сряда, 20 декември 2023 г.

Солен венец с пилешко и тиква / Puff pastry wreath with pumpkin and chicken

Когато бях малка с трепет очаквах Коледа не само заради подаръците, но и защото тогава имахме със сестра ми специални задачи: да напазаруваме за празника, докато мама готви, да купим елха от пазара и да я донесем у дома, да я украсим, а след това, докато чакахме празничната вечеря, гледахме детски или слушахме коледна музика. 

Мама винаги ни викаше, когато беше време да се украсяват ястията. Не само тортите и десертите, но и житото или други елементи от трапезата. От тогава съм свикнала, че на празници ( а, като можем и делници) винаги обръщаме внимание на външния вид на ястието, тъй като ако можем да го направим една идея по-апетитно и красиво, трябва да го сторим.

Защо например да направите обикновено бутер руло или банички, като можете да сготвите красив коледен венец, който да нарежете на индивидуални банички? Защо да го напълните само познатите плънки, като сирене, яйца или праз, като можете да използвате всички вкусове на сезона?

 Ето защо ви представям една чудесна вкусотия, за която ме предизвикаха приятелите от Picantina. Коя съм аз да отказвам предизвикателства и то кулинарни. Знаете, че аз винаги имам няколко жокера и пакетчета подправки в ръкава, защото всеки знае, с подправките животът е по-вкусен. 

А, ето и рецептата :

 ВИДЕО РЕЦЕПТАТА👀 както винаги може да видите в 

👉Инстаграм Тук или 

👉Тик Ток Тук. 

Необходими продукти:
1 пак. бутер тесто 
1бр пилешки гърди 
200 г тиква ( печен или варена)
50 г орехи
50 г сирена камембер/ синьо сирене
2-3 глави лук
30 мл червено вино
олио
Използвани подправки:
Подправка за пиле Picantina
Черен пипер Picantina
сол

Започваме като нарязваме лука на ивички и го запържваме в малко олио на средна степен на котлона докато омекне и започне да покафенява. Тогава прибавяме виното и оставяме на тих огън, разбърквайки от време на време да се карамелизира за около 15-20 минути.  


 

Докато правим това може да изпечем или сварим тиквата с малко черен пипер. Може да я сварите на пара или пък изпечете нарязана на парченца във фолио.


За венеца ще ни трябва и месце. Най-леко и вкусно според мен става с пилешко и по-точно: пилешки гърди. Половин пеперуда ще ни стигне, но вие може да ползвате и повече, ако искате да има повече месо. Овкусяваме го с подправката за пиле на Пикантина, в нея има чудесен микс от подправки, които са ни достатъчни за да му дадат нужния вкус. Слагаме и малко олио върху месото и масажираме подправката добре в него, за да влезе в гънките, а най-добре да направим и малки прорези. 
Завиваме и него във фолио и печем на бавен огън, на 160 градуса, докато се разпада при натиск с вилица. 


Препоръчвам ви да си направите заготовките на ястието от предния ден, за да ви е по-лесно и да са добре изстинали.
 За самия венец, разстиламе лист бутер тесто, който разточваме леко с точилата, в долния, по-дълъг край, разпределяме първо от карамелизирания лук, отгоре слагаме дърпаното пилешко месо, тиква, орехи и парченца от сиренета.

 

Завиваме на руло, а след това прехвърляме в тавичка, с хартия за печене на дъното и оформяме като венец, залепяйки един за друг другите два края. Правим прорези по тестото и мажем отгоре с малко размит с вода жълтък.


Пъхаме да се пече в предварително загрята фурма първо на 200 градуса, докато получи желания загар, после слагаме лист фолио отгоре и допича до 30 минути. 


Така приготвения венец украсяваме по желание, като аз го направих с малко пресен розмарин и червени боровинки. 


Комбинацията от вкусове просто невероятна! 
Ако не сте опитвали такава досега, трябва да го направите.


