сряда, 23 юли 2025 г.

Торта Милка / Milka Cake



Лятото е силен сезон у дома. След рождения ден на Боян, дойде ред на мама, а тази седмица – и на моята пътеводна светлина, моята дързост и красота, моята по-поспалива и законна половинка,  моят съпруг ..има рожден ден. Още не мога да повярвам, че това е факт. Не само че имам съпруг, ами че и двамата, като големи хора, сключихме граждански брак и създадохме едно цяло човече.

Може да ви звучи невероятно, но не чак толкова отдавна двамата търкахме пейките в градинката – с тайфа мазни метъли, слушайки музика от телефоните и разпускайки в дългите летни вечери. Ходехме по концерти, палатки, диви плажове и метъл барове с такава отдаденост, сякаш сме мисионери, посветили живота си на това. Не е за вярване, че наред с всичко това успявах да водя блога си с такава прецизност, въпреки честите главоболия от тежък махмурлук. Не искам да прозвуча като голяма пияница, но истината е, че докато за някои хора студентските години са лудите, аз тогава работех. Свободата ме настигна малко по-късно.


Добре си поживяхме и с ръка на сърцето мога да кажа, че във всеки етап от живота ми той успяваше да ми показва, че си пасваме – по акъл, по години и най-важното – по чувство за хумор. Казано е: „Двойките, които се смеят заедно, остават заедно“ – и смея да твърдя, че е вярно. В крайна сметка, в живота има твърде много грижи и кахъри, и ако не успяваш понякога да видиш смешното в тях, си загубен. Добре е обаче чувството за хумор да ти пасва – и половинката не само да те разсмива, но и да ти носи мир и утеха. Разбира се, покрай това ще донесе и нещо „в добавка“ – като лек нервен срив или желание да извършиш непредумишлено убийство – но това е риск, който всяка женена двойка трябва да приеме.

И така...


Честит рожден ден на моето момче.
Моят дърворезбар, заварчик, басист, графитчия, металист, голфаджия, геймър, смелчага, пичага и много, много голям симпатяга.
Да бъде жив и здрав, все така напорист, смел, непоколебим и безстрашен. Ние с Боян вярваме в теб, обичаме те и винаги ще те чакаме да ни заведеш на ново и забавно място.

Ачо не е по сладкото – казвала съм го много пъти – което прави съдбата ми на любител-сладкар малко непрактична за семейния бюджет, защото ми се налага да раздавам повечето десерти. Ноооо... от време на време си харесва някоя торта много – и тогава се налага да я приготвям често.

Днешната е точно такава.


Или обичаш шоколад Милка, или не. Сигурно така ще бъде и с тази торта – с истински сладък вкус на млечен и бял шоколад, гушнати в нежна прегръдка от пухкави мусове и сочни блатове. Толкова е вкусна, че може и да не искаш да я споделиш с никого – точно както направи Ачо. Каза, че ще си я яде сам. Разгеле да хареса нещо различно от кус-кус с мляко и старата бабина торта.

Хайде да ви покажа как се прави. 



Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти за диаметър 20 см:
Блат:
5 яйца
150 г захар 
85 г брашно 
40 г какао 
30 г царевично нишесте 

Ганаш: 
200 г шоколад "Милка"
200 мл течна сладкарска сметана

Бял мус: 
160 с бял шоколад "Милка"
90 мл прясно мляко
30 г масло
1 пак. желатин ( 10 г ) + вода - 50 мл 
400 мл течна сладкарска сметана

За сиропиране: 
карамелен захарен сироп или мляко с какао


Започваме с приготвянето на блатовете. Разбиваме яйцата със захарта на светъл крем, а в купичка смесваме сухите съставки. 

 

Интегрираме ми малко по малко с телена бъркалка към яйчената смес, докато получим хубава, пухкава кафява смес за торта. 

 

Разпределяме я в три тавички с диаметър 20 см и печем в загрята фурна на 170 градуса за около 25 минути. Оставяме ги да изстинат. 

  

Докато се пекат си приготвяме кремовете. За шоколадовия ганаш начупваме шоколада и


 заливаме с врялата сметана. Разбъркваме докато получим хомогенна смес и оставяме да се охлади.

 

Паралелно с това правим и белия ганаш, като слагаме на водна баня или в микровълнова фурна да се разтопят белия шоколад, с млякото и маслото. Оставяме желатина да набъбне с водата и разтопяваме отново в микровълнова или водна баня. Внимавайте с желатина, важно е да не кипва, тъй като загубва своите способности. 
Прибавяме топлия желатин към топлия бял шоколад, разбъркваме и оставяме също да се охлади. 

 

След като шоколадовият ганаш стегне ( става най-бързо в хладилника, покрито със стреч фолио), го разбиваме с миксера на въздушен крем.


Прехвърляме го в пош и оставяме настрана. 

 

През това време разбиваме сметаната на сняг, и когато тръгне да се сгъстява повече, почваме да прибавяме и от белия шоколад малко по малко ( трябва да е напълно изстинал и леко да се е сгъстил), докато се интегрира напълно. 


Сглобявана на тортата:                                                                                                                                                                                                        В ринг за торти или формичка слагаме един блат, сиропираме и разпределяме от белия мус.                                                                                                                                                                                                                                                            Взимаме поша с шоколадовия ганаш и почваме да инжектираме от шоколадовия мус в белия на "петна". 
Така процедираме с още един пласт и завършваме с третия блат, който само сиропираме. Тъй като си заделих малко от белия мус, на другия ден

 

само оцветих малко бита сметана с лилаво и украсих тортата с бели петна като известната карвичка.


Признавам си, украсата не стана толкова фино и елегантно както исках, но пък сами релеф и даде различен чар.


Сиропирането на блатовете съвсем не е задължително, но според мен тортата става още по-вкусна. Аз винаги имам една бутилка захарен или в случая карамелизиран сироп, който ползвам за сладкиши, но вие може да направите и сиропрането с мляко с какао, за да засилите млечния вкус. 


Не знам дали наистина един мармот завива всичкия шоколад в станиол, но знам със сигурност, че един човек може да зарадва друг само с няколко лесни стъпки и изпълнението на една вкусна домашна торта. 

Не пропускайте да отбелязвате рождените си дни, както на вас, така и на близките, все пак те са преброени и ние трябва да се радваме на всеки от тях.
А, сега, моля в опашка по един, почвам да режа парчетата.



Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...