Е, много съм доволна значи.. то бива да ме бива, ама бива ли да ме бива чак толкова :) ( Бива, бива!!!)
Пак имахме поводи за торти у дома, а именно рождения ден на бащата на моята половинка. И тъй като вече сме заедно от толкова много време, смятам, че разполагам с петдесет процента от правата над неговите родители, така че мога да кажа, че и моя татко имаше рожден ден! А всеки мой татко няма как да се размине без торта за рождения ден, особено ако обича сладичкото.
Температурите миналата седмица не бяха много благоприятни за пускане на печката у дома, затова изборът ми от торти бе ограничен до тези без печене. Не мислих дълго преди да се сетя за любимата ми бисквитена торта, която бях сигурна, че и всички останали ще обикнат. Още повече, че е с праскови, а пък сега им е сезонът!
И тъй като, като чуем бисквитена торта, повечето от нас се сещат за нещо съвсем семпло, реших да ви разбия представите и да ви отвея главата с някаква супер спираща дъха украса, която пък да бъде също толкова лесна, като тортата. Някаква иновация в домашната кухня, както се казва!
В главата ми отдавна се въртеше идеята за украса от типа на рог на изобилието (ОТ ШОКОЛАД), но исках украсата да е лесна и нещо, което всеки може да си приготви сам у дома, без да се налага да търси материали от сладкарски магазини.
Така се роди идеята за тези потопени в ШОКОЛАД вафлени фунийки, пълни с ШОКОЛАД!
И за да не си помислите случайно, че тортата е хубава само на вид, ще кажа нещо и за вкуса. БОЖЕСТВЕНА Е!
Това е най-много получилата комплименти досега торта от ВСИЧКИ! Представяте ли си?
Толкова е мека, с този богат нежен крем от маскарпоне, ароматни и сочни парченца от праскови, а сервирана изстудена от хладилника, може да ви накара да ядете това като три основни ястия за деня!
Като че ли предимствата й са малко, та вижте само колко лесна и с колко малко продукти се прави!
Необходими продукти:
2 пак. бисквити закуска ( х 370 гр)
500 г маскарпоне
200 мл сладка сметана за разбиване
2-3 бр. праскови
200 мл прясно мляко за напояване на бисквитите (може и вода)
За фунийките:
10 бр. сладоледени фунийки
шоколадов ганаш (100 мл сметана/ 100 мл шоколад)
Започваме като разбиваме сметаната. Сметаната разбиваме винаги студена и се разбива много лесно в метална купа, тъй като също запазва температурата на продукта.
Към разбитата на сняг сметана добавяме маскарпонето и разбъркваме на пухкав крем.
Във форма за торти с диаметър 25 см започвам да редя бисквитите, които преди това съвсем за кратко потапям в затопленото мляко. Наистина за кратко, колкото да ги погали, иначе ще поемат прекалено много течност!
За кръглите форми нарежете бисквитите ето така, за да оформите лесно ъглите ( сн.2)
При мен на ред отидоха по седем бисквити. След като наредих първия ред, сложих малко от крема, а след това наредих плътно от нарязаните на много тънко обелени праскови.
Отгоре слагам още малко от крема, колкото да изравни реда, ето така:
Слагам втория ред бисквити, отново не забравяйте бързото потапяне в млякото, което може да замените и с топла водичка.
На втория ред може да сложите праскови или пък да рендосате шоколад - зависи от това, дали искате да имате повече плод или повече шоколад :)
Правя още един ред с праскови и крем, като първия, и накрая - последен завършващ ред бисквити. Измазвам тортата отгоре с крема и пъхам в хладилника за една вечер, да омекне.
Украсете тортата по желание, като аз избрах следното:
1. Малко бита сметана
2. Резенчета праскови, оформени като розичка в средата и ...
3. Страхотните шоколадови фунийки, а ето как да ги направите:
Изрязвам с помощта на ножче тип трион фунийките, бавно и внимателно, за да не се счупят. Можете да сложите и цели, но смятам, че по-малки са по-ефектни, а и дават пространство на шоколада да се разлее върху повърхността на тортата.
Потапям фунийките в ганаш, приготвен от затоплена до точка на кипене сметана, в която прибавяме начупения шоколад и бъркаме до неговото разтопяване.
Шоколадовите фунийки слагам на поднос и за кратко в хладилник за да стегнат.
Останалия ганаш шприцовам в тях, изливайки част от него по ръбчетата ето така:
Направо се влюбих в крайния резултат!
И както тези рогчета изобилстват от шоколад, така пожелавам на нашия татко да изобилства от здраве, щастие, късмет и много, много успехи!
