Много се чудех какво да ви предложа тези дни, след като така и така сме на диета ( повечето от нас). След като гостувах на любимия ми Пловдив за един уикенд и опитвах къде каквото има, пак усетих приливна вълна на ентусиазъм и желание за готвене. Точно до леля ми има един турски ресторант, който отдавна се канех да посетя. Моята приятелка Марта все ме изкушава с вкусотиите, които е похапвала в Бурса, докато е живяла там и щом почне да ми описва рецептите, усещам как устата ми зейва едно такова жадно. Освен, че се насладих на чудесно пиде, дълго около метър и домашно кюнефе, мога да ви се похваля и с новата ми любима салата - турска салата с моркови и кисело мляко.
Нещо като нашата млечна салата, но не съвсем. Ако и вие като мен имате поне килограм моркови в хладилника всеки ден, то тази салата ще ви хареса - толкова е свежа, разхлаждаща, но както и засища, така и е лека като цяло. Става много бързо и сега дори си похапвам от нея докато пиша тези редове: Ето и рецептата:
Необходими продукти:
4 ч.ч. рендосани моркови
200 г цедено ( или много гъсто) кисело мляко
1 с.л. майонеза ( по желание)
връзка копър
щепа орехи
1 ч.л. лимонов сок
3-4 скилидки чесън
зехтин/ олио
сол
Започваме като рендосваме морковите. В оригинал трябва да задушите морковите в малко сгорещен зехтин за 2-3 минути, докато водата се изпари и омекнат, но ако искате може да си ги ползвате и свежи.
Режем на ситно още чесъна, орехите, и около една трета от копъра - тези неща са на вкус така и така., може да сложите повече и по-малко.
Смесваме ги в купа, като подправяме леко с щипка сол и лимоновия сок, за свежест.
Прибавяме киселото мляко ( и майонезата) и разбъркваме.
Овкусяваме после с още зехтин или подправки, ако счетем, че има нужда и прибираме в хладилника, за да се охлади - най е вкусна така.
Наистина много лесна рецепта, която би трябвало да се сетя да си правя по-често, но защо ме грабна само в турския ресторант - и аз не знам. Убедена съм, че ще ви хареса и на вас, затова ако я опитате - не пропускайте да ми пишете и да ми кажете.
Благодаря ви, че наминахте! Почерпете се!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята!
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Мило мое слънчево другарче,привет! Така ти се радвам,че нямаш представа!:)Нямах свястно време нито да ти пиша, нито да подготвя изненадата,която ти обещах,но обещаното ще бъде спазено!;) Колко приятно ме изненадваш с тази рецепта!Не съм я опитвала досега!Което веднага ще гледам да поправя:).Каквото съм си кулинарно джереме:))),дето все залита по пърженко и мазничко,сигурно ще задуша морковите,но знам,че всякак ще е вкусно. Благодаря ти, мила моя! Обичам те,прегръщам те,бъди ми здрава!:)
ОтговорИзтриванеЗдравей, сладка моя, Мартеничке! Така ме е погълнало ежедневеието, че ето отново си пишем с теб, сякаш ни делят стотици километри. Наистина все си ми в главата, но успявам да ти го покажа ей така, като само се оглеждам за нещо "по турски", защото все за теб ми напомня. Дори като бях в ресторант имаше "турска закуска", та се изкуших да видя какво ли правиш всяка сутрин на твоя мъж, но пък ще си оставя някои "опитвания" за по-натам, като все се надявам скоро да може с теб да си направим нашето рандеву ..на коктейлче. Прегръдки и усмивки!
ИзтриванеИ ти си непрекъснато в мислите ми,слънчева душичка,и все така с копнеж чакам да се видим на живо,въпреки интересните времена,в които живеем:).Дано бъде скоро! А за закуските ей сега ме подсети за една много интересна турска закуска,която сервират често по егейското крайбрежие на Турция,"махлама",прави се с царевично брашно и тяхното разтегливо сирене "чечил",но става и с нашенски хубав кашкавал,полива се с разтопено масло и червен пипер,и греховно много хляб отива с нея:),ще ти я напиша подробно:),като захвана "фермана":). Прегръщам те силно!
