Имам среща след половин час, затова съвсем бързам да ви дам едно наистина чудесно предложение за хапване, което направих за обяд. Вкусно и бързо ястие през забързаната седмица, още повече, че включва любимите ми за сезона тиквички.
Без месо е, което някак е задължително за мен напоследък. В тези жеги ми се хапва предимно салата и изобилие от добре приготвени зеленчуци, които да ме засищат, без да имам усещане за тежест в стомаха, мазнини или желание да консумирам хляб. Ако на някои от вас им се струва, че прекалявам с рецептите за тиквички мога да им кажа, че такова нещо не може да съществува, особено щом рецептите са тоооолкова добри.
Представям ви огретен от тиквички,а ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
2-3 бр. тиквички
400 мл прясно мляко
1-2 с.л. масло
2-3 с.л. брашно
150 г сирене
150 г кашкавал
1 яйце
сол/ олио/ черен пипер
Започваме като нарязваме тиквичките на тънки шайби. Бланшираме ги за кратко в кипната подсолена вода за една-два минути, докато поомекнат и ги отцеждаме в гевгир. След това може да ги прехвърлите и върху кърпа или кухненска хартия, за да се подсушат напълно.
В тиган загрявам маслото и прибавям брашното. Запържвам за кратко и прибавям прясното мляко, като бъркам енергично с телена бъркалка, докато сосът тръгне да се сгъстява. Прибавям яйцето, половината от кашкавал и натрошеното сирене. Овкусявам с подправки, ако е необходимо, но в повечето случай сиренето върши тази работа. :)
В подходящ съд, леко намаслен с олио или масло нареждам един пласт от тиквичките, след това половината от соса, след това още един пласт от тиквичките и още един от соса.
Привършвам като нареждам остатъка от тиквичките, като в средата рендосвам останалия кашкавал и поръсвам с малко черен пипер.
Пека ястието за около 40 минути на около 190 градуса, като в зависимост от сочността на тиквичките ще отнеме повече или по-малко време.
Това, което няма да отнеме много време е изяждането на ястието, защото както казах: ВКУСНООО!
Леко, свежо, ароматно и няма да се усетите кака си слагате втора порция.
Опитайте!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванеаз лично много често приготвям по различни рецепти тиквички.Всички у дома ги обичаме - сурови и сготвени и веднага ще изпробвам твоето предложение.Не съм ги правила точно така, но по подобен начин със заливка като постна мусака с ориз.
Чудесен огретен се е получил и много красиво изглежда.
Поздрави и лека седмица !
Благодаря ти, Лени! Ще се радвам да ти хареса и моят вариант! Усмивки!
ИзтриванеЧудесни рецепти, много ги харесвам пробвам, и много ми допадат всички.Благодаря !
ИзтриванеБлагодаря, Мариана! Поздрави!
ИзтриванеЧудесна рецепта! Наистина не може да съществува такова нещо като прекалено много рецепти с тиквички.. особено по това време! Още тая вечер ще се изпробва! Благодаря и нямам търпение за следващото предложение с тиквички :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ники! Следващото предложение се задава вече ;)
ИзтриванеЧудесна рецепта! Веднага я пробвах и вече е в рубриката "любими" у дома!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Благодаря за отзивите, Жаремен! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеНевероятна рецепта! Дори и след 2 дни в хладилника, огретенът е страхотен! Благодаря, Люси за чудесните идеи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз за оставените отзиви, Анонимен! Поздрави!
ИзтриванеПрекрасни рецепти и най вече вкусни!Всяко ястие е практично и няма начин да не се получи желания резултат!Продължавай все така!
ОтговорИзтриване