Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!
От кога се каня да приготвя тази рецепта, само ако знаете. Спираше ме мисълта, че трябва да точа корите си сама, дейност която не съм правила много пъти, макар и успешно. Аз съм от онези вид хора, които могат хиляди пъти да карат колело, но преди да се качат, все си мислят, че са забравили как става. Май я нямам типичната увереност, че винаги ще съм способна да се справя с всичко, но съм уверена, че ще дам всичко от себе си и по-добре да правя неща, отколкото да се чудя само дали ще се получат. И така, ето ни отново на линия за тази невероятно вкусна точена баница от Плевенско/ Ловешко ( и от двете места съм я чувала).
Ядох я за първи път на кръщенето на Ноа преди седем години, когато зълвата на сестра ми - Гери, я беше приготвила за повода. Правихме кръщенето в Луковит, откъдето е моя зет и за първи път опитах толкова вкусно сиропирано нещо. Върхът за мен е не само чудната текстура на тестото, но и комбинацията на плънката, която беше от сирене, а сиропът пък сладък, че отгоре и с пудра захар. Рекох си, това ще е нещо много странно, но всъщност хапнеш ли го, сякаш няма нищо по-естествено от тази комбинация.
Все се канех да я приготвя, но докато не писах на Гери да й искам рецептата, така и не събирах смелост. Струваше ми се толкова сложно. Та самата баница беше изкусително пухкава, сочна, мека, сладка и солена. Сигурно с това те гощава Свети Петър пред райските порти, тъй като няма по-вкусно нещо.
След като я сготвих се убедих, че и не се прави никак трудно, само е хубаво да си подсигурите хубаво брашно, като брашното за баница на София мел, защото има повече глутен и се разтяга по-лесно. А, ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
4 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пак суха мая ( 7 г)
250 мл прясно мляко
2 с.л. олио
50 г масло разтопено
Около 700 г брашно София мел Баница
200 г сирене
Сироп:
1,5 л вода
1 кг захар
Започваме с направата на тестото. За целта слагаме в леко затопленото мляко сухата мая и захарта и разбъркваме. Разбиваме с вилