Май всяко семейство си има свой конкретен начин за готвене на храната у дома. Някои готвят ден за ден, като пазаруват предварително за седмицата. Някои готвят ден за ден, но и пазаруват всеки ден по път за вкъщи, спрямо останалото им време, а не какво им се яде. Някои готвят през уикенда за цялата седмица и пазаруват тогава. Някои готвят само уикенда и се хранят с готова храна през седмицата или просто само бързи аламинути.
Някои имат и "някоя" баба у дома, която е решила какво ще готви и за тях яденето не е грижа, но често е изненада. А, някои като мен, готвят постоянно. Един път, защото на мен ми се яде нещо, което никой друг няма да яде ( на диета съм, твърде е префърцунено, странно или пък да не дава Господ "няма месо"), готвя отделно за Ангел различни храни спрямо коя смяна е на работа конкретната седмица и дали ще иска да има повече закуски или повече основни ястия, готвя сладкиши за цялото семейство уикендите и спрямо това какво ни се яде тогава, а през седмица е предимно планирано дояждане и евентуално междинно готвене в сряда и петък. Как е при вас? Много ми е интересно да науча :)
Тази седмица беше седмицата на закуските и понякога просто се изчерпвам от правенето на сиренки, кренвиршки и баница. С въодушевление приемам всяка нова рецепта за закуска и така нямах търпение да приготвя тези вити пърленки с шарена сол. Не веднъж съм споменавала, че у дома подправките са на почит и макар да имам правило, че с тях не бива нито да се злоупотребява, нито да се слагат сляпо на всичко как дойде, то без тях наистина ястията не са наполовина толкова вкусни. Тези види пърленки например могат да се кандидатират за осмото чудо на света само защото са с тази шарена сол със смардала, а ароматът им може да се усети по мустака на в любимия, щом се подаде за целувка. Понякога той се мисли за хитър като не споделя кога отива да нагъва в кухнята и е шокиран, че винаги познавам, а то целия му мустак в шарена сол си личи от километри.
Иска ми се и вие да опитате тези вкусни и изкусителни пърленки, защото удоволствието в живота не бива не само да се отлага, но и въобще да не се бави. Затова ето и рецептата:
600-700 г брашно
1 пак. суха мая Picantina
1 ч.л. захар
400 г вода
150 г разтопено масло
Замесваме меко тесто от брашното, водата, маята, маслото и захарта.
Оставаме го да втаса покрито с кърпа на топло,
а след това го разделяме на осем топки. Покриваме ги и отново ги оставяме да починат 10 минути. След това взимаме една по една топките, като ги разточваме на кръг с диаметър около 30 см .
Намазваме ги с меко или разтопено масло, поръчваме шарена сол със смардала и свиваме на полукръг.
Почваме да правим разрези около сантиметър от края на тестото ( от външния край, не прегънатата сърцевина). На колкото може по-малко разстояние един от друг, за да се усукват много повече слоеве в пърленката след това.
След като направим разрезите, отваряме пак кората тесто и я събираме на фитил, който усукваме на охлювче.
Оставяме на страна и преминаваме към другото топче, с което процедираме по същия начин.
Загряваме сух тиган на висока температура, но най-добре не максимална. Взимаме едно от фитилчетата и разтичаме на тънък кръг. Печем в горещия тиган от двете страни, като обръщаме постоянно, за да не прегори.
Готовите пърленки редим една върху друга, а преди сервиране мажем с още малко масло.
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
НЕВЕРОЯТНА РЕЦЕПТА . ИДЕЯТА И ПРИГОТВЯНЕТО - ЛЕСНИ, ЗАРАДИ ОПИСАНИЕТО. БЛАГОДАРЯ И ПАК БЛАГОДАРЯ
ОтговорИзтриванеМоже ли да заменим брашното с пълнозърнесто?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, да, ще станат, но все пак пълнозърнестото тесто си има друга структура и ще промени леко рецептата.
ИзтриванеHabe etwas mühe mit den Rezepten auf deutsch. Wieviel ist
ОтговорИзтриване1 wieder. trockene Hefe Picantina?
und
13 Uhr Zucker?
Besten Dank für eine bessere Übersetzung.