Ако не сте чували досега за нея, това е начин на приготвяне на цяло пиле, което се разрязва като пеперуда и се изпича пресовано, да стане като тънка пържолка. После се глазира със специален сос и се яде с такъв кеф, че ушите ще ви пукат, както казват дядовците.
За пиле знаете, че избирам да е от българскoто, и това, което знам, че отговоря на строгите изисквания дори на големи компании като KFC, затова купувам Лудогорско пиле, с което то се приготвя в България. И грузинските рецепти стават с него чудесно, както ще се убедите и сега ще ви покажа как много лесно да си го спретнете, без дори да палите грила, а у дома на котлона. Но ето първо какво ще ви трябва:
Необходими продукти:
1 цяло пиле ( Лудогорско пиле)
сока на един лимон
сол/ черен пипер
2 с.л. масло
2 с.л. олио
1/2 връзка пресен магданоз
250 г сос от млени домати
5 скилидки чесън
1 цяло пиле ( Лудогорско пиле)
сока на един лимон
сол/ черен пипер
2 с.л. масло
2 с.л. олио
1/2 връзка пресен магданоз
250 г сос от млени домати
5 скилидки чесън
Като всяка подобна рецепта, може да намерите много разновидности като вкусове и комбинации за глазиране, като разбира се, ако искате и имате възможност, може да потърсите и типично- традиционни грузински подправки. Аз смятам, че начинът на приготвяне е най-интересната част и може да го направите по ваш вкус, като аз ви показвам един, който е доста разпространен и се приема от всички.
За целта измиваме и почистваме пилето от кожички, перца ако има, премахваме връхчетата на крилцата и изрязваме връхчето на трътката.
Разрязваме го през гръдния кош и отваряме като пеперуда. Покриваме с найлонов плик/ торбичка и начукваме пилето така че да стане тънко и равномерно навсякъде, като внимаваме да не го разкъсаме.
След това овкусяваме добре от двете страни с лимонов сок, сол и черен пипер.
В голям чугунен или квадратен грил тиган слагаме хартия за печене, а върху нея маслото и олиото, да се разтопят. Прехвърляме пилето върху тигана, със страната на кожата първо да се запече. Работим на по-силен огън, макар и не на максимална температура или поне на моите колони е така.
След това слагаме лист фолио и тежест отгоре, така че да притиска месото, докато се запържва, за да не се издува, а да го пресова. Аз слагам още един тежък чугунен тиган ето така:
След като се запече добре, го обръщаме и повтаряме процедурата, като след това леко задушваме месото и го оставям да се допече на по-тих огън, докато месото стане готово. Много е важно да направите пилето равномерно при начукване, тъй като така, ще отнеме еднакво време да се сготви навсякъде.
Докато пилето се готви, правим соса за глазиране. Нарязваме на ситно магданоза и чесъна и ги прибавяме към соса от млени домати. Той може да бъде домашен или от магазина. В моят вече имаше овкусяване, затова ако е необходимо добавете подправки към него също. Аз добавям към него малко и от мазнината, която остава в тигана при печене на пилето. Така има по-опушен вкус и прави пилето по-сочно
Едвам се сдържах да не го наръфам още тогава....
Изключително вкусно и ароматно, този начин на приготвяне на цяло пиле ще ви стане любим, защото става по-бързо и цялата кожа е добре изпечена добре.
Дори иначе дебелите и по-сухи гърди, сега се режат на една хапка и са много крехки, а сосът е достатъчен да им придаде необходимия вкус.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Здравей, Люси, какъв тиган ползваш?
ОтговорИзтриванеЧугунен тиган за притискане, грил тиган за печене :)
Изтриване