сте сигурни, че на краката си нося някакви тематични коледни чорапи.
И така, с наближаването на заветния ден, се намалява и времето в което мога да ви споделя всичките зимни/ коледни/ празнични рецепти, които съм ви подготвила. Ето защо, както винаги в петък, ден, който намирам за особено сладък, след като е края на работната седмица, смятам да започна вече с една от обещаните от мен торти за празника, а именно торта "Шоколадова бисквитка".
И тази, както много други, е родена от болния ми мозък ( буквално, бях си болна тогава), но трябваше да сътворя нещо шоколадово, толкова шоколадово, че да извира шоколад от него, както се казва. Воала, my work here is done!
Представям ви една торта, която ще ви грабне не само с визия, но и с чудесен вкус! И тъй като това може да се каже за много торти, тази може да ви грабне и с това, че не се прави трудно. Направих я за една вечер, а на следващата - за съжаление я нямаше, но уви, това е съдбата на всяко вкусно нещо.
Както отивах до аптеката за Фервекс, реших да се отбия в магазина, ей така да видя какво е на промоция и видях кутия бисквити "Асорти", които ме гледаха примамливо. След като успях да възбудят апетита и въображението от всичките лекарства, явно идеята си заслужаваше, затова се запътих доста по-оживено към вкъщи. По пътя смятах наличните продукти у дома и как мога да направя тортата на вид и вкус, така че да отразява не само непосилния ми глад за шоколад, но и празничното настроение, което въпреки всичко успявах да опазя живо.
Оказа се не толкова трудна задача и щом се позакрепих, запретнах ръкави. Изпекох едни от най-любимите си блатове, от "Лесна шоколадова торта"( рецепта тук) , тъй като винаги мога да разчитам на техния наситен вкус и сочност като никои други. Този път реших да заместя любимия си ганаш с крем, който седи по-влажен и течен от него, тъй като исках тортата да има усещане за фъдж. Но стига спойлери, ето и самата рецепта:
За блатовете:
250 гр брашно София мел Класик
200 гр кристална захар
1½ чаена лъжица бакпулвер
1½ чаена лъжица сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
250 мл прясно мляко
125 мл олио
1 ванилия
250 мл вряла вода
Крем:
1 консерва подсладено кондензирано мляко (~400г)
200 г масло
150 г тъмен шоколад
Още:
течна сметана
какао
вафли и бисквити
шоколадов ганаш
Адаптирах блатовете леко, тъй като нямах пудра захар у дома, затова използвах кристална. Разбиваме на ръка или миксер яйцата и захарта за кратко. След това последователно, прибавяме сухи и мокри съставки, като за накрая оставяме врялата вода.
Хубавото на тази рецепта е, че може да си разбърквате всичко на ръка, като не се учудвайте, че сместа накрая може да ви се види малко рядка - така трябва да бъде.
Разпределяме сместа в три тавички с диаметър 20 см, аз ползвам такива за еднократна употреба. На дъното винаги слагаме кръг хартия за печене и леко намасляваме. Печем в загрята фурна на 180 градуса. Готовите блатове оставяме да се охладят, а през това време оставяме крема.
В касерола загряваме кондензираното мляко, а след това прибавяме начупения шоколад. Разбъркваме докато стане хомогенен шоколадов крем, а след това дърпаме от огъня и прибавяме маслото.
Оставяме крема в хладилника да стегне, като го разбъркваме периодично.
Тъй като подсладеното кондензирано мляко е много гъсто, размивам останалото по консервата мляко с малко топла вода, с който сос напоявам допълнително блатовете.
Между тях разпределяме от крема и малко натрошени бисквити и вафли. Хубаво е да прецените баланса между твърдостта на крема и сочността на блатовете, защото ако е по-твърд, ще ви рони блатовете при нанасяне, когато те са меки. Затова нанасям крема, докато е още леко течен, и прибирам в хладилника на два-три пъти тортата, докато я измажа изцяло. Измазвам я хубаво, от всички страни.
Разбиваме около половин или една чаша течна сметана и прибавяме какао на око. Ползвах растителна сметана, тъй като тя не се пресича, след пребиване и мога да я разбия до наистина твърдо състояние.
Изваждаме отново изцяло измазаната торта от хладилника, заглаждаме отново крема, който бързо се отпуска, затова нанасяме втория крем, който държи всичко на мястото си. Измазваме добре със сметаната и връщаме в хладилника за още няколко час. Аз я оставих да "пренощува"
На следващия ден, залях с малко от останалия ми в бурканче в хладилника ганаш, който приготвям по добре позната ви рецепта от шоколад и сметана. ( За всеки случай рецепта тук)
Доукрасих с останалите ми вафли и бисквити от кутията, като оставих въображението да направи необходимото.
