неделя, 13 април 2025 г.

Козуначена питка с шоколад и шамфъстък / Easter bread buns with chocolate and pistachio


Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук    

Обещала съм си каквито и да станат тенденциите в готвенето, блогът да остане място за писане и четене. Да остане място, където аз съм си аз, и който припознае себе си или намери спокойствие, радост или пък приятел в думите ми, е добре дошъл да седнем на една маса и да си поприказваме със сигурност ще го нагостя и с нещо хубаво, докато си бъбрим. Последните няколко седмици бяха тегави, признавам си, не за да се оплаквам, а за да ви кажа, че тези периоди в живота се редуват, с и без нашето желание и старание. не вярвам, че изведнъж всичко се обръща с главата нагоре само заради планетите или това, че не сме съобразили милион и едно неща, а защото просто е друг момент в живота, в който ще се научим, ще се адаптираме и ще се стараем за поредната победа на доброто над злото. Макар и последното да е доста субективно понятие, знам, че ако дълбоко в себе си устояваме на лошотията около нас да не ни повлича със себе си, рано или късно, добрината ни ще повлече още такава след себе си. И след изтощителните седмици си дадох сметка още повече колко мъдър е бил българинът , да напълни своя календар с безброй празници, които хем да го разсейват от ежедневието и проблемите, хем да му дават сили и надежда да гадае , да се радва, да очаква и да мъдрува още моменти в бъдещето. Такъв ден е и днешния, Цветница. 

Именния ден на мама, баба, кажи речи една трета от родата и куп приятелки и познати. Представям си колко непознати празнуват също, затова решавам да се отдам на позитивните мисли, както календарът е предвидил, а не да чопля в проблемите. Идват хубави празници, идва хубавото време, а с това сигурно и по-хубави период се задава, стига да сме живи и здрави, всичко може да се нареди. 

Днешната рецепта, с която нагостих родните на Прошки и на още много други поводи е любимата ми козуначена питка, с шам-фъстък и шоколад. Който не я опитвал, той не се е влюбил в нея. Толкова вкусна и ароматна, че може и да пропуснете козунаците тази година и да минете направо на двойна доза питка. Ето и рецептата:



Необходими продукти:
800 г брашно София мел Козунак
400 мл топло прясно мляко
120 г захар
2 яйце
130 г меко масло
14 г суха мая
ванилия, ром, лимонов сок
2 с.л. лимонови корички
щипка сол

Още:
пудра захар
шоколад
шамфъстък


За рецептата приготвям питката в половин доза на дадената тук, но така става по-малка. Аз обикновено приготвям двойна доза, с 800 г брашно, тъй като става наистина голяма и мога да раздам на всички, а инак само ние си я хапваме. Преценете кой вариант ще направите, Инак, начина на приготвяне е много лесен, особено ако ползвате миксер за приготвянето на тестото. Може да го забъркате и на ръка, но ето как го правя аз. в купата на миксера слагаме две трети от брашното. Прибавяме захарта и леко затопленото мляко, заедно със сухата мая. Разбърквам леко и оставям за няколко минути да се активира маята. 

 

Пускаме миксера и почваме да прибавяме постепенно - яйца, масло, аромати - ванилия, алкохол или друг по желание, лимонов сок, корички , и малко по-малко от останалото  тесто, докато получим меко, леко лепнещо тесто, което се отделя от съда на купата и се формира на топка. за да боравим с тестото, може да намазним ръцете си с олио и да го прехвърлим в купа, където да втасва в следващия час на топло. Аз забързвам процеса, като слагам тестото в топла фурната 50 градуса, покрито с кърпа.





След като тестото втаса, взимаме малки чести от него и оформяме на топки с големина на орех. редим в намаслена тавичка. Оставяме да втаса още веднъж. 

 

Втасалата питка мажем с малко прясно мляко и пъхаме да се пече на 180 градуса за около половин час. 


След като питката поизстине, поръсваме  с пудра захар, слагаме малко разтопен шоколад ( или шоколадов ганаш), аз предпочитам второто, тъй като не се втърдява толкова после и поръсваме със счукан шамфъстък. 


Ще останете очаровани от тази питка, нежна, пухкава и много, вкусна всяко късче ще ви се се стори като малко облаче, което е дошло направо от рая. 
Почвам да късам късче по късче на всички именници днес и ви желая от все сърце, бъдете живи здрави, бъдете щастливи, бъдете обичани, защото когато сте такива, имате сили и любов да давате и на останалите. 


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo @yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...