петък, 13 юни 2025 г.

Родопска закуска / Rhodope Breakfast

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Месец Юни е детският месец -  тогава е Международният ден на детето, но и всички деца излизат ваканция. Навсякъде се изпълва с техния смях и игра от рано до късно вечер. За нашето семейство месец Юни е още по-специален, защото през този месец е роден и Боян, който след две седмици ще навърши две години. 

Замислих се за детството и какви закуски хапвахме тогава, освен любимата попара, пържени филийки и мекички. Мама не беше голям почитател на сандвичите, но това навярно беше заради трудните години, когато не се намираха кашкавал или салам в излишък. Затова пък обожавах да гостувам на леля в Пловдив по цяло лято, а там всяка сутрин започваше именно с тази високо протеинова родопска закуска. При леля беше ларж - все се намираше някакъв колбас, понякога дори луканка. Реших да ви я представя и на вас по същия начин, защото все някога ще се уморите от авокадо тост и ще поискате да опитате нещо наистина близко до балканския ни вкус. 

Тази закуска се приготвя буквално за минути, с достъпни продукти, а сега още по-лесно - използвам  Picantina трапезна шарена – най-традиционната българска комбинация  от натурални и ароматни подправки. И много важно – не съдържа оцветители, мононатриев глутамат, глутен.  Ето как: 

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти: 
400 г извара
250 г майонеза
4 с.л. Picantina трапезна шарена сол 
( по желание чесън и черен пипер) 

Не е голяма философия. Слагаме в купа изварата, добавяме майонезата, шарена сол на вкус и разбъркваме. Леля винаги добавяше доста червен пипер, за по-розов цвят, знаеше, че обичах тази розова закуска. Освен това слагаше и никоя щипка черен пипер, ей така за пикантност. Може да добавите и чесън, но за мен тогава става повече като разядка за обяд или вечеря. Ако все пак държите да има чесън, добавете Picantina чесън на гранули /солничката/. 

 

Всяка седмица леля приготвяше нова доза, като просто допълваше към предишната (ако е останала), затваряше в бурканче и хоп, в хладилника. 


Толкова е вкусна добре изстудена върху мека филийка в топлите дни, че няма да имате нужда от нищо друго.


Напоследък накъдето и да погледна лепят етикета "протеинов" или "високо протеинов", но вие да знаете, че баба отдавана е открила топлата вода. Яли сме хубави закуски и едно време и пак ще ядем. 
Добър апетит! 




Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3





1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...