сряда, 23 октомври 2024 г.

Домашен пилешки бульон на кубчета/ Homemade Chicken Broth Cubes

 

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук

Леля Вили много щеше да хареса тази рецепта. Тя беше една от най-старите приятелки на мама и смея да кажа, и моя също. Беше невероятна жена, която превърна терасата си в обикновена панелка в награждавана градина, вареше си сама водка на котлона в кухнята и  правеше дяволски добър домашен балсамиков оцет. Винаги изнамираше отнякъде нова рецепта за чудновато ястие, трик за приготвяне на нещо уж сложно в домашни условия и въобще като нищо можеше да преподава  "Елексири, серуми и мехлеми" в Хогуортс, без ние да подозираме. 

И макар тя вече да не е сред нас телом и понякога това да ме натъжава, знам, че ние, които помним, имаме правото да държим духът й жив сред нас, дори и само, когато разказваме за нея. 


Не е ли това красивото в  човешките взаимоотношения и понякога, ако се чудите дали си струва да правите нещо за някого, и дали въобще ще го забележи или оцени, бъдете сигурни, че винаги оставяте следа в живота на хората. Така мисля и аз за моята леля Вили, винаги когато реша да опитам някоя рецепта, която съвсем не съм сигурна дали ще ми се получи. Идеята е там, проучването направено, но съмнението, че ще стане е твърде голямо и отлагам и отлагам. Този уикенд обаче надделя и най-сетне се наех да си направя домашен пилешки бульон на кубчета.

 Не стига, че пак бяхме болни и така добре ни дойде по една чаша от този бульонен елексир, но и заради Боян често правя супи, варя месо, правя заготовки и затварям разни бульони в шишчета в хладилника, заемайки ми доста място. 

Не веднъж сте виждали в блога, че използвам готови бульони на кубчета, защото просто ми е по-удобно ( и бързо), но сега реших, че настъпи моментът да си направя и домашен такъв.

 
И да, именно на кубчета. Направо тръпнах в очакване да видя резултата и най-вече да го опитам. Ако искате да видите видео рецептата, надникнете в каналите по-долу/ горе, а сега ще ви разкажа за нея стъпка постъпка. 

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
Гръбче и едно бутче Лудогорско пиле
1 голяма глава лук
3 скилидки чесън
3-4 моркова
2 зелени чушки
2 червени чушки
1-2 корена пащърнак
3 стръка целина
3-4 с.л. сол
1/2 ч.л. захар
куркума за цвят
1 с.л. царевично нишесте
половин глава целина
половин връзка магданоз
олио 

Който няма домашно пиле, използва от магазина, но най-добре да е българско като Лудогорско пиле. Досега не ме е предавало, не го направи и този път. За рецептата ни трябва малко месо, но пък за наш късмет може да ползваме всички части от месото, с които не готвим често и ползваме повече като набор за супа.


Останалото месо сготвих отделно, а тук използвах гръбчето на пилето и едно бутче. Сложих всичко, защото в случая именно кожата и всички мазнинки ще са още по-полезни за нашия бульон. 

 

Запържваме ги от двете страни в малко загрято олио, а след като хванат хубав загар, прибавяме около 150-200 мл вода и слагаме под похлупак да къкри, докато месото се свари напълно.

През това време си нарязваме зеленчуците: лука, морковите и пащърнака, 

 

корена и стръкчетата целина, чушки, чесън и магданоз. 

 

Слагаме всичко в купа, а свареното ни вече месо обезкостяваме ( аз сложих и кожата, която нарязах на ситно) и връщаме в тенджерата, в която вече има само останала ни мазнинка. Запържваме месото за кратко и прибавяме зеленчуците.  

 

Разбъркваме зеленчуците периодично, докато топлината ги обгърне добре и почнат да пускат водичка. Добавяме и солта, която ще засили този процес. Солта може да ви се стори много, но даже може да понесе и още. Хубавият пилешки бульон е приятно солен. 

След като зеленчуците се сварят прибавяме шипка захар, нишестето и куркумата. Може да пропуснете тази стъпка, но според мен така кубчето става още по-близко до оригинала. 

 

Прехвърляме всичко в дълбока купа и пасираме.  

Готовата смес разпределяме в голяма правилна тава, аз ползвах тази от фурната, застлана с хартия за печене и заглаждаме добре. След като изстине сместа на стайна температура, прибираме във фризера за една нощ. 

 

На следващия ден изваждаме и режем на кубчета. По желание може да опаковате всяко кубче в парче фолио, за по-лесно използване за в бъдеще. Бульончето се съхранява във фризера, 

 

но обмислям варианта да се опитам да го изсуша и във фурната следващия път, да видим как ще стане. 

Трябваше веднага да тествам как се разтваря във вода и направо онемях. 

Когато бях ученичка, винаги се чудех как някой сяда и си поръчва бульон в чаша, но сега разбирам напълно. Сякаш пиех бульон на здравето и щастието и всяка глътка стопляше гърлото и стомахчето. 

Опитайте и вие! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...