понеделник, 20 юни 2016 г.

Най-вкусната пъстърва за лятото: Пъстърва "Тропика"/ The best fish recipe for the summer: Trout "Tropika"


След като тези дни ви съблазнявах с торта "Куба", идва ред на още една екзотична рецепта, а именно измислената от мен и според мен най-вкусна лятна рецепта за пъстърва "Тропика". Ананасът е плодът на сезона у дома и не мога да му се наям. Освен, че го хапваме върху домашна пица "Хавай", невероятно сочната ананасова торта с маскарпоне, която също вече ви наврях в лицата, без шанс да опитате, ако не си я приготвите сами, сега идва ред и на тази рибка. 
Една на пръв поглед обикновена идея, но се превърна в нещо, което ме накара да се обадя на майка ми в работата й и да й кажа: "само ако знаеш какво сготвих, щеше да си напуснала досега и да ми правиш компания за обяд"
Преди да си помислите, че прехвалвам ястието (което може и да е вярно :)), само да ви кажа, че консумирам риба поне два-три пъти седмично, при все, че не съм й най-големият фен. Полезните й качества, както и това, че е подходяща за хранителни режими, с които се сблъскваме с мераците за морето покрай лятото, я прави не само задължителна за седмичното меню, но почти задължително е да търся нови и интересни рецепти за да разнообразя вкуса. Така се роди тази рецепта, а вие вижте и преценете сами :)

Необходими продукти:
2 бр. риба пъстърва (измита и почистена) 
3-4 с.л. нарязан на кубчета ананас 
1/2 пиперка червена
1 люта чушка (червена/ зелена) 
1/2 с.л. чили паста 
1 скилидка чесън
няколко стръка копър
лют пипер на люспи
лимон/лайм
кокосови стърготини
кокосово масло (или друга мазнина) 
сол

Тъй като рецептата е моя импровизация, количествата са примерни, като се постарах да снимам използваните от мен продукти. Като за начало, използвах кокосово масло. Това е много полезна мазнина, от която слагам една-две супени лъжици в тавата, за да не залепне рибата. Любимото ми е за готвене на ястия и десерти, и макар все повече хора да го включват към кухненския си инвентар, все още има такива, които не се решават да готвят с него. Можете да ползвате и друга мазнина в случая, но за леко ястие с наистина тропически вкус, препоръчам тази.


Плънката приготвям като в купичка слагам кубчетата ананас (аз имах още от консервата за тортата). Прибавям нарязаната на ситно червена пиперка, люта чушка (количество по желание) - важното е тук да имаме изобилие от цветове. Ако лютата чушка не е люта, както беше при мен, добавих малко чили паста (купувам от Кауфланд). Тя е един от любимите ми продукти в хладилника, Има чудесен лютив вкус, но не е натрапващ. Комбинира се идеално със сладостта на ананаса и балансира цялата плънка. 

                         

Прибавям нарязана на ситно скилидка чесън,


както и нарязан на ситно копър. Овкусявам с няколко капки лимонов сок. Осолявам рибата отвън и отвътре и пълня с плънката.

                     

Поръсвам отгоре рибата с малко кокосови стърготини и лют пипер на люспи. Задължително гледам да балансирам вкусовете - сладко, люто и солено, както и свежо-кисело с помощта на лимона. 


Пъхам да се пече на 180 градуса до готовност. На рибата не и трябва много време за печене, затова ми е любимата седмична вечеря, но все пак времето и за готвене ще варира в зависимост от нейната големина.


Поднесете рибата отново с резенчета лимон/лайм и пресен копър. Месото се отделя лесно от костта, като си грабваме и от сладко-лютата плънка.

           

С лимонов сок освежаваме веднага току-що опеченото ястие и се наслаждаваме на една наистина вкусна вечеря! Надявам се да ви хареса и на вас, както и на мен! :)
Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



петък, 17 юни 2016 г.

Торта "Куба" / Cuban Cake



Днес пак ще се отортим! И то как! Не стига, че е торта, ами е и шоколадова, че и алкохолец си има! Усеща се, че вече сме на лятна вълна, нали?! 
Вече се пренасяме (мисловно)  все по-често на плажа, с коктейл в ръка, от който си посръбваме с такова задоволство, което може само да се сравни с посръбването на изстуден сок от кисели краставички на следващата сутрин.  
И тъй като не знам кога ще успея да сколасам да осъществя тази картинка наяве, аз си правя малки алкохолно-кулинарни фестивалчета у дома. 

