Чувате ли вече звънчетата на идващата Коледа! Аз отдавна съм свикнала с гласове в главата, но този път музиката е коледна и настроението ми винаги е весело. Въпреки, че успях да настина тази седмица и окихах доста домашни сладки, но е трудно да готвиш с подправки и нещо да не ти подразни носа. Така и така, за мен ще са си, затова си ги хапвам всяка сутрин с кафето, гушнала топлата чаша и завита в одеяло, от което се подават само пухкавите ми чорапки. Коледа е времето когато под всеки пласт лъскава празнична одежда, може да сте сигурни, че на краката си нося някакви тематични коледни чорапи.
И така, с наближаването на заветния ден, се намалява и времето в което мога да ви споделя всичките зимни/ коледни/ празнични рецепти, които съм ви подготвила. Ето защо, както винаги в петък, ден, който намирам за особено сладък, след като е края на работната седмица, смятам да започна вече с една от обещаните от мен торти за празника, а именно торта "Шоколадова бисквитка".
И тази, както много други, е родена от болния ми мозък ( буквално, бях си болна тогава), но трябваше да сътворя нещо шоколадово, толкова шоколадово, че да извира шоколад от него, както се казва. Воала, my work here is done!
Представям ви една торта, която ще ви грабне не само с визия, но и с чудесен вкус! И тъй като това може да се каже за много торти, тази може да ви грабне и с това, че не се прави трудно. Направих я за една вечер, а на следващата - за съжаление я нямаше, но уви, това е съдбата на всяко вкусно нещо.
Както отивах до аптеката за Фервекс, реших да се отбия в магазина, ей така да видя какво е на промоция и видях кутия бисквити "Асорти", които ме гледаха примамливо. След като успях да възбудят апетита и въображението от всичките лекарства, явно идеята си заслужаваше, затова се запътих доста по-оживено към вкъщи. По пътя смятах наличните продукти у дома и как мога да направя тортата на вид и вкус, така че да отразява не само непосилния ми глад за шоколад, но и празничното настроение, което въпреки всичко успявах да опазя живо.
Оказа се не толкова трудна задача и щом се позакрепих, запретнах ръкави. Изпекох едни от най-любимите си блатове, от "Лесна шоколадова торта"( рецепта тук) , тъй като винаги мога да разчитам на техния наситен вкус и сочност като никои други. Този път реших да заместя любимия си ганаш с крем, който седи по-влажен и течен от него, тъй като исках тортата да има усещане за фъдж. Но стига спойлери, ето и самата рецепта:
За блатовете:
250 гр брашно София мел Класик
200 гр кристална захар
1½ чаена лъжица бакпулвер
1½ чаена лъжица сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
250 мл прясно мляко
125 мл олио
1 ванилия
250 мл вряла вода
Крем:
1 консерва подсладено кондензирано мляко (~400г)
200 г масло
150 г тъмен шоколад
Още:
течна сметана
какао
вафли и бисквити
шоколадов ганаш
Адаптирах блатовете леко, тъй като нямах пудра захар у дома, затова използвах кристална. Разбиваме на ръка или миксер яйцата и захарта за кратко. След това последователно, прибавяме сухи и мокри съставки, като за накрая оставяме врялата вода.
Хубавото на тази рецепта е, че може да си разбърквате всичко на ръка, като не се учудвайте, че сместа накрая може да ви се види малко рядка - така трябва да бъде.
Разпределяме сместа в три тавички с диаметър 20 см, аз ползвам такива за еднократна употреба. На дъното винаги слагаме кръг хартия за печене и леко намасляваме. Печем в загрята фурна на 180 градуса. Готовите блатове оставяме да се охладят, а през това време оставяме крема.
В касерола загряваме кондензираното мляко, а след това прибавяме начупения шоколад. Разбъркваме докато стане хомогенен шоколадов крем, а след това дърпаме от огъня и прибавяме маслото.
Оставяме крема в хладилника да стегне, като го разбъркваме периодично.
Тъй като подсладеното кондензирано мляко е много гъсто, размивам останалото по консервата мляко с малко топла вода, с който сос напоявам допълнително блатовете.
Между тях разпределяме от крема и малко натрошени бисквити и вафли. Хубаво е да прецените баланса между твърдостта на крема и сочността на блатовете, защото ако е по-твърд, ще ви рони блатовете при нанасяне, когато те са меки. Затова нанасям крема, докато е още леко течен, и прибирам в хладилника на два-три пъти тортата, докато я измажа изцяло. Измазвам я хубаво, от всички страни.
Разбиваме около половин или една чаша течна сметана и прибавяме какао на око. Ползвах растителна сметана, тъй като тя не се пресича, след пребиване и мога да я разбия до наистина твърдо състояние.
Изваждаме отново изцяло измазаната торта от хладилника, заглаждаме отново крема, който бързо се отпуска, затова нанасяме втория крем, който държи всичко на мястото си. Измазваме добре със сметаната и връщаме в хладилника за още няколко час. Аз я оставих да "пренощува"
На следващия ден, залях с малко от останалия ми в бурканче в хладилника ганаш, който приготвям по добре позната ви рецепта от шоколад и сметана. ( За всеки случай рецепта тук)
Доукрасих с останалите ми вафли и бисквити от кутията, като оставих въображението да направи необходимото.
Едва ли може нещо толкова красиво и шоколадово да не е вкусно, но аз ви съветвам да се убедите сами и да я опитате. Празниците са на прага ни, така че имате поводи предостатъчно :) И ако това е само старта на декемврийските торти, представете си какво ви очаква :)
Аз ви оставям с тези вкусни кадри и ви пожелавам едни прекрасни почивни дни и знайте - болестите се страхуват най-много от доволни и сити хора, така че не му мислете, а си хапнете :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!