Почти всеки човек има някой плод или зеленчук в списъка си с нещата, които подминава в магазина, защото така и не се научил как да го готви или пък не е бил впечатлен от вкусът му, когато го е опитал. За мен това е карфиолът! Не мога да кажа, че имам голям опит в карфиолояденето, освен на туршия, но това си е изключение в правилото. Рядко се яде туршия през лятото, а пък сега този зеленчук само ми вади очите по щандовете в магазина. Реших, че му е дошло времето буквално да мине под ножа и да му намеря рецепта, която да му приляга.
Няма да сбъркате с китайски подправки, когато готвите зеленчуци, които не са толкова богати на вкус. Получва се естествен баланс между свежестта на зеленчука, който винаги остава леко хрупкав, но пък обвит с ароматен и настиен сос.
Ако тази комбинация е сред любимите ви, не пропускайте да я опитате - няма да съжалявате! Ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 глава карфиол (или половин, ако е по-голяма)
1 ч.л. чили на прах
3 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л бял ( черен ) пипер
2-3 малки зелени чушки (сиврия)
1 стрък зелен лук
1-2 скилидка чесън
1/2 ч.л. джинджифл, млян
1 ч.л. соев сос ( тъмен)
4 с.л. кетчуп ( моя беше пикантен)
3 капки оцет
сол (по желание)
олио за пържене
Измиваме карфиола, отцеждаме го и го разкъсваме на малки парченца, така че да са подходящи за консумация. Слагаме ги в подходящ съд ( купа), като прибавяме чилито на прах, пипера, оцета и нишестето. Разбъркваме ги, като леко ги подхвърляме във въздуха, така че подправките да обвият хубаво зеленчука.
Нарязваме чушките, чесъна и бялата и светло зелената част на лука и ги запържваме за кратко в горещия тиган.
Прибавяме останалите продукти - соевия сос, кетчупа, джинджифила и разбъркваме, докато се образува хубав сос.Изсипваме го върху пържения карфиол и разбъркваме.
Сервираме още топло, поднесено с нарязана тъмнозелената част на лука.
Макар силните подправки, ястието остава много свежо, тъй като карфиола е изключително пресен и хрупкав отвътре. Идеално мезе за топло време, студена бира...а защо не и малко световно по футбол. ;)
Браво Люси! Вдъхнови ме. Това ще бъде и вечерята за днес. И от мен само ще добавя и едно розе, което си е родено за пикантна храна.
ОтговорИзтриванеМария, следващия път и аз ще последвам съвета ти за напитката :) Надявам се ти се усладила вечерята! Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЛюси,голям агитатор си,ако си един тарговец,ще имаш голям успех,умееш да презентираш и с кадри,и с описание!Много вкусно изглежда ястието ти!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Роси! И на теб желая изпълнена с приятни емоции седмица!
ИзтриванеЙееееее! Повече веге рецепти, Люсиииии :*
ОтговорИзтриванеХей, Манка - и аз съм на малко по-зеленчуков режим, така че очаквай такива рецепти. Вчера правих много вкусен зелен фасул на фурна, който скоро ще публикувам. Поздрави :)
ИзтриванеЧудесен е, чудесен, задължително ще го направя, много обичаме карфиол! Поздрави и благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, мила! Да споделиш впечатленията си после :) Прегръдки!
ИзтриванеЗдравей, Люси :) Мисля, че досега не съм ти оставяла коментар, но да знаеш, че това ми е един от най-любимите блогове! И тази рецепта е страхотна и ще се възползвам от нея :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Катя и винаги си ми добре дошла на гости :) Благодаря ти, че ми писа, тъй като така успях да открия и твоето местенце, в което намерих много интересни и полезни рецепти. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЛюси, пак предлагаш нещо много интересно. В момента съм на здравословна диета, но ще пробвам скоро този изкушаващ карфиол.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весела! Сигурна съм, че и тази може да се преобразува в по-здравословен вариант. Така ми се услади карфиола, че скоро ще направя и други рецепти с него :)
ИзтриванеВкусният свят на Люси!
ОтговорИзтриванеАз съм от любителите на карфиола, и не толкова от почитателите на китайска кухня. Този карфиол ми звучи вкусно.
Поздрави!
Благодаря ти Бети! Надявам се този вариант да ти допадне :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЖесток карфьол! Непременно ще пробвам! Поздрави!
ОтговорИзтриване