Месо ни дай на нас у дома и това е. Казвала съм го, ще го повторя, защото е самата истина. Вие ще ме запомните с тортите, но всъщност имам повече рецепти за месо в главата си, отколкото сладкиши някога съм правила или показвала. Всеки ден е ново 20 или ако не е, то поне да е златно 100 , или иначе казано - изпитана рецепта, която се изяжда винаги, всеки път.
Дори и когато повечето хора се глезят с някой джънк фууд като пици, хамбургери и тн. ние пак ще изберем пиле от KFC - чисто месце както се казва. Истината е, че откакто разбрах, че готвят само с наше си, българско месо, от Лудогорско пиле дори не се крия като се редя на опашката за втора кофа крилца. Любовта ми към месцето, и пилешкото в частност явно не остана незабелязана и от тях, затова днес ще ви покажа още една любима семейна рецепта с любимото лудогорско пиле.
Кой не е бил прецакван я по морето, я в някоя механа като види уж големия грамаж на автентичния сач, и си мисли, че всички ще се нахранят от него? Е, на нас отдавана ни писна да ядем само стари картофи поръсени отгоре с останалото месо от скарата по заведенията и се наложи да станем спецове на сача у дома. Ето на това му се казва вече сач с пилешко, в което има правилен баланс на зеленчук и мръвка.
морков, кисели краставички, царевица, червена и зелена чушка, лук, домат, гъби, яйце
олио за сача
сол
Прибавяме олиото, а след това и млякото и прибираме в хладилника да се маринова поне за час, най-добре за една нощ.
Гърдите нарязваме на бонфиленца и мариноваме в зелената марината и олио,
като също прибираме в хладилника. Може да добавите и лимон, ако решите, но тъй като правя по-скоро зимен сач, ги оставих без него.
След като месото е мариновано, го запържваме в олио от всички страни. Тъй като е пилешко не му отнема много време, а и не е нужно да е напълно сготвено,
тъй като ще го запечем и в сач след това, нека хване само хубав загар от едната страна.
След като месото е готово подготвяме сача. Намазваме го добре с олио и го пъхаме в студена фурна да се затопли постепенно до 180 градуса.
През това време запържваме леко зеленчуците - лука, чушките, морковите и гъбите.
Изваждаме сача и слагаме зеленчуците и прибираме за кратко във фурната, разбърквайки от време на време. Може да не го правите на тигана първоначално, направо във сача, но ако са повече е добре да слегнат леко, за да не ви се изсипват от сача ( зависи колко е дълбок)
В последствие добавяме царевицата, кисели краставички и домати ( поръсвам и с още червен пипер)
Нареждаме отгоре и пилето и пъхаме във фурната да се запекат за още 10 минути ( може да добавите и кашкавал по желание)
Здравей, Люси. Рецептата много ми харесва, но не бива да ям пържено. Как да го направя така, че пак да се получи без да запържвам всичко?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Може да запечеш всичко и във фурната, като ако искаш може да свариш леко месото преди това, за да може да запечеш първо зеленчуците и после да сложиш само месото да се запече.
Изтриване