Тези дни пак ме удари вдъхновението за готвене. Направих такива вкусотии, които нямам търпение да ви покажа: месни, постни, десерти, торти и какво ли не, но едно от нещата, което шашна всички у дома беше този реден сач, който искам да ви покажа днес.
Почти като закон е за мен, ако имам вещ, която да не използвам дълго време да бъде запокитена някъде или подарена, затова и не обичам неща, които нямат приложение..особено в кухнята ми. Откакто обаче преди години си купих този сач от Несебър, не съм спряла да го ползвам и ако някой ми беше казал, че ще е така, нямаше да му повярвам. Истината е, че едва ли някой може да остане равнодушен, ако му поднесат истински, български, вкусен сач. Сега, когато почти навсякъде е модерно нещо да е веган, без лактоза, диетично, гурме и с фюжън елементи, аз ви мятам един апетитен сач за душата, (в лицето, като бунтарят, който съм).
Освен това, съм овкусила кюфтетата с фикс за кюфтета на Picantina, вместо да извадя целия арсенал от подправки у дома. Виновникът за това е моята половинка, който обожава всякакви подправки, фиксове и често посяга към тях в магазина.
Аз съм ги ползвала, признавам си, най-вече когато живях в Германия и точех лиги по рекламите как някоя грижовна майка забърква за минути някакъв ароматен гулаш от който се издига пара, постигнато сам с един фикс, а ръфах сухи сандвичи, защото не можех да готвя.
Останала си ми е носталгията и ги ползвам и днес, но сега фисковете са в пъти по-изчистени от тогава.
Във фикса за пържени кюфтета на Picantina например може да видите, че няма мононатриев глутамат, оцветители и консерванти.
Идеална комбинация от подправки, която прави подправянето на кюфтета детска игра ( или поне за половинката, който от време на време слага каквото му падне и се чудя защо пърженицата има вкус на лимонова трева)
В линка може да видите пълния списък какво съдържа, и разбира се има лук, на парченца и прах, защото за къде без него :)
И сега, предлагам да преминем направо към рецептата, за да ви покажа как да направите най-чудесни сач, в който освен всичко друго има и сирене по шопски. Ето и продуктите:
Необходими продукти:
Около 600 г кайма
1 пак. Фикс Пържени кюфтета на Picantina ( за редовните фенове на фиксовете, сигурно сте забелязали, че фиксовете на Picantina са в нов дизайн)
4 бр картофи
1-2 печена чушка
150 сирене
1 глава лук
1 яйца
2-3 с.л. лютеница
олио
сол
магданоз* по желание
Започваме с подготовката на сача. Намазваме го хубаво с олио по всички страни отвътре и го пъхаме в студена фурна да загрее постепенно до 180 градуса.
През това време правим каймата за кюфтетата като за целта само омесваме каймата със съдържанието на фикса ( по рецепта - пакетчето се изсипва в 100 мл вода или прясно мляко, разбърква се, изкачва се 5-10 минути и тогава се прибавя към каймата.). В него има от подправки до галета, така че не ни трябва нищо друго.
Хубаво би било да оставим каймата да се преседи така поне за около половин час в хладилника, но и да не ги чакате - пак ще стане вкусно.
Втора стъпка е да обелим и нарежем картофите на кръгчета, като аз използвах вълнообразно ножче, за да са по-хубави. Опитайте се изберете сходни по големина картофи, които да бъдат и с големината на кюфтенцата, които ще направите. Ето така:
Докато оформяте кюфтенцата едно по едно, кипнете малко вода със сол и бланширайте картофите за минута-две. Това ще им помогне да се запекат по-бързо и да не рискувате картофките да останат твърди.
Като сме готови с всичко, изваждаме вече затопления сач от фурната и почваме да редим в кръг по ръба му кюфтенце, картофче, кюфтенце, картофче и така докрай.
В средата на сача сложете сиренето и наредете отгоре нарязания на слайсове лук и печена чушка.
Размийте лютеницата с 100-150 мл вода и залейте в средата сиренето, ако искате и картофките и кюфтетатата, върху които слагаме и малко олио.
Пъхаме ястието да се пече за около 40 минути, като може да го покрием с лист фолио, ако тръгнат картофките да загарят.
След като е почти готова, изваждаме го за малко и разбъркваме сиренето, като правим малко място в средата и чукваме яйцето ето така.
След като сачът е готов, поръсваме с малко свеж магданоз.
Беше нападнат по време на снимките...не успях да го опазя. Радвам се, че успях да опазя живота си, защото очевидно е толкова вкусен, че щяха да ме избутат и зад кадър. :)
Майка ми също отбеляза, че кюфтенцата са станали чудесни и като й казах " Това е от фикса на Ачо и чак се учуди" :) Разтичащия се жълтък , заедно със образувалото се сосче при печенето допълнително овкусява ястието и става просто вълшебно. Но да не говорим напразно де...опитайте и ми пишете с впечатления :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Много харесвам рецептите, които показваш и често ги правя.При тази рецепта имам един въпрос. Микса за кайма го прибавяш без да го разтваряш, както е на снимката, или както е по рецептата на опаковката.
ОтговорИзтриванеПривет, Елена и благодаря :) Както е на снимката :) Поздрави!
Изтриване