вторник, 17 юни 2025 г.

Кюфтета от тиквички / Easy Zucchini Fritters Recipe

 

Сигурна съм, че не съм открила топлата вода с днешната рецепта, но със сигурност съм открива най-вкусните, топли и вкусни кюфтетата от тиквички, поне за себе си. 

Искам да ги споделя с вас, защото сезонът на тиквичките официално е открит, ако съдим по аромат , който се носи от отворените кухненски прозорци наоколо. Истината е, че лятото е сезонът на пържотийките и колкото и да искаме да ги ограничим или минем в здравословен вид, излезем ли навън, най-сигурният начин да хапнеш нещо наистина прясно приготвено е да е аламинут и то пържен. 


Трудно се "симулира" прясно пържена храна и това е един от малкото и плюсове. И все пак, хубавото на днешната рецепта е, че може да я приготвите пържена, печена, не съм опитвал на еърфраър, но предполагам, че ще стане, в зависимост от вида на уреда. ( Ако още нямате хубав такъв, препоръчвам ви да си го избере от Instantpot, където ако въведете код LUSSI ще получите и специален бонус) 

Тази рецепта ми харесва специално, защото липсват млечните продукти в кюфтетата. Обикновено те са слагат като слепващ и овкусяващ елемент, но истината е, че покачват и калорийната стойност, а всъщност кюфтетата могат да бъдат достатъчно вкусни и само така. 


Но да преминем на рецептата, която днес, веднага щом Боян се събуди от сън ще направя пак, Обожавам тези кюфтенца, защото са много вкусни, богати на витамини, и ако не искате да ползвате обикновено брашно, може да замените с безглутеново.  Ето как да ги приготвите:


Необходими продукти:
2 бр. средно големи тиквички
2 бр. моркови
1 глава лук 
1-2 скилидки чесън
2 яйца
50 г брашно / галета
сол/ черен пипер
1/4 връзка копър/ магданоз
олио за пържене

Започваме с рендосването на морковите и тиквичките. Овкусяваме с малко сол, разбъркаме и оставяме за малко да пуснат сок. След това отцеждаме добре от получилата се течност и прибавяме нарязания на ситно кромид. 

 

Прибавяме още яйцата и брашното и разбъркваме добре. Овксявяваме с подправките, като може да добавите пресована глава чесън или да ползвате сух, на гранули. Аз не мога без черен пипер. така че слагам щедро от него. Разбъркваме всичко, докато получим по-рядка паста. 


Аз лично винаги добавям и малко свежи подправки, копър или магданоз, но ако не ги обичате, пропуснете. 

Взимаме една лъжица от сместа и оформяме на кюфтенце в ръката си ( използвате мокри длани за по-лесно оформяне) или директно в тиган, в който сме загрели олио. 

 

Пържим и от двете страни, докато се зачервят. Времето за изпичане ще варира, спрямо дебелината и големината на кюфтетата. Ето още няколко съвета:
- сложете първо само едно кюфте в тигана и преценете дали сместа не е твърде течна, гъста и дали да добавите още нещо. Така и да не се получи нещо, няма да е цяла партида кюфтета, а само едно
- използвайте добре загрят тиган и не обръщахте кюфтето, докато не се запече от едната страна добре. Така ще ви по-лесно да го обърнете, без да се разпадне
- не ги правете твърде дебели или големи. не само ще отнеме повече време докато се приготвят, но и ще ви е трудно д аги обръщате. 
- спрямо силата на котлона ви, може бие  добре да не пържите на максимална степен, а една идея по-слабо. Не ги препържвайте, нека да се усеща прекрасния зеленчуков вкус

\

Като малки златни кюлчета, толкова ароматни, сочни и безумно вкусни. 


Тази смес може да направите още на руло, гофрети, палачинки и каквото си решите и пак ще стане чудесно.

Опитайте и вие :) 



Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3




1 коментар:

  1. Прекрасни са. Може ли вместо да се пържат да се изпекат във фурната, върху леко намазнена хартия за печене?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...