Празниците са почти на прага ни, сега е време да събираме идеи и хубаво настроение. Ако ме последвате в моите канали по-долу, ще намирате винаги такива :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



петък, 15 декември 2023 г.

Точена сиропирана баница / Bulgarian banitsa with feta cheese and sweet syrup

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

От кога се каня да приготвя тази рецепта, само ако знаете. Спираше ме мисълта, че трябва да точа корите си сама, дейност която не съм правила много пъти, макар и успешно. Аз съм от онези вид хора, които могат хиляди пъти да карат колело, но преди да се качат, все си мислят, че са забравили как става. Май я нямам типичната увереност, че винаги ще съм способна да се справя с всичко, но съм уверена, че ще дам всичко от себе си и по-добре да правя неща, отколкото да се чудя само дали ще се получат. И така, ето ни отново на линия за тази невероятно вкусна точена баница от Плевенско/ Ловешко ( и от двете места съм я чувала). 

Ядох я за първи път на кръщенето на Ноа преди седем години, когато зълвата на сестра ми - Гери, я беше приготвила за повода. Правихме кръщенето в Луковит, откъдето е моя зет и за първи път опитах толкова вкусно сиропирано нещо. Върхът за мен е не само чудната текстура на тестото, но и комбинацията на плънката, която беше от сирене, а сиропът пък сладък, че отгоре и с пудра захар. Рекох си, това ще е нещо много странно, но всъщност хапнеш ли го, сякаш няма нищо по-естествено от тази комбинация. 

Все се канех да я приготвя, но докато не писах на Гери да й искам рецептата, така и не събирах смелост. Струваше ми се толкова сложно. Та самата баница беше изкусително пухкава, сочна, мека, сладка и солена. Сигурно с това те гощава Свети Петър пред райските порти, тъй като няма по-вкусно нещо.

След като я сготвих се убедих, че и не се прави никак трудно, само е хубаво да си подсигурите хубаво брашно, като брашното за баница на София мел, защото има повече глутен и се разтяга по-лесно. А, ето как да я приготвите: 



 ВИДЕО РЕЦЕПТАТА👀 както винаги може да видите в 

👉Инстаграм Тук или 

👉Тик Ток Тук. 


Необходими продукти:
4 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пак суха мая ( 7 г)
250 мл прясно мляко
2 с.л. олио
50 г масло разтопено
Около 700 г брашно София мел Баница
200 г сирене
Сироп:
1,5 л вода
1 кг захар

Започваме с направата на тестото. За целта слагаме в  леко затопленото мляко сухата мая и захарта и разбъркваме. Разбиваме с вилица и яйцата и в купата на миксера ( или друг дълбок съд, ако ще месите на ръка) слагаме половината брашно и правим кладенче в средата. Изсипваме маята и яйцата. По ръба на съда слагаме и солта. 

 

Пускаме миксера да меси, като постепенно добавяме от останалото брашно, редувайки с олиото, докато тестото не почне да се отделя от стените на съда и да се оформя на топка. Трябва да получим меко, но нелепнещо тесто.


Слагаме го в купа ( намазана с олио) и го покриваме, оставяйки на топло да втаса докато удвои обема си. 
След като тестото е готово, разделяме на четири равни части, оформяйки ги на топка.

 
 
Оставаме ги и тях да починат за около 10-15 минути под кърпа на масата и взимаме една от тях. 
С помощта на набрашнен плот и точилка, започваме да точим всяко топче на тънка кора.

 
Не съм я мерила с шублера колко е дебела, не можех да чета вестник през нея, но гледаме да направим по-тъничка като цяло. С диаметър около 60-70 см е добре.
Всяка готова кора слагаме върху набрашнена повърхност и се заемаме със следващата. Аз си ги нареждам отстрани на плота, набрани като акордеон. 
Сглобяваме баницата като слагаме корите една върху една, като между тях мажем с мазнина ( в моя случай разтопено масло, но вие може да ползвате и мас или олио)
Върху последната кора в долния край слагаме натрошеното сирене и завиваме на руло.