ИзтриванечУВАЛА СЪМ ЗА ТАЗИ ВКУСОТИЯ И ДАЖЕ СЪМ СЕ КАНИЛА ДА Я ПРАВИ, АМА ТОВА " ЗА ТОПЕНЕТО" Е СПИРА, ЧЕ САМО ХЛЯБ МИ ДАЙ. аКО ИМА КАК В ИТАЛИЯ С ФОКАИЧТЕ И фРАНЦИЯ С ФРАЗНЗЕЛИТЕ КОЛКО ПРОШУТО, БРИ, ВИНА, СИРЕНА и антипасти ще опаткам :)
ИзтриванеЗдравейте!! Аз не обичам моркови и с какво мога да ги заместя
ОтговорИзтриванеЗдравейте, това е салата с моркови, може да я замените с каквото решите, но няма да е турската салата с моркови :) Поздрави!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванеправих подобна салата миналата година при посрещане на приятелки.Без майонеза, само с кисело мляко, но я харесаха и даже искаха рецептата.А рецептата беше от Танчето -
" Вкусното ми хоби със страст и любов " .
Поздрави !
Здравей, Лени! Не съм я виждала в блога на Танчето, но е доста известна рецепта, пък съм сигурна, че тя е направила нещо чудесно :0 Поздрави и усмивки!
ИзтриванеМоже ли да бъде предложена ден, след като е направена или само прясна и охладена се консумира? Благодаря предварително за отговора🤗
ОтговорИзтриванеЗдравей, Непознат! Като всяка салата е най-вкусна прясна, но и изстудена на следващия ден от хладилника пак е вкусна, така че мен не би ме спряло :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЧудесна идея, Люска.
ОтговорИзтриванеЩе я направя за довечера 😊
Благодаря, Даре :) ще се радвам да ти харесат :)
ИзтриванеХареса се. Благодаря, Люси 😊
ОтговорИзтриванеРецептите Ви са много оригинални и вкусни.
ОтговорИзтриванеИскам да попитам за тази салата дали ще стигнат 1 кг. моркови или прибзително количество.
Здравей :) Бях в отпуска и сега вече мога да отговаря на запитванията. Да, мисля, че ще стигнат. Поздрави и благодаря за думите!
ИзтриванеПравя подобна, много е вкусна!
ОтговорИзтриванеНаистина е така. Благодаря, мила :)
ИзтриванеОблизахме си пръстите. Няма как да се сбърка с тази салата. Много бърза и лесна и невероятно вкусна. Благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеМного благодаря за вкусния отзив, Непознат :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеВкусно, лесно, чудесно. Благодаря за споделената рецепта :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря <3 Поздрави и усмивки!
ИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта :) А дали ще може и рецептата за картофките, които се виждат на фона.. изглеждат много апетитно :) Поздрави и успех
ОтговорИзтриванеЗдравей, Гери :) разбира се, потърсете в търсачката ми картофи по селски и ще ги намерите :) Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта,още днес ще я направя.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ви хареса :)
ИзтриванеПризнавам, че подходих с огромна доза резерви към идеята.
ОтговорИзтриванеИ понеже не обичам орехи в салата, първоначално не ги сложих. И салатата сладнеше от морковите. След това добавих орехи и чесън и изведнъж - всичко перфектно си дойде на мястото - точно чесновото и тръпчивото от орехите регулираха сладкото от марковите. Великолепно!
И, да - трябва да преседи в хладилника известно време - задушените и позагубили течност моркови се овкусяват от течността на киселото мляко и лимоновия сок и солта, а цялата салата става по-плътна.
Чудесно нещо, благодаря за рецептата!
Днес повторих, вече в по-обилно количество.
Много се радвам, че ти е допаднала и се върна да оставиш впечатления, Сибил. Поздрави и да повториш :)
ИзтриванеЛюси, много ти благодаря ,че ми отговори !Започвам я тази вкусотия !
ОтговорИзтриване