След като тези дни ви съблазнявах с торта "Куба", идва ред на още една екзотична рецепта, а именно измислената от мен и според мен най-вкусна лятна рецепта за пъстърва "Тропика". Ананасът е плодът на сезона у дома и не мога да му се наям. Освен, че го хапваме върху домашна пица "Хавай", невероятно сочната ананасова торта с маскарпоне, която също вече ви наврях в лицата, без шанс да опитате, ако не си я приготвите сами, сега идва ред и на тази рибка.
Една на пръв поглед обикновена идея, но се превърна в нещо, което ме накара да се обадя на майка ми в работата й и да й кажа: "само ако знаеш какво сготвих, щеше да си напуснала досега и да ми правиш компания за обяд"
Преди да си помислите, че прехвалвам ястието (което може и да е вярно :)), само да ви кажа, че консумирам риба поне два-три пъти седмично, при все, че не съм й най-големият фен. Полезните й качества, както и това, че е подходяща за хранителни режими, с които се сблъскваме с мераците за морето покрай лятото, я прави не само задължителна за седмичното меню, но почти задължително е да търся нови и интересни рецепти за да разнообразя вкуса. Така се роди тази рецепта, а вие вижте и преценете сами :)
Необходими продукти:
2 бр. риба пъстърва (измита и почистена)
3-4 с.л. нарязан на кубчета ананас
1/2 пиперка червена
1 люта чушка (червена/ зелена)
1/2 с.л. чили паста
1 скилидка чесън
няколко стръка копър
лют пипер на люспи
лимон/лайм
кокосови стърготини
кокосово масло (или друга мазнина)
сол
Тъй като рецептата е моя импровизация, количествата са примерни, като се постарах да снимам използваните от мен продукти. Като за начало, използвах кокосово масло. Това е много полезна мазнина, от която слагам една-две супени лъжици в тавата, за да не залепне рибата. Любимото ми е за готвене на ястия и десерти, и макар все повече хора да го включват към кухненския си инвентар, все още има такива, които не се решават да готвят с него. Можете да ползвате и друга мазнина в случая, но за леко ястие с наистина тропически вкус, препоръчам тази.
Плънката приготвям като в купичка слагам кубчетата ананас (аз имах още от консервата за тортата). Прибавям нарязаната на ситно червена пиперка, люта чушка (количество по желание) - важното е тук да имаме изобилие от цветове. Ако лютата чушка не е люта, както беше при мен, добавих малко чили паста (купувам от Кауфланд). Тя е един от любимите ми продукти в хладилника, Има чудесен лютив вкус, но не е натрапващ. Комбинира се идеално със сладостта на ананаса и балансира цялата плънка.
Прибавям нарязана на ситно скилидка чесън,
както и нарязан на ситно копър. Овкусявам с няколко капки лимонов сок. Осолявам рибата отвън и отвътре и пълня с плънката.
Поръсвам отгоре рибата с малко кокосови стърготини и лют пипер на люспи. Задължително гледам да балансирам вкусовете - сладко, люто и солено, както и свежо-кисело с помощта на лимона.
Пъхам да се пече на 180 градуса до готовност. На рибата не и трябва много време за печене, затова ми е любимата седмична вечеря, но все пак времето и за готвене ще варира в зависимост от нейната големина.
Поднесете рибата отново с резенчета лимон/лайм и пресен копър. Месото се отделя лесно от костта, като си грабваме и от сладко-лютата плънка.
С лимонов сок освежаваме веднага току-що опеченото ястие и се наслаждаваме на една наистина вкусна вечеря! Надявам се да ви хареса и на вас, както и на мен! :)
Усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!