Дали защото е футболен сезон, сезонът на барбекюто, по-хладно от обичайното за сезона и ли защото съм вдъхновена от предизвикателството на Борние, но най-сетне успях да осъществя една отдавна запланувана идея за XXL бургер.
Винаги съм си мислила, че това е перфектната торта за мъже или поне за нечии рожден ден, тъй като не всички са големи фенове на сладкото.
Разбира се, ако сред жените има също толкова месоядни и готови да заровят лицето си в най-изкусителния и сочен домашен бургер, тогава рецептата е и за вас. Напълно в размерите на торта, този бургер може да нахрани до осем човека и то ако си похапват добре.
В същото време може да изкуши хиляди, както надявам се ще направи и с вас.
Бургерът е чудесен за вечеря, но за и за парти храна, а може да се приготви както на фурна, така и на скара. Аз го направих на фурна и стана супер сочен, а в комбинация с пресните и сочни, летни розови домати, просто няма да може да спрете да ядете.
За още повече вкус, приготвих и домашен барбекю сос с дижонската горчица на Борние, която ще ви накара да забравите за всичките купечки сосове.
Тъй като бугерът е телешки, го обогатих с плънка от разтапящ се кашкавал, а отгоре гарнирах и с леко рохко яйце на очи, което се сля със соса в невероятна вкусова симфония.
С риск да вляза в лирическото отклонение на Маршал от " Как се запознах с майка ви"( виж тук) , мога да ви кажа, че напълно го разбирам какво е да си направиш храна..и да си направиш и храна за душата.
Няма да останете равнодушни пред тази вкусотия ;)
За да не се бавя повече обаче, ще премина към рецептата, а по-надолу ще ви опиша всички елементи за нея, като започнем с необходимите продукти:
Необходими продукти:
400 г телешка кайма
100 г кашкавал
1 ч.л. дижонска горчица Борние
2-3 с.л. галета
1 яйце
1 глава лук
сол/ черен пипер на вкус
Трябват ви още:
домашен бургер сос от горчица
зеленчуци : маруля, домати, лук, зелен чушка
1 бр. яйце
Домашен бургер сос от горчица:
1 ч.ч. дижонска горчица Борние
1/2 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. кафява захар ( светла)
1/2 ч.л. ябълков оцет
1 люта чушка ( ситно нарязана)
1 с.л. кетчуп
2 ч.л. Уорчестър сос
1 ч.л. чесън на прах
млян черен пипер на вкус
Започваме с направата на месото. За целта смилам на ситно в чопъра една глава лук.
Прибавям горчицата, яйцето и галетата, като прибавяме малко сол и черен пипер на вкус. Добере е каймата да престои малко време в хладилника, за да се овкуси, като това може да бъде от половин час до една вечер - в зависимост с колко време разполагате.
След това, в тавичка с хартия за печене оформяме кръг от половината кайма с размери около 20 см в диаметър. Нареждаме отгоре резенчета от кашкавала и захлупваме с останалата част от каймата, като се стремим да имаме равномерна форма. Имайте предвид, че кюфтето ще се свие малко или много при печене и е добре да го направим една идея по-голямо от хлебчето :)
След като го оформим, го пъхаме във фурната на 200 градуса за 15-20 минути.
През това време разрязваме хлебчето - може да сме купили питка хляб или да направите от любимото си тесто, но аз ще ви споделя и рецептата за тези, които съм ползвала. Рецептата за тях може да видите тук!
Върху долната половина нареждам свежа маруля или айсберг салата и поставяме месото.
Отгоре нареждаме още : кръгчета лук, домати и зелена чушка, като никои може да заменят последната с кисели краставичка, За мен е по-вкусно и свежо с пресни зеленчуци.
Отгоре поставям и яйцето на очи, което също изпекох върху същата хартия за печене от месото във фурната, докато сглобявах бургера. Оставяме го леко рохко, за да може жълтъкът да се разтече при разрязване.
И двете половинки на хлебчето, както и малко върху самото месо поливам от домашно приготвения сос, който се приготвя като всички съставки просто се смесват и разбиват на ръка добре.
За барбекю привкус предлагам да му добавите една с.л. течен пушек, но тъй като все още трудно се намира в България, реших да не ви затормозявам излишно да търсите. Тези от вас обаче, които искат да станат спец в приготвянето на такива ястия, сигурно ще искат да си го набавят, тъй като ще ви помогне да се развихрите ида създадете голяма разновидност от домашни барбекю сосове.
Сигурна съм, че много от вас ще сътворят различни варианти на тази "торта", както и аз сторих с оригиналната рецепта.
За това пък е добре да се вдъхновяваме от околните и да се изненадваме с нещо вкусно всеки ден. Ако отпуската ви още не е дошла, не значи, че ежедневието трябва да е скучно. Поканете приятели у дома и докато се хващате за главата от поредните футболни резултати, похапнете от този вкусен бургер :)
Аз знам, че така ще направя :)
А утре, останете не линия, за да научите кои от вас ще получат наградите от играта :)
Усмихната седмица, приятели!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Привет, Люси! Бургерът е трепач! От къде взимаш готови XXL питки, не съм виждала по магазините. :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря :) Рецептата ще я добавя като линк при първа възможност, но може да си направите големи питки от всяко хлебно тесто или просто да ползвате готова голяма питка от пекарните :)
ИзтриванеРецептата е много специална,допадна ми.Ще я изпробвам. Благодаря Ви.
ИзтриванеНе съм фен на бургерите но това бих го опитал...! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Поздрави!
ИзтриванеЧудесно предложение! Брашното може ли да се замени?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Камелия! да, може да го замените с обикновено брашно и суха мая :) Поздрави!
Изтриване