Едва ли може нещо толкова красиво и шоколадово да не е вкусно, но аз ви съветвам да се убедите сами и да я опитате. Празниците са на прага ни, така че имате поводи предостатъчно :) И ако това е само старта на декемврийските торти, представете си какво ви очаква :)
Аз ви оставям с тези вкусни кадри и ви пожелавам едни прекрасни почивни дни и знайте - болестите се страхуват най-много от доволни и сити хора, така че не му мислете, а си хапнете :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Здравей, Люси, тортата е красива, но имам един въпрос. Доста често блатовете ми изглеждат много по-дебели от слоя крем, на вкус не е ли по скоро като шоколадов кекс?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Маги! Аз харесвам по-плътни блатове, но кремът не ми е малко, тъй като го правя на два етажа и измазвам обилно отвън. Различните рецепти имат различни блатове, но може да правиш блатовте е в по-големи тавички и да са ти по-тънки. Ако са ти дебели, може да ги режеш на две и да слагаш двоен крем или да сиропираш повече :) Аз харесвам тортите от американски вид и се стремя никога да не са сухи :) Поздрави!
ИзтриванеПрекрасна тортичка,Люси,и много, много празнична! Благодарение на теб и твоите фантастични рецепти ще се чувствам къде-къде по-коледно и празнично;)Да прекарвам поредна Коледа в мюсюлманска страна си звучи почти като древно фараонско проклятие;))),но,както се казва, човек прави своя избор и после си търпи последствията;)Добре,че причината е любов;)А по Коледа най-силно се усеща любовта-към близките,към светлината на празника,към доброто,което изпитваш силна необходимост да извършиш и получиш като най-ценния подарък.Благодаря ти,че даряваш усмивки и топлина,най-хубавите подаръци,мила Люси!Пожелавам ти безкрайно светли,топли и уютни празнични дни, много здраве и късмет в семейството,а пък аз ще отварям твоята преливаща от цвят страничка и ще се чувствам у дома,сякаш съм положила глава в скута на мама и усещам топлината на ръцете й..;)Прегръщам те,Люси!Марта;)
ОтговорИзтриванеМарте, как може да пишеш толкова хубаво. Изпращам ти много прегръдки и пожелания за весели празници, където и да се намираш. Нали знаеш, празникът трябва да е в сърцето на човека преди всичко :) А ти имаш своите близки, които те обичат и един нов приятел в мое лице, ако ме приемеш :) Благодаря ти за пореден път за милите думи и винаги, когато ти се пише, пиши - защото ти се отдава. А пък едно от предимството на времето, в което живеем и напредналите технологии е, че сближава хората като нас, които са на много километри един от друг! Весели празници, мила! <3
ИзтриванеЛюси,благодаря ти за топлите думи,мила;) Толкова хубаво ми стана на душата;) Наистина те чувствам като своя приятелка и най-хубавото ще е един ден да се видим на живо и да имам възможност да стисна златните ти ръчички,които творят такива красоти;).Писателствам си аз,когато ми се отворят позадрямалите чакри;),но ти си ненадмината в поднасянето на рецептите,направо си е чисто удоволствие да те чета.Права си много за технологиите!Целувам те много и щом сърцето празнува-празник ще има!;)Прегръдки и весели празници,Люска!
ИзтриванеСтрахотно изглежда,ще я пробвам непременно
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) ще се радвам да ви хареса! :)
ИзтриванеТортата е чудесна, Люси. Един разкош! Браво, моето момиче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Йолинка <3
ИзтриванеЗдравей, Люси! Отново поредната прекрасна торта! моля д асподелиш какви са бисквитите за украса, които си позлвала, защото винаги се опитвам да правя тортите същите, като твоите :)
ОтговорИзтриванеЗдравей :) Намерих кутия бисквити Асорти в Кауфланд, не помня фирмата, но може би ще ги познаеш по картинката на кутията. Може да ползваш и други видове асорти бискивти - виждала съм в Лидл, захарни борси и т.н :)
ИзтриванеЗдравейте момичета,Люси благодаря ви за интересната и изчерпателна рецепта,направих я и стана страхотна !Наистина страхотен изискан вкус !Благодаря още веднъж!Зарадвах сина си който обича много шоколад!Препоръчвам я на всички няма да съжалявате.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти е харесала, Ани :) И благодаря за оставения отзив <3 Прегръдки!
ИзтриванеОпасна работа си, как с лекота си ги "навръткала" тези торти само...
ОтговорИзтриванеЕ, не е баш с лекота, защото се понасъбраха доста, но пък самите те не бяха трудни :) Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеЛюси,ти си феята на тортите! .... Твойте публикации ме примамиха да се пробвам да направя торта :) Толкова са ефектни и вкусни!... Почнах с "чийзкейк без печене",после 3те шоколада, не беше трудна , а е толкова ефектна!После торта "Монте" -такъв вкус,такава наслада .. Направих и торта "Бисквитка"-невероятен шоколадов вкус!!! Като за начинаещ направо се гордея,че успях да я направя, не е толкова изпипана, защото трябва доста клипчета да изгледам ,как например става измазването... Много се радвам,че споделяш тези невероятно вкусни торти, Люси :)
ОтговорИзтриванеИ аз много се радвам, че ми писа и си опитала рецептите ми, Светле! С нетърпение ще очаквам отзивите ти на всичко, което приготвяш от тук и ти пращам много сърдечни поздрави и благодарности за думите.
ИзтриванеЛуси, тортата ти изглежда фантастично, но при мен блатове спаднаха и изглеждат като вглетени. Къде сбърках?
ОтговорИзтриванеНе зная какъв може да е проблема, рязка смяна на температурите може би? Тъй като вече я тестваха читатели и нямаха проблеми, може би е просто единичен случай, за който съжалявам.
ИзтриванеПри мен блатовете не се изпичат, стоят течни. Къде бъркам?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Съвсем ли не се изпичат..това е невъзможно. Все пак има брашно и яйца?! Интересно ми е да науча какъв е бил резултата накрая, но сега не мога да кажа конкретна причина. Тортата бе вече правена от читатли и нямах забележки. Поздрави!
ИзтриванеЛюси, благодарим ти за прекрасните рецепти.
ОтговорИзтриванеРеших и аз да направя тортичката за именния ден на дъщеря ми утре.
Искам да попитам, най-долния блат как е обърнат,защото аз го сложих с обратното нагоре, но там където се е надул ми криви основата и се §удя дали да го изравнявам.
Привет :) Тъй като ти отговорих на страничката на блога във фейсбук, не искам да остане с впечатление, че не съм отговорила на коментар, затова ще напиша и тук, ако някой друг се интересува : "Може да ги обърнеш или изрежеш да са равни, но аз в случая си ги сложих така, както се вижда и от моите снимки и съм я изравнила с крем". Поздрави!
ИзтриванеНаведнъж ли пекохте блоговете или един по един?
ОтговорИзтриванеЗаздравейте, Пламена :) Един по един :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси !Тортата изглежда невероятно вкусна и искам да я направя, но нещо не разбрах-втория крем с който се измазва е със сметана и какао (на око ), но на снимката ми изглежда бяла отвън тортата...аз ли нещо обърквам кой крем е последния, преди ганажа? Благодаря 😊
ОтговорИзтриванеЗдравей, Илиарион! Ползвах растителна сметана и сложих наистина малко какао на око, за да има нюанс, но не е толкова наситено на какао, тъй като исках да има контраст с останалите шоколадови елементи, така че да, това което виждаш като бяло, всъщност е светло кафяво ( бежово) и е втория крем, преди ганаша. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗдравей и благодаря за милите ти думи! Никога няма да ми писне да чета хвалби по мой адрес, какво да се прави и аз съм човек :) Много се радвам, че ти нося позитивни преживявания и благодаря, че ми писа! поздрави на Разград и по-специално на теб :)
ИзтриванеЗдравей, Люси! Тази година отново правя торта за рожденият ден на мъжа ми по твоя рецепта. Миналата година направих червено кадифе, като след това я правих още два пъти, защото всички много я харесаха! Сигурна съм, че и тази ще е вкусотийка! Имам едно въпросче. С каква фурна печеш и ползваш ли вентилатор? Знам, че той добавя екстра 20 градуса. Благодаря предварително 😊
ОтговорИзтриванеЗдравей отново, мила ;) ( отговорих и по-горе) Пиша градусите както си настройвам фурната, а пък почти винаги пека с вентилатор. Когато го няма, тогава пиша, че го няма. Инак, ако кажа 180 , значи 180 плюс вентилатор. :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеБлагодаря, Люси! Нямах проблем с печенето. Тортата стана супер. Близки, които почерпих решиха, че е поръчана в сладкарница!Благодаря ти отново за рецептите и продължавай все така да твориш! :))
ИзтриванеЗдравейте, тортата изглежда страхотно и ще опитам да я направя за празник на любим човек:)
ОтговорИзтриванеНо ме притеснява, това че моята тавичка е с диаметър 25/26см и не мога д а преценя как да направя пропорциите в рецептата ☺️
Здравей, Деси! Когато се съмняваш, винаги правиш двойна доза. Така е по-сигурно. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте мила Люси!
ОтговорИзтриванеДнес приготвих тази уникална торта и се надявам да се хареса на всички.
Продължавайте да ни радвате с толкова прекрасни и апетитни рецепти.
Бъдете здрава и винаги усмихната!
Благодаря Ви!
Благодаря от все сърце за милите думи и пожелания, Илли! Поздрави най-сърдечни и прегръдки!
Изтриване