И така...нямам търпение да ви покажа какво приготвих първите няколко дни, след моето завръщане. Няма да хваля нищо излишно, обещавам! Готвих това, което ми се ядеше, а не това, което е модерно или търсено. Готвих това, което ме вдъхновяваше и исках да създам рецептите, които искрено исках да влязат в менюто ни. Ето например сега е сезонът на черешки, ягодки, тиквички и честно казано месото го оставям леко на заден план. Сладко все така ми се хапва, но се стремя да си приготвя по-здравословен вариант като днешния.
Без бяла захар, лек и летен. Нещо, което може да ти даде хем плод, хем свежест, но и малко шоколадово усещане. Предлагам ви да опитате това уникално парфе с основа от шоколадова торта без брашно, която със сигурност ще приготвя и в друг вариант. Още в суров вариант не успях да се насладя на страхотната текстура, а крема на парфето е без желатин в основата, за да се насладим на най-кремообразните хапки.
Ето и рецептата:
За крема:
180 г крема сирене
200 г ценено кисело мляко
120 мл сметана
подсладител на вкус*
За отгоре :
500 г череши
3 с.л. кокосова захар
250 компот/ червен сок
1/2 пак. желатин
*ксилитол / мед /кленов сироп
Започваме с направата на блата. Разтопяваме шоколада и коксовото масло в микровълновата фурна.
След това разбиваме и прибавяме кокосовата захар,
какаото, ванилията и солта. Разбъркваме още малко и
прибавяме едно по едно яйцата разбърквайки.
Изпиваме сместа във форма за торта със падащи стени, застлана с хартия за печене.
Печем на 170 градуса за около 20 минути или до суха клечка.
Докато блатът изстива, приготвяме крема. За целта разбиваме с миксера кремата сирене, сметаната и цеденото мляко.
Кремът е достатъчно гъст и няма нужда от желатин или друг стабилизатор, но с какво ще го подсладите оставям сами да изберете. Може да изберете и кокосова захар, но тя е оцветява леко, затова имайте предвид това.
Изсипваме крема върху изстиналия блат и прибираме в хладилника.
За последния пласт може да изберете два варианта- топъл или студен топинг.
Аз избрах да направя студен или иначе казано желатинов пласт, макар и много тънък, колкото леко да държи черешите, но ако изцяло искате да няма желатин може да направите топъл .( За целта загрейте изчистените от костилките череши с кокосова захар и добавете малко една супена лъжица царевично нишесте и 100 мл вода така че да получите гъста заливка. )
Ако искате десертът да е по-свеж, изберете моя варианта: сложете черешите със някакъв червен сок или компот ( в него вече ще има сладост и може да не слагате повече) , да се загреят на котлона и прибавете набъбналия в малко студена вода желатин, разбърквайки докато се разтвори напълно. ( ако не искате да ползвате сиропи, компоти или сокове, аз пасирам понякога череши и ги размивам с вода :) )
Оставете да се охлади и наредете първо черешите върху крема, а после сложете и от сиропа и приберете в хладилника да стегне.
Нека ви кажа защо избирам и кокосова захар
Passiflora като основен подсладител на десерта тук. Освен, че е една от захарите с минимална обработка, тя се заменя с бялата захар буквално едно към едно, но с тази разлика, че има наистина уникален вкус за десерти, няма нужда даже да добавяте ванилия към сладкиша. Ако искате да направите някой шоколадов блат по-наситен, по-ароматен и една идейка по-здравословен, препоръчвам ви да имате един пакет у дома.
Попитай ТУК къде може да я намериш.
В този десерт исках да създам именно такъв наситен, ароматен, лепкав, много шоколадов блат тип брауни, но без брашно и бяла захар.
За разлика от повечето ронливи блатове на чийзкейковете с бисквити, тук имаме плътен блат, в контраст с пухкавата и кремообразна и лека текстура на крема.
Свежите, леко тръпчиви черешки пък са последния пласт свежест и сладост, който ще опитате и ще завърши цялата приказка.
Само вижте....
как се плъзга с лекота..
Най-хубавото е, че дори и да си хапнете по-голямо парче, няма за какво да се притеснявате. В десерта няма нищо вредно!
Искате ли да ви споделя още здравословни рецепти или пък копнеете за традиционна торта от епично нездравословен характер? Кой плод ви се съблазнява най-вече тези дни? Напишете ми в коментар някоя кулинарна задачка или пък просто споделете да си поговорим тук или в Инста :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Чудесен десерт! Благодаря Люси!!!!♥️
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миглена <3
ИзтриванеСтрахотен десерт...Ако може да споделите какво крема сирене ползвате . Благодаря
ИзтриванеПолзвам това в кутийките обикновено, но на различни марки. В случая беше едно, което ми донесоха от Турция
ИзтриванеЧаената Ви чаша с каква вместимост е?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, 200 мл е моята чаша
ИзтриванеПовече от прекрасен, при първа възможност ше го пробвам! Със здраве да си ползвате новата кухня!😊
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Анонимен :) Банята е нова, кухнята, дай Боже скоро и тя :)
ИзтриванеЩе се пробва при първа възможност
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да споделите отзиви :)
ИзтриванеЧудесен десерт благодаря, бъдете здрава
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце :)
ИзтриванеЗдравейте, може ли да уточните каква е сметаната? Благодаря!
ОтговорИзтриванеПолзвам обикновена течна сладкарска сметана за разбиване.
ИзтриванеМного вкусна! Бързо и лесно се приготвя. Блата е уникален! Имам обаче въпрос. При мен черешите доста си промениха цвета. Мога ли директно да ги наредя и след това просто да ги залея? Мисля, че доста постояха докато изстине сиропа и за това така се получи. Иначе на вкус всичко е супер. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеНевероятно изглежда, Люси! Още този месец ще го пробвам. 😋 Много ми харесват всичките ти рецепти. Тази година се запалих по готвенето и досега съм направила 6 - 7 вида торти, бисквитките с халва и орехи, горещия шоколад и винаги всички вкъщи сме оставали много доволни. ❤
ОтговорИзтриванеЗдравей мила Люси,страхотен лек сладкиш който ми допада като вкус.Въпроса ми е:С какво да се замени крема сиренето тъй като аз живея в Испания и тук няма като нашето.И когато не е сезона на черешите може и с боровинки да се опита?или със замразени череши?Благодаря за рецептите.
ОтговорИзтриванеТвоя почитателка Цвети
Здравей, Цвети. Може да ползвате маскарпоне или друго подобно сирене. за съжаление не знам какво използвате в Испания Плодчетата може да са всякакви по ваше желание :)
Изтриване