"-Тая година за лятото пак ми се ходи до Куба!
-Ти миналата там ли беше??!!
-Не, но и миналата ми се ходеше....."


И преди да си ме представите накисната в ром по Хемингуейски у дома, ще ви уточня, че единственото, накиснато в такова "приятно" количество алкохол, е тази торта, носеща екзотичното име торта "Куба". Нечовешки вкусна (човешкото и без това е малко сухо:)) торта, комбинираща сочен блат, шоколад, банани и пухкав сметанов мус. Обещавам ви, няма да помислите да си делите парчето с някой друг. 


Аз обаче, предоволна от резултата, реших да я споделя не само с вас, но и със служителите на киното в града ми. Така се случи, че тъкмо се зареждах за поредната прожекция и реших да си попитам дали случайно нямат някой останал плакат на Warcraft-a. ( Само най-чаканият филм за годината за всеки фен на играта, пък камо ли за мен, която и блога си кръстих така ;) )) И така, момичето на касата бе супер усмихната и мила, както винаги, и каза, че ще попита, но да си призная не таях големи надежди. Тя не само ми го осигури, но влезе в киното по време на прожекцията и ми го подаде на мястото, където бях в тълпата. До края на филма не можах да спра да се усмихвам, тъй като има дни, в които ти се струва, че хората са супер готини същества и ти иде да ги нагушкаш всичките. Исках да ги зарадвам и аз с нещо, затова им занесох половината от тази торта.


И така, без повече отлагане, ето тортата, която може би ще искате да направите този уикенд. Ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
4 яйца
120 г захар
1 ч.ч. брашно
2 с.л. прясно мляко
30 г какао
1/2 пак. бакпулвер

За крема:
500 г сметана за разбиване
1 пак. фиксатор за сметана
50 г захар
50 г какао
1бр. ванилия

Още:
шоколадов ганаш (млечен и тъмен)
карамелен сироп за напояване плюс ром!
6 по-големи банана (8 малки)
пурички за украса

Тортата не е никак трудна, а аз както винаги ще ви разкажа подробно как я направих. Започнах първо с направата на карамеления сироп за напояване. В касерола сложих малко по-малко от една чаена чаша захар да се карамелизира (Залепих се за компютъра и я прегорях и затова трябваше да направя повторно това действие).


След като втория път стоях до котлона и наблюдавах неотлъчно процеса по карамелизиране на захарта, всичко беше наред. Карамелът не се бърка, а само разклащайте съда в кръгови движения. След като добие този златист цвят, прибавям около 2 ч.ч. вода и оставям да поври няколко минути, за да може карамелът на дъното да се разтвори напълно във водата.


Готовия сироп прехвърлям в буркан и го оставям (отворен) да си се охлади напълно. Започвам с блата.
Започвам с приготвянето на блата. За целта разбивам яйцата със захарта.


След това в купя пресявам и смесвам сухите съставки - какаото, бакпулвера и брашното. Прибавям ги последователно към яйчената смес, както и млякото.


Готовата смес изсипвам в тавичка с диаметър около 20 см, която предварително съм застлала с леко намазнена хартия за печене на дъното - ето така:


Пъхам блата да се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. (Проверете с дървен шиш дали сместа е изпечена добре).
В оригиналната рецепта за слепване на бананите за блата се ползва сладко, но аз реших, че много по-подходящо и ненатрапчиво спрямо основния вкус ще бъде шоколадов ганаш от млечен шоколад. За него, както винаги, загрявам 100 мл течна сметана на котлона и

                       

след като сметаната тръгне да завира, я махам от огъня и прибавям начупения на парченца 100 г млечен шоколад. Разбърквам в горещата сметана, докато се получи хубав шоколадов сос ето така: 


Блатът ни е готов и охладен. Изваждам от тавичката, изравнявам получилия се купол (ако има такъв) и обръщам наобратно.

                 

Слагам отново в тавичката (моята е с махащи се стени и препоръчвам да използвате такава). Започвам да напоявам щедро със сироп, като в него съм сложила още по-щедро количество ром. (Няма да ви отиде целия сироп, затова започнете с половината количество, и си заделете остатъка от чистия карамелен за по-натам в хладилника) 


След това слагам малко хартия за печене около блата, така че да си подсигуря "яка" за правилно оформяне на тортата. Слагам малко от шоколадовия ганаш,


и разпределям бананите отгоре. Аз бях взела 6 по-малки и се наложи да разрежа 2 от тях по дължина, за да запълня центъра, но е по-ефектно, ако използвате цели. Разпределям отгоре остатъка от ганаша.



Може да приберете за кратко в хладилника, докато направим крема. За него разбиваме изстудената сметана със захарта (коригирайте сладостта на вкус). Добавяме какаото, ванилията и фикса за сметана. (Последното може да намерите в Кауфланд, а в чужбина на много места и под различни имена. В зависимост от коя страна сте, предлагам да го гугълувате, за да видите как изглежда)


Готовия мус разпределяме върху тортата и изравняваме. Прибираме в хладилника за няколко часа или най-добре - една вечер.

                  

На следващия ден отново забърквам ганаш, този път двойна доза и смес от млечен и черен шоколад.   

                    

Виждате колко по-наситен и плътен е той. Започвам да го нанасям на пластове върху тортата, която вече съм извадила от формата. 


Останалата част шприцовам и украсявам с пурички (естествено, все пак е торта "Куба" )


Получи се една голяма вкусотия, само да ви кажа.  Майка ми не е голям фен на сметаната, но се влюби в този нежен мус.



И нека дебелият блат не ви заблуждава - той е наистина много сочен: 


И така, аз ви оставям да си мечтаете за тази нежна шоколадова сладост и 


ви пожелавам да осъществите мечтите си, като я приготвите още утре! Сладки и не много слънчасали почивни дни, приятели!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

сряда, 15 юни 2016 г.

Палачинки с кефир / Russian Kefir Crepes


Отдавна не бях ви предлагала идея за закуска, но след като тези дни се сдобих с бутилка истински кефир, най-сетне имах възможност да приготвя вкусните кефирени палачинки, на които се наслаждавам от доста време от руските сайтове за рецепти. Тази полезна напитка има много приложения и ми бе любезно предоставена от Фармхопинг, заедно с още няколко биологично чисти и качествени продукти, с които също нямам търпение да поекспериментирам. 
За тези палачинки ще ви предложа и един наистина различен, но много по-лесен, икономичен (като цена) и вкусен домашен течен шоколад за гарниране, отличаващ се от познатите ни рецепти. Но днес ще ви предложа основната част на закуската, а именно палачинките. 
Кефирът може да се замени успешно и с кисело мляко, но тъй като освен да се поръча от платформата, може да се намери и в много магазини, мисля, че ще ви хареса да го добавите към менюто си.
  

Рецептата е много лесна, а ето и продуктите:
Около 2 ч.ч. брашно 
500 мл кефир
2 яйца
1-2 с.л. захар
1/2 ч.л. сода
щипка сол
мазнина за тигана 


Първо разбиваме яйцата със захарта, като количеството на захарта зависи от това колко сладки искате да ги направите. Прибавяме кефира заедно със содата, Оставяме за малко, докато по повърхността се появят балончета. След това започваме да пресяваме брашното и да интегрираме в сместа. 


Трябва да получим смес с гъстотата на боза, затова прибавяйте повече брашно, ако е необходимо до получаването на тази консистенция. Ако пък прекалите, разредете с течност - вода или прясно мляко. 


Намажете тигана за палачинки с малко мазнина - олио, масло или кокосово масло и изсипете един черпак. 


По повърхността на палачинката ще започнат да се образуват балончета. Печете я и от двете страни до златисто кафяво.


Поднесете палачинките с любимо сладко, домашен течен шоколад за намазване (рецептата идва скоро) или пък вкусен и полезен мед.
Това, което отличава тези палачинки от други, които съм опитвала, е, че са изключително крехки и седят по-сочни от познатите ни.
Опитайте и вие!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...