Дами и Господа, на вашето внимание, новата ми лятна кулинарна страст! Печен чесън на фурна, гарниран с вкусно хлебче с хрупкава коричка и горещо френско сирене. Добавете една-две чаши изстудено бяло вино и ще забравите да готвите близките дни друго, освен това!
Друго си е да се прибереш от работа и единственото готвене да бъде да мушнеш два (забележете - необелени) чесъна с малко подправки във фурната и да се пренесеш във Франция, без да се налага да излизаш от вкъщи! По-лесна седмична вечеря едва ли има и ви гарантирам, че макар и много семпла, тази рецепта ще ви накара да се чувствате поглезени и специални!
Не е изненада, че именно това е една от любимите мързеливи рецепти на прекрасната Лорейн Паскал, която знае едно и две за храната :) А тя - Люска-Плюска - също е любител на такива рецепти, затова и не й трябваше дълго да я навиват, а набързо отскочи до магазина да си набави нужните продукти (то не че пък са много) :)
За да усетя пълната магия си изпекох и домашен хляб, но и купечка франзела ще свърши работа.
Най-голямото удоволствие за мен обаче бе, когато печеният чесън разкри многобройните си възможности за аромат. Знам какво си мислите - на какво друго може да мирише чесънът, освен на чесън? Но не е така!
С тази невероятна комбинация от подправки, обикновеният зеленчук се трансформира и на негово място се настанява някакъв извънземен пастет от вкусове, идеален за нанасяне върху хлебче, потопено предварително в течното сирене!
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
2 бр. по-големи глави чесън
40 г краве масло
80 мл зехтин
1 голяма супена лъжица мед
2 клонки пресен розмарин
2-3 дафинови листа
сол/ черен пипер
Още:
1 бр. камембер сирене (или друго подобно)
франзела/ хляб
Отрязвам връхчетата на чесън, така че да се разкрият скилидките ето така:
Поставяме ги с "дупетата" нагоре в огнеупорен съд. Прибавете останалите съставки - масло, зехтин, дафинов лист, розмарин, сол, пипер и завършете с малко мед.
Пъхнете тази чудесия да се пече на 200 градуса за около 40 минути, съветва Лорейн. Според мен обаче е добре температурата да се намали на около 170 градуса и съдът да се увие с фолио, след като чесънът леко се запече. По-този начин мисля, че ще се погрижим медът да не загори и да не стане горчив.
Малко преди ястието да е готово, след около 30-35 минути, пъхнете и сиренето във фурната. За целта го извадете от дървената кутийка, махнете опаковката и го пъхнете отново в дървената кутийка.
Аз го слагам още веднъж - в дървения капак, за всеки случай. Направете разрез на кръст в сиренето ето така:
След като чесънът е готов, е нужно само едно леко натискане с вилицата, за да може да изстискате мекия и ароматен чесън:
Цветът е толкова златен, а в комбинация с потопения в горещия камембер къс хляб...
е просто неустоим! ММММмм...
Успях ли да ви съблазня? Ами какво чакате тогава? Няма да намерите по-лесна вечеря за днес от това! :)
За желаещите ще публикувам и рецептата за хлебчето съвсем скоро (дано да успея още утре), защото е идеално за целта и си струва да го опитате!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!
Е как да не си съблазнила?! Това разтичащо се ароматно сиренце върху късчето хляб е толкова неустоимо!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Благодаря ти, Тили! С радост го споделям с теб :) Прегръдка и от мен!
ИзтриванеНеустоимо се е разтекло, Люси:)
ОтговорИзтриванеХубаво лято от мен!
Прекрасно лято и за теб, Дани! Благодаря, че намина, мила!
ИзтриванеНаистина изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеТова мезенце не е за въздържатели! :) Буди апетит, както за похапване, така и за попийване! :) Чудесно е!
ОтговорИзтриванеАбсолютно си права, Гисчо ! Много голяма радост е за мен, че намина :) Придърпвам ти столче, наливам ти чашка и хайде на масата :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеДа,но Камембер не се намира навсякъде.(имам предвид кварталните магазини)
ОтговорИзтриванеЕ, предполагам, че няма да можем да го намерим в магазина на Падеш, но определено в много квартални магазини има ;) Не бих казала,че е от трудно намиращите се продукти! Има ли желание, има и начин! Поздрави! :)
ИзтриванеСега го направих! Уникално вкусно е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че писа с отзиви, Теди! Да ти е сладко!
ИзтриванеТова вече е фантазия! Моят вкус! Люси, ти си прекрасна!
ОтговорИзтриванеЙоли, с радост тогава го споделям с теб! Хайде на софрата! Има за всички :) Благодаря, че намина, мила!
ИзтриванеНевероятно
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеТова ще се опитва!
ОтговорИзтриванеИ дано се хареса :) Поздрави :)
ИзтриванеНяма да въздишам защото съм сигурна в невероятния вкус.....Тази идея на Лорейн я "практикуваме"от две години,винаги всички сме доволни и преяли:)
ОтговорИзтриванеЧудесно,Люси!
Наистина чудесна рецепта! Благодаря ти, че сподели и своите впечатления, Милена :) Поздрави и усмихнато лято!
ИзтриванеАааа, прекали, не само изкуши...коя е таз дама дето ти е подсказала рецептата хич и не обърнах внимание:), защото снимките ти и описанието ме залепиха на монитора!
ОтговорИзтриванеИ направо ме обзе завист, що така са те кръстили, да се римуваш с Плюска(от плюскане естествено), а мен - не, а така ми допада това занимание....
Благодаря ти отново за веселия коментар, Веселка ) Теб са те кръстили идеално - само радост и веселие покрай теб да има! Прегръдка!
ИзтриванеМоже ли рецептата на хляба
ОтговорИзтриванеВелислава, скоро ще пусна и рецептата, тъй като сега съм извън страната и се опитвам поне да отговарям на коментарите през телефона :) Поздрави!
ИзтриванеЛюска, хич недей да се тормозиш да отговаряш, ами почивай, момиче, почивай сиии. :) Пък ние се облизваме пред снимките, предостатъчно вкусни са. :)
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и ти желая прекрасно да си изкараш!
Гери, благодаря ти отново, миличка :) Наистина се отдадох не толкова на релакс, колкото на пътешествия, но се чувствам просто чудесно! Нямам търпение после да разказвам и да "сготвя" цялото вдъхновение, което насъбирам! И на теб желая едно прекрасно и усмихнато лято!
ИзтриванеСтрахотно е! Направих го и стана невероятно! Говоря за преди година и половина и сега ще го правя пак. За това се сещам за сайта и пиша тук.
ОтговорИзтриванеСамо ме притеснява термичната обработка на меда толкова дълго време.
ОтговорИзтриване