И макар тортата да е толкова мекичка и да ми бе малко трудно да отрежа перфектно парче, все пак успях, с което се надявам да ви подкокоросам да си спретнете едно такова удоволствие за през седмицата :)
А пък аз ще съм тук в случай, че искате да ми кажете колко ви е харесала или да ми пратите сметките от дебелариума :)
НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Здравейте Люси,много обичам бисквитени торти във всякакви вариации :)Тази непременно ще се направи изглежда невероятно.Да Ви попитам от къде купихте фунийките?
ОтговорИзтриванеФунийки има в Кауфланд.
ИзтриванеМария, благодаря за коментара и се извинявам, че напоследък все по-бавно отговарям на коментарите. надявам се скоро да мога да подобря "услугите " си :) Тези фунийки купих от Кауфланд, имаше различни видове, но аз се спрях на по-евтините и сама си ги направих по "джиджани " :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси, правила съм я веднъж тази торта и какво да кажа...това наистина е най- вкусната бисквитена торта.Дойде ред пак да искам да я направя този път за РД на детенцето ми, въпросът ми е понеже сме около 15,16 човека дали ще стигне или да удвоя дозата, за да съм сигурна, че ще излезнат 16 парчета и ако направя двойна дозата дали ще е подходящ ринг към 30 см.Благодаря ти много и продължавай да ни радваш с такива рецепти
ИзтриванеПривет, Деси и много ти благодаря :) Да, според мен ще ти стигне двойна доза, може и в правоъгълна форма да я направиш, но и 30 см форма пак става :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеНевероятна торта! Просто съм сигурна, че рано или късно ще направя този вариант на бисквитена торта с или без повод.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да пишеш тогава с отзиви, Алби :) Поздрави!
ИзтриванеЕ, ти нямаш милост... Вече наистина ще дебелея само като влизам при теб, Люска. Искам всичките ти тортиии.... Току-виж се наситя и не прималявам по всяка една. Или няма шанс? ;)
ОтговорИзтриванеДа ви е жив и здрав татко и да ви бъде най-радостна опора!
Прегръдки, другарче! :)
Благодаря ти, Герка! Такъв е той винаги :) А за теб, има накъде да дабелееш, не ти е грижа,а така че твоите килограми не ми тежат на съвестта ;) Прегръдка, другарче!
ИзтриванеЕ,невероятна сте!Направо произведение на изкуството!Браво!Хем красиво ,хем вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Цвети! Черпя с парче, макар и виртуално! Поздрави и добре сте дошла на празника :)
ИзтриванеСуперлативи! Брависимо! Уау! И т.н...... Нямам думи! Възхищението ми е огромно, неизмеримо! Още веднъж БРАВО!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, много, много!!! Най-сърдечни поздрави!
ИзтриванеБоже, върховна е! И наистина изглежда много лесна за правене. Не разбрах само защо се режат фунийките, на тортата ми изглеждат цели, а не половинки.
ОтговорИзтриванеКраси, благодаря ти и бързам да отговоря, че много се забавих вече. Режа ги само напречно, не по дължина, тъй като са доста дълги и стигат до ръба на тортата. така са по-ефектни и има повече място да се лее шоколада :) Поздрави!
ИзтриванеПоздравления, Люси, за поредната красота и вкусотия!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за таткото, че има покрай него толкова кадърно и обичливо момиче! :)
Прегръдки, мила!
Благодаря ти, Хриси! И аз те прегръщам силно и ти подавам едно голямо парче!
ИзтриванеЕ бива ли така Люси!! Ако не знаех, че е с бисквити, не бих познала. Тортата е уникална, и такива само ти можеш да ги правиш!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки Люси!!!
Благодаря ти, Вили! Ами с такова желания я правих, че си личи :) Заповядай парченце и за теб, мила!
ИзтриванеЛюска, още по нощите съзрях тази разкошотия, естествено си доставих и още по-голямото удоволствие да зачета...Знаеш, казвала съм и преди, но ще повторя - блазе на тези, които са най-близо до теб - ти си истинско съкровище - талантлива, остроумна, обичлива...
ОтговорИзтриванеВ този смисъл рожденника - татко съм сигурна, че не на 50, а на 150 % те обича, като свое дете!
Ти разбира се си го заслужила - и с отношение, и..и..и.., а с тази торта си го довършила съвсема:)) Уникална е просто. И както честичко напоследък посягам, така и сега ще ти ползвам идеята скоро, скоро! Благодаря ти, слънчице си ти и в кулинарното пространство! Прегръдка! (Не знам дали си имала път скоро към метростанция "Вардар" в София, но бая се бях залетяла една сутрин към една руса девойка, облечена рокерски:)), вземайки я за теб. Е, озаптих се да и се метна на врата и кротко си подминах:))
Весе, как да почна да изреждам благодарсности всеки път като наредиш думите - ама и теб те бива, ама много значи..не случайно си поет! Всеки път не само комплимент да направиш, ама ми бъркаш в сърчицето :) Искрено ти благодаря за всичко, пък нашия татко само да е жив и здрав, много още торти ще правя! А за теб, нещо по желание :) Виж, по София скоро не съм се мандала, така че някоя самозванка е била...иначе добре си се ориентирала как се нося! Прегръдки силни и сплескващи!