 
 
След това завиваме рулото леко на охлювче, не плътни и слагаме в тавата покрито със стреч фолио да втаса още веднъж. Вторият път става по-бързо.


След като е втасало ( и самото тесто ще омекне още повече), започваме да дърпаме и усукваме охлювчето отвътре навън, правейки го по-дълго, но и по-плътно. Оставате все пак място между фитилите, защото те ще бухнат двойно при печенето.


След като баницата  е готова, може да я оставите да втаса още веднъж за около 10-15 минути да я пъхнете във фурната на 200 градуса, на горен и долен реотан. след като достигне желания загар. Сложете лист фолио и допечете за общо време около 40-50 минути.
Готовата баница, още топла нарязвам на парчета и леко надупчвам с дървено шишче. 
заливаме с предварително приготвения ни захарен сироп, който вече е изстинал напълно.


Завиваме с фолио и оставаме да се охлади напълно, преди да приберем за една нощ в хладилника. На следващата сутрин поръсваме обилно с пудра захар.


Ако някога сте яли мелчета, ей точно такъв вида има тази вкусотия. 
Убедена съм, че ще се влюбите в тази баница и ви казвам - няма по-празнична баничка от тази. Може да забучите и листчета с късмети да се знае, че е истински празник.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




сряда, 13 декември 2023 г.

Шоколадов италиански десерт / Silky italian dessert

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Дами и господа, представям ви най-лесния, ефектен десерт на света. И тази рецепта е 2021-ва година, когато го видях в един италиански сайт и така го кръстих "Шоколадов италиански десерт". Ако кажа, че е много лесен за приготвяне ще е меко казано. Може би най-взискателната част е, че се приготвя с агар агар вместо желатин, но вие все пак може да си го заместите ако решите. Ако трябва да го опиша, бих казала, че e като изстуден горещ шоколад, ако има нещо такова като вкус.

 Смятам, че е чудесен десерт за празниците, защото след всички софри, понякога нямаме място за цяло парче торта, но на едно парченце от тази наслада няма да откажете. Освен това е истинска наслада за очите как се режат перфектните гладки като коприна парчета, падащи като блокчета едно след едно. 

И макар да приготвих десертa през 2021, го направих скоро отново, за да снимам клип към рецептата и да видите колко лесно става.

 ВИДЕО РЕЦЕПТАТА както винаги може да видите в 

Инстаграм Тук или 

Тик Ток Тук. 

Ето и какво ще ви трябва за рецептата: 

Необходими продукти:
600 мл прясно мляко
2 с.л тъмно какао
150 г кафява захар
щипка сол
7 г агар-агар ( или желатин)
150 г шоколад * по желание

  Много е лесно. В касерола смесваме всички продукти без шоколада. Той е бонус, който аз добавям за по-наситен вкус, след като сместа тръгне да завира. Разбъркваме постоянно с телена бъркалка, докато получим хoмогенна смес. Оставям я да поври точно две минути, докато бъркаме непрекъснато. Сместа ще се сгъсти леко. След това, в кутия от натурален сок ( добре измита), прехвърлям шоколадовата смес.  ( Имайте предвид, че ако ползвате желатин, не може да го оставяте да завира и трябва да го добавите най-накрая, след като сте дръпнали сместа от огъня. Желатинът ще желира сместа, но ако искате да седи по-твърдо, използвайте агар- агар или използвайте по-голямо количество желатин, около 60-70 г)

            

Оставяме да изстине, а след това прибираме в хладилника за вечерта. На другия ден разкъсваме опаковката и вадим десерта.


За кадифена текстура отгоре поръсете с какао.


Режем го на филийки, 


и ядем с наслада! 


Опитайте! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...