Ето, че тeкат последните часове до новата година и е време и за моята последна публикация за 2018-та. Давам ви един ден за размисъл коя от всички вкусни рецепти да включите в новогодишното меню утре, като ви предлагам хлябът да е пак от мен, с тази вкусна питка "Часовник".
Идеята е много популярна за празника под формата на торти, салати и хлябове, като доколкото помня миналата година и Добриана Димова я беше направила, а пък за тестото се спрях за изпитаната рецепта за памук погачата на Зичето. Идея е и да сложите във всяко парче от питката малко късметче, така че да замени баницата с късмети.
Аз украсих всяка част на циферблата с малко хранителна боя от "розово злато", а цифрите са изписани с "кафяво". Може да ползвате хранителни боички като цяло, а ако нямате такива под ръка, може да си забъркате "боя"от малко кафе, какао или червен пипер :)
И тъй като времето тече, аз преминавам направо към рецептата:
Необходими продукти:
Около 1 кг брашно София мел Класик
240 мл хладко прясно мляко
240 мл хладка вода
240 мл олио
2 с.л. захар
1 1/2 с.л. сол
7 гр. суха мая
1 жълтък за намазване
Тестото за питката се забърква много лесно, затова и аз използвам суха мая, за още по-голямо улеснение, та и тези от вас, които не са боравили с тесто, да могат да я направят. Слагаме две трети от пресятото брашното в купата и правим кладенче. Прибавяме маята, захарта и леко затоплените до хладко мляко и вода.
Отстрани на купата слагаме олиото и солта, като може да сложите повече сол или захар, в зависимост какъв вкус искате да има питката - сладък или солен като за хляб :)
Пускаме миксера да меси с приставка за тесто (или може да го направите на ръка), като прибавяте постепенно от останалото брашно, докато тестото започне да се отделя от стените на купата и получим меко, не лепнещо тесто.
Прехвърляме тестото в леко намаслена с олио купа и оставяме да втаса на топло за около час или може да забързате процеса, като го сложите във фурната на 50 градуса, както правя аз. И в двата случая го покрийте с памучна кърпа или стреч фолио.
Оставяме тестото да се надигне двойно, но не и прекалено, тъй като не е хубаво да ви превтаса.
След като тестото е готово, отделяме една топка с големината на голям грейпфрут, която леко сплескваме. Другата част от тестото оформяме на голяма топка и разделяме на две равни части.
Всяка една от тях разделяме на шест равни части, които оформяме на топки.
В намаслена тавичка ( или с хартия за печене) слагаме голямата топка в средата и малките около нея, така че да се образува часовник. Приплесквам леко топката в средата за да ми е по-лесно да украся циферблата. Това е по желания и за целта,когато оформях топчетата, ако ми се видеха някои по-големи, махах от тестото и го заделях.
С него направих украсата на циферблата, която просто импровизирах.
Оставяме питката да втаса още 20-30 минути на топло, а след това намазваме с жълтък, леко разбит с вода.
Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Докато питката се пече, забъркваме тестото за украсата. Него винаги правя на око. Слагам брашно, ( ако имам и царевично нишесте, защото е по-бяло) вода и сол и бъркам докато получа меко тесто, което не лепне и мога да разточа. От него изрязваме малки кръгове с големина на по-голяма капачка ( аз ползвах такава от мелничка за подправки). С останалата част оформяме и стрелките.
След като питката е готова, задушаваме за кратко с найлонова торба, за да омекне допълнително. Като поизстине рисуваме с помощта на хранителни боички като нанасяме цифрите ;)
И това е всичко!
Тик-так...време е да си пожелаем нещо, да си сложим хубавите дрехи, най-голямата усмивка и да се настроим не толкова за прекрасен купон, а за една нова и по-хубава 2019-та година!
До другата година, приятели!
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Прекрасна идея!
ОтговорИзтриванеМного благодаря :)
ИзтриванеПривет, Люси! Следя с интерес всички твои рецепти и винаги по поводи (и без поводи), се спирам на тях! Като кулинар - любител, се наех да направя питката за НГ. Имам един въпрос - само днес имам свободно време да я приготвя, и се опасявам че ще стане суха и твърда до утре вечер. Би ли споделила твоите трикове да а запазиш свежа и мека до следващия ден? Весели празници и много успешна и топла 2019-та година!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Гери! Точно тази питка я снимах на другия ден,така че опредено си остава свежа, че и мека. Според мен е нужно само след изпичане да я задушиш първо с памучна кърпа, както си е в тавата и после я пъхаш в найлонова торба да се задуши. Така омеква от влагата. разбира се, за да е мека не бива да прекаляваш много с брашното в тесто, важно е да остане също меко по време на оформянето, макар твърдото тесто да е по-лесно за работа. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЛюси, питката е приказно красива!!! Желая ти весело посрещане на Новата година!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Кате! Весело посрещане на 2019-та и на теб!