Изтриване:))
ИзтриванеА не може ли да вмъкна и кокос някъде измежду кремовете?Дали ще се получи?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Стига да ви допада комбинацията на праскови и кокос - защо не! Поздрави!
ИзтриванеТрябва ли задължително да е престояла една нощ в хладилник?!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Не е задължително, но поне няколко часа, за да може да поомекнат добре бисквитите! Поздрави!
ИзтриванеЛюси,моля ви.преди две години по повод ваша рецепта ми пратихте рецепта за рачел,губи ми се няккъде,ако може да ми я напишете пак.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! рецептата тогава взех от моята леля и за съжаление и аз не съм я записала. ще ми отнеме малко време да се свържа с нея и да я попитам за нея, така че мога само да ви посъветвам да проверявате тук и когато успея, ще я напиша като коментар. Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеЛюси, макар и със седмица закъснение, да ви е жив и здрав таткото и много, много да го обичате!!
ОтговорИзтриванеТортата е ВЕЛИКОЛЕПНА и съм сигурна, че няма човек, който да не се изкуши както от вида й, така и от вкуса й!!
Ако позволиш и аз ще се възползвам някога от прекрасната идея с фунийките!!
Прегръдки и прекрасен ден, миличка!!
Благодаря ти, Руми! Разбира се - възползвай се :) И парченце си вземи даже! Прегръдки и от мен!
ИзтриванеЗдравей Люси! Тортата много ми харесва и ще я приготвя със сигурност, само искам да попитам дали става достатъчно сладка за торта, след като има захар само в сладкарската сметана и бисквитите?
ОтговорИзтриванеПоздрави
Катерина
Здравей, Катерина :) Смятам, че тортата е достатъчно сладка, тъй като плодовете също допринасят със сладост, но винаги можете да си добавите малко пудра захар към крема (ако обичате много сладко). За нас сладкиша си е достатъчно сладък :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси, още веднъж поздравления за наградата, ти я заслужаваш! Тези дни ще правя тази твоя вкусотия . Исках да те попитам, кога да намажа тортата отстрани със сметаната преди да я сложа в хладилника или след като е омекнала.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за споделените рецепти😘
Благодаря, Анонимен! :) Аз измазвам тортата преди сервиране, след като махна ринга. Да, малко е мекичка отстрани, но това пък помага да се изравнят лесно кремовете! Поздрави и сладко похапване!
ИзтриванеТази торта със сигурност е много вкусна.Скоро правих за мои гости със същия крем и праскови,но вместо бисквити ползвах бишкоти.Декорирала си я много ефектно с тези фунийки,Люси,дано не забравя и някой ден ползвам идеята ти за украса,супер е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! Комбинацията на тези продукти винаги е страхотна! Радвам се, че украсата ти допада - ще се радвам, да я направиш и ти! Поздрави, мила!
Изтриванеstraxotna e
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеЗдравейте.
ОтговорИзтриванеДнес направих тортата. Кръмът ми стана малко като количество. Успях да направя два реда бисквити (което е по-малко от един пакет от 370гр). Аз ли някъде сбърках или вие в количеството на бисквитите посочени в рецептата?
Използвах компот от праскови заради сезона, дано се получи.
Здравейте, коментарът ви е отишъл в папка спам и сега успявам да го публикувам. Мерките са напълно точни и предполага, че просто сте нанасяли по-голямо количество крем. Аз нанасях тънки пластове, за да стигне навсякъде. Много други приготвиха тортата по моите мерки и не са имали проблем, което ми говори, че просто се получило така! Иначе няма проблем да ползвате компот - аз винаги така я правя през зимата! Поздрави!
ИзтриванеА ако я направя с отцедени праскови от компот дали ще се получи ?
ОтговорИзтриванеДа, няма да има разлика. Аз през зимата винаги я правя с компот. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте , влюбена съм в рецептата и в тортата! Невероятно съчетание на любими съставки! Поздравления!
ОтговорИзтриванеИмам само един въпрос- Кога мажете тортата и отстрани , и по точно кога я махате от формата ? Много БЛАГОДАРЯ :)
Поздрави !
Здравей, Яница! Махам ринга на тортата малко преди да я поднеса, като тогава я и доукрасявам с бита сметана ( и другите неща)и й придавам окончателен вид :) Поздрави сърдечни :)
ИзтриванеЗдравей Люси! Значи, правейки тортата, направо си представях снимките, които ще кача тук или във Фейсбук. Но докато се усетя, вече бяха останали само трохи, а домашното народонаселение се поглаждаше доволно по коремите:-(....Направо мега-страхотна тортичка! Влиза в Любими - хем лесна, хем вкусна. Хиляди благодарности за рецептата! Да се готвят божествените рулца с крем!А от мен: весели празници!
ОтговорИзтриванеПривет! Благодаря за страхотната рецепта и идея. Ето моя краен резултат! :)
ОтговорИзтриванеhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207027209821108&set=a.4101119408749.2155664.1305854058&type=3&theater
Много е хубава, Ивелина! браво! Благодаря, че я сподели и с нас!
ИзтриванеЛюси, благодаря ти за прекрасната рецепта! Вчера направих тортата за рождения ден на племеницата ми - НЕВЕРОЯТЕН ВКУС! Желая ти все така сполучливи рецепти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за оставените отзиви, Яна! Поздрави на всички, хапнали от тортата и най-вече на майстора!
ИзтриванеAz puk sum na drugo mnenie.Golqmo razocharovanie se okaza tazi torta.Biskvitite stanaha kato lepilo.Moje bi s domashni blatove bi se poluchila po-dobre
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че не ви е допаднала. Макар и "един на милион" отрицателен коментар за тортата, всеки има свой вкус. Изобилие от торти има много, все ще намерите по-любима :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеТази торта я правя вече за не знам кой си път. Хем маскарпонето я прави по-специална от обикновената бисквитена, хем става страшно бързо, пък за вкуса да не говорим... Използвам я за базова и експериментирам от време на време - сега отлежава в хладилника с малиново сладко вместо праскови :) Рецептата е велика!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзивите, Глория! Радвам се, че ти харесва, колкото и на нас. И аз обичам да експериментирам с нея, като е чудесна със сладко от боровинки и ядки :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Тъй като не обичам сладкарска сметана, може ли вместно нея да използвам заквасена сметана 200 гр. и да добавя пудра захар?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отговора :)
Уникални неща правите :)
Здравей, Ивета и благодаря :) Да, може, но кремът няма да е толкова обемен и пухкав. Може да ви се стори по-малко като цяло, затова може би ще е добре да увеличите някои пропорции :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеОтново сте невероятна, Люси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце <3 Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси, тази торта ни е любима и я правя за всяко събиране вкъщи. Толкова е вкусна, балансирана и лека, става всеки път и я правя буквално за 10 минути, без фунийките, с настърган шоколад :)благодаря за рецептата.Поздрави, Евгения.
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря за оставените отзиви, Елена! Прегръдки!
ИзтриванеСтрахотна си! В четвъртък ще запретна ръкави, за да направя тортата, защото в петък ще имаме малък семеен празник, и смятам да изненадам фамилията. Досега съм правила обикновена бисквитена тоУта, но в тази се влюбих още докато четях рецептата.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за прекрасните рецепти, които пишеш.
Прекрасен ден и седмица.
Ива.
Благодаря ти, Иве :) Надявам се да се влюбиш и във вкуса й после. Все още си остава най-любимата ми бисквитена торта и сигурно ще й напарвя още няколко различни варианта :) Поздрави и усмивки на семейсния празник за всички!
ИзтриванеЗдравей Люси, правила дъм я веднъж тортата и какво да кажа...това наистина е най- вкусната бисквитена торта.Идва ред пак да искам да я направя за РД на детенцето ми въпроса е дали според теб ще излезнам 16,17 парчета от нея или е добре да удвоя дозата и ако е удвоена дали ще е подходящ ринг 30см.Много благодаря и продължавай да ни радваш с толкова успешни рецепти!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Деси :) Отговорих ти на предишния коментар, но си го оставила под първия коментар и може би не го виждаш :) Погледни малко по-нагоре ако обичаш, за да не го пиша пак. Поздрави сърдечни :)
ИзтриванеОх, съжалявам да не съм го видяла! Много ти благодаря!!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,мисля да я пробвам,но да попитам мога ли да я покрия с гондан
ОтговорИзтриванеЗдравейте, тортата е много мека и не е подходяща за покритие с фондан :)
ИзтриванеЗдравей Люси, може ли да ми предложиш рецепта за какаово блат, с който да заменя бисквитките, тъй като живея в чужбина и тук нямаме такива. Благодаря ти и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Непознат :) Тъй като тази торта си е специфично бисквитена, по-скоро е добре да опиташ да замениш бисквитите с други шоколадови от наличните. Винаги може да си сложиш и пандишпанов блат ( шоколадов), тъй като е най-крехък, но тогава тортата пак ще се промени значително. Аз бих я направила просто с други шоколадови бисквити :) Поздрави!
Изтриване