четвъртък, 18 декември 2014 г.

Празничен венец от сирена с ядки и сушени плодове / Holiday Cheese Wreath with Rosemary and Nuts


Може да звучи нескромно, но човек наистина може да се влюби в нещо, което сам си е приготвил. Точно така се получи при мен с днешното ми предложение! Беше не само изумително на вкус, което ме накара да го приготвя две вечери подред, но и бе такава красота за окото, че отвътре чувствах една такава радост само при вида му. Толкова е коледно!
Представям ви моя празничен венец от сирена, ядки и сушени червени боровинки


Покрай коледните празници нарът е сред любимите ми украси, а щом попаднах на тази свежа връзка розмарин в магазина, идеята сама се породи. И все пак няма да се редя за патент - сигурна съм, че едва ли съм първата, на която някога и е хрумвало да съчетае тези продукти, но мога да кажа, че за мен си бе първи опит, и направих всичко по свой вкус.


Смятам обаче, че тази рецепта е много гъвкава и може да предложи огромно разнообразие на вкусови вариации - можете да използвате различни сушени плодове и друг вид ядки, да направите сиренето по-пикантно, като увеличите подправките или пък да включите друг вид сирена. 
Ако решите обаче да ми се доверите, и да опитате моя вариант, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
200 г заквасена сметана
100-150 г крема сирене
краве сирене (за получаването на лепкава, тежка текстура)
шепа сушени червени боровинки
шепа кедрови ядки
зелен пипер
щипка лют червен пипер (може и на люспи) 
няколко клонки пресен розмарин
зрънца от нар

Започваме като в купа смесваме сметаната и крема сиренето. После добавяме кравето сирене, за което не съм дала грамаж, тъй като на пазара има твърде различни видове - по-меки, по-твърди, по-солени и т.н. Аз използвах едно, което беше малко по-сочно, и слагах на парчета, като мачках с вилицата до получаването на хубава, тежка, мазна паста. Съотношението на продуктите трябва да бъде според вкуса ви, затова го опитвайте по време на приготвяне :)


После взимаме сушените плодове и ядките и ги нарязваме на не много ситно.


Аз смятам, че кедровите ядки придават невероятен вкус на ястието, но ако решите, можете да ги замените с някакви други ядки. Прибавяме ги към сирената, както и подправките и разбъркваме.


С помощта на лъжица и ножче оформих пръстена, но ако се затруднявате, можете да използвате малка чашка в средата, около която да изграждате. По-гъстата консистенция според мен обаче позволява да се работи по-лесно със сместа.


Следващата стъпка е да подредим клонките розмарин, така че да образуват красив венец ето така :) 


Можете да го пъхнете в хладилника до момента на сервиране, като преди това добавите последния елемент - прелестно рубинените зрънца от нар. И така, предястието ни е готово!


Вкусът е наистина много нежен, чудесно се комбинира с вина и според мен е един чудесен елемент за празничната вечеря по Коледа! Опитайте и вие! 

сряда, 17 декември 2014 г.

Чомлек със свински джолан в гърне / Pork knuckle in a clay pot


След толкова сладки рецепти напоследък реших, че е време да ви предложа нещо соленичко, но не просто нещо обикновено, а нещо достойно да се сервира на празнична вечеря. Самата аз за първи път приготвих чомлек и джолан, но щом е свинско, знаех, че ще се справя. Ние сме си много месоядни, и макар да избягвам мазните меса, понякога няма нищо по-хубаво от това да омазниш муцуната с някое крехко, разпадащо се и сочно свинско месце. 

Обикновено се спирам на по-немазната част от месото, но последния път като бяхме в магазина, Митко се залепи за витрината пред този джолан и издаде един такъв жадно-жален стон, че си казах какво пък толкова,  време е да се пробвам и с джолан. То пък си е месо като месо и никак не бил труден за готвене. Сметнах, че най ще ни се услади приготвено в гърне, с много едри зеленчуци, печено на бавен огън, така че накрая като отворим капака, у дома да заухае така, че да си задъвкаш езика от нетърпение.

Желанието ми да сготвя такава идеална за сезона вкусотия се засили още повече след като се завърнах от почивката, за която ви разказах вчера.


 В Будапеща на пазара бяха наблегнали на свинското, в което можете да се убедите от снимковия материал, който прилежно прилагам,. Ама представете си да обикаляте сред тези аромати в студен следобед, направо щях да се удавя, ако не преглъщам бързо.


Свинските джоланчета висяха като ароматни коледни украшения, които знаеш, че няма как да изядеш, но пък не можеш да им се нагледаш :)


Много характерен унгарски специалитет бе ястието от петелски тестиси, които за моя изненада се харчеха със завидна скорост, но аз самата реших, че свинското повече ще ми се услади.


 Особено, ако е гарнирано с една (добре де, бяха три) чашка греяно вино :)


Обикалях ли, обикалях сред тези гледки,


и накрая стигнах до извода, че ще се ГОТВИ ДЖОЛАН У ДОМА И ТОЧКА ПО ВЪПРОСА!


И така, ето го и него!


И защото унгарците са известни със своя пипер, аз  не пропуснах да бутна и една люта, сушена чушка от бабините в ястието, ей така, за да засилва апетита :)


И ако снимковият материал вече ви е накарал да си кажете, що пък да не сготвя един джолан за Коледа, ето и рецептата:

Необходими продукти:
1 - 1,5 кг свински джолан
черен пипер
червен пипер
сол
300 мл бяло вино
Още:
8 бр  картофи
2 бр червени чушки
1бр голям морков
5-6 гъби печурки (кафяви)
4 глави лук
4-5 скилидки чесън
суха люта чушка
3 зрънца бахар
1-2 дафинови листа
олио

Започнах приготвянето като взех назаем гърнето от майката на Митко, защото аз си нямам. Но при мен често е така, разнасям наляво-надясно разни неща за готвене, ама колкото и да купувам, накрая все нещо липсва :) Тук тамън ще й се извиня, че макар да й бях заделила част от ястието, това чудовище Митко всичко изяде и пак трябваше да и го върна с десерт (ама беше пък любимата й торта "Гараш" вътре), но аз пак ще направя :)



И така, още предната вечер взех, че измих джолана и направих разрези по кожата му. След това хубаво го обтрих с двата вида пипер и сол и го сложих в подходящ съд. Добавих виното и още малко вода, така че да може да поеме добре от маринатата и го сложих за вечерта в хладилника.


На следващия ден подготвих зеленчуците. За да бъде чомлек, зеленчуците трябва да са на едро, така че така и направих. Избрах да сложа от кафявите печурки, които според мен са по-вкусни. Вие можете да се спрете на други зеленчуци и да промените бройката им, знаете, няма как да бъде точна, всичко зависи от самите размери на зеленчуците.


В глинения съд слагаме малко олио на дъното и подреждаме нарязаните на едро зеленчуци:


Отгоре слагам месото, подправям с подправките (сложете повече или по-малко, на вкус) и заливаме с марината от виното и водата. Аз слагам до това ниво, не ми отиде цялата :


След това запечатвам съда с помощта на алуминиево фолио.


Слагам ястието в студена фурна, като включвам на максимална температура да заври. След като заври, намалям на 150-160 градуса и така пека 3,5 - 4 часа. Мисля, че може да се сложи късно вечерта и да се пече цяла вечер, докато спокойно си спите.


Накрая месото е толкова крехко, че направо се разпада при натиск с вилицата:



Гарнирах ястието със супер вкусните питки с нар и магданоз, както и чаша вино, разбира се! 



При нас се получи една наистина вкусна празнична вечеря, каня ви да опитате и вие!
Весели празници на всички! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

вторник, 16 декември 2014 г.

Сладки "Разцепи секундата" и "Сойка-присмехулка" / Split-Second Cookies and Hunger Games: Mockingjay cookies


Забавих се с тази публикация, но така е като реших, че ще си взимам почивка точно преди почивните дни (То пък намерих за какво да се оплача:)) Не, няма такова нещо! Толкова съм щастлива, че колкото и оплякана да беше тази година, поне нейният край се вижда, че и последният месец се очертава да бъде прекрасен. Не само след броени дни ще се видя отново със сестра си (за тези, които не знаят - Мария, позната още като най-страхотната сестра на света), но преди ден се завърнах и от зимна екскурзия из Будапеща, Прага, Виена, Дрезден и Майсен. 


Голяма красота са по време на коледните празници!


Будапеща!


Някои от тези градове съм посещавала вече няколко пъти, като Прага за мен е като втори роден дом. Трябва ми кран и цяла оркска армия за да ме издърпа от там, но все някога трябваше да се прибера и да споделя обещаните рецепти. А те не са хич малко, даже започвам да се съмнявам дали ще успея да ги напиша преди празниците, все пак трябва да ви дам и някой ден преднина за да ги направите. Днешната рецепта обаче няма нужда от много подготовка, защото е супер лесна, но същевременно е може би едно от най-вкусните теста за бисквити. Става много крехка и нежна консистенция, която можете да моделирате, изрязвате с формички или да се спрете на моя вариант, като ладиийки с желе или сладко. 


От същото тесто направих и бисквитките Сойка-присмехулка, които направих за украса на вече познатата ви и много любима Махагонова торта (рецептата тук). Тогава ви обещах, че ще пусна и стъпка по стъпка как съм ги направила и трябваше да изпълня обещанието си, та ето ги и тях. 


Още веднъж ви казвам, че това тесто е много лесно и можете да го съхранявате в хладилника с дни, като от време на време отрязвате парчета и оформяте по различен начин. Можете да добавите към едната част коледни подправки, други да направите с какао, а бе като цяло - рецепта за милиони.


Аз обаче избрах този път да направя тестото под формата на така известните сладки (разцепи секундата), може би защото след изпичане на една ладийка, се нарязва на парчета. Изключително ефектни, нежни и дори да се повторя майко-мила-супер-дупер-вкусни сладки!
Ето и рецептата:
Необходими продукти за тестото:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.л. бакпулвер
170 г. краве масло (стайна температура)
1 брой голямо яйце :)
1 ванилия
щипка сол

Още: мармалад, сладко, желе


От изброените продукти замесваме тестото за бисквитите. Аз смесвам първо сухите съставки в купа, след което прибавям маслото и яйцето, които са на стайна температура. Меся с ръце, докато се получи хубаво, леко лепнещо тесто. Оформям на правоъгълник и завивам във фолио за свежо съхранение. Прибирам в хладилника за около час.


След като тестото е стегнало, изваждам и разрязвам на четири части, като взимам една част, а оставям другите в хладилника, отново добре завити във фолиото.

Работим с тестото на части, защото е по-лесно, когато леко е охладено и маслото е още стегнато. От едната част оформих бисквитите за Махагоновата торта, като нарязвах тестото на малки резени, които разточих леко.


След това отпечатвам символа върху бисквитките с помощта на брошка. След това изрязвам кръг с гърлото на чаша.


Остатъка от тестото събирам и омесвам с останалото и така докрай. Можете да използвате различни форми, отпечатъци с коледни елементи или резци за сладки. Готовите сладки нареждам върху хартия за печене.


Ако решите, можете да оформите тестото и по друг начин или именно като сладките Разцепи секундата. За целта всяка от четвъртините на тестото оформете като франзела, като с пръст или дръжка на дървена лъжица, притискайки леко средата, оформете кладенче.


Напълнете това кладенче със сладко или желе по желание. Аз се спрях на желе от кайсии и домашно сладко от малини.


Аз пека две по две в тава, с разстояние между тях, тъй като те намаляват височината си, но увеличават ширината си по време на печене. 


Всичките сладки пека на средно ниво на фурната, която е предварително загрята на около 170 градуса.
След изпичането на сладките, нарязвам парчетата под лек диагонал.



Само как ухае у дома след печенето на коледни сладки....направо е Priceless! Опитайте и вие тези крехки, нежни коледни вкусотии и се убедете сами! Весели празници, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...