ИзтриванеЛюси, мило момиче, бъди жива и здрава, все така позитивна, мир и любов през новата година
ОтговорИзтриванеПоздрави Катя
Много ти благодаря от все сърце, Кате <3 Поздрави и пожелания за една по-красива и добра 2019-та!
ИзтриванеЗдравейте искам да приготвя питката но желая да сложа и сирене според вас дали ще се получи ? Как да оформя топчетата със сирене
ОтговорИзтриванеЗдравей, Дари! Мисля, че ще може да сложиш малко сирене като плънка в тестото на топките, за да не ти се нарушава гладкостта им отгоре. Поздрави от все сърце!
ИзтриванеPoluchi se ronlivo testo,Koeto ne znam kakvo da pravq
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Няма как да се е получило сухо тесто само с две трети от брашното, тоест сте добавили повече, отколкото трябва. Както съм написала, останалата част от брашното се добавя постепенно, докато се образува меко и не лепнещо, което се отделя само от стените на съда. Все пак може да се опитате да добавите още малко течност. Поздрави!
ИзтриванеПитката е страхотна, аз не бях толкова сръчна в украсата, но създава толкова настроение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Сигурна съм, че е станала чудесно!
Изтриванеhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213827872990695&set=a.1010032690771&type=3&theater
ОтговорИзтриванеМоят опит :)
Здравей, Непознат. Няма как да видя снимката за съжаление, тъй като може би е качен в ограничен профил, но може да ми изпратите на страницата на блога. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей,
ОтговорИзтриванеЗа първи път се престраших да омеся питка и се получи великолепно, цяла вечер получавах комплименти за това, колко е вкусна! Много ти благодаря за хубавата и лесна рецепта!
Желая ти усмихната и успешна 2019 година! 🎉🎉🎉
Много ти благодаря, Мари и се радвам, че си се престрашила. Надявам се да те изкуша и още тестени изделия :) Щастлива нова година!
ИзтриванеРазкошна питка, Люси, един много красив и ефектен финал на
ОтговорИзтриванетвоята впечатляваща коледна и новогодишна кулинарна фиеста.
Адмирации за теб, мило момиче за настроението, уменията и таланта ти!
Да ти е честита Новата 2019 година - със сърдечни и топли пожелания
да бъде здрава и мирна, вдъхновена, успешна и много, много щастлива!
Благодаря ти, мила Диди! Благодаря, че не ми забравяш, наминаваш от време на време и винаги ми носиш такова настроение, а към теб тая само любов и уважение! Прегръщам те силно и ти желая една щастлива 2019-та година!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванепрекрасна питка за Нова година, интересно и красиво оформление.Прекрасно изглежда.
Поздрави и Весели празници ! Здрава, мирна и благодатна 2019 година !
Благодаря ти, Лени! И на теб една красива и щастлива 2019-та година желая!
ИзтриванеЧудесно!Бъди щастливо, мило момиче през Новата Година!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Щастлива 2091-та година и на теб!
ИзтриванеТавичката колко трябва да е голяма?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Таня. Моята тавички е с размери 30 см. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,питката изглежда уникално! Реших да я направя изненада тази година за близките ми. Бихте ли ми казали някакъв размер на тавичката?
ОтговорИзтриванеБлагодаря! И щастлива 2020!
Здравей, Радост и за много години! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Тавичката ми беше с размери 30 см. Поздрави и УСМИВКИ!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Тестото втасва във фурната за около 20-30 минутки или докато удвои обема си. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, Люси! 🤗
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година! 🎄🥂
Както много други любители на добрата кухня, и аз харесвам и експериментирам с Вашите рецепти!
За новогодишната трапеза тази година реших да променя рецептата, която обичайно ползвам за приготвянето на новогодишната питка, и се спрях на Вашата рецепта за Питка “Часовник”.
Получи се чудесно и беше акцентът на Новогодишната ни маса! 😃
Благодаря Ви за отделянето на време да приготвяте нови неща, да поддържате сайта си и за желанието Ви да споделяте с нас рецептите си с позитивизъм и забавен хумор! 👍
Бъдете здрава и все така окрилена! 🤗
Здрава и щастлива Нова Година! Поздрави от Прага.
🎄🥂
(Бих искала да ви покажа питката и със снимка 📷, но не виждам опция за upload pictures 🤷♀️)
Здравейте и Честита Нова Година, Анонимен от Прага ( щеше ми се да ми бяхте оставили името си , за да ви благодаря поименно) Много мило и сърдечно пожелание, което ме стопли и зарадва. Наистина съм щастлива, че съм успяла да ви зарадвам и с удоволствие ще споделя снимката ви на моята страничка във фейсбук. Може да ми пишете на cussivalo@yahoo.com
Изтриванеp.s. Отговарям ви с малко закъснение, но след празниците ни тръшна един сезонен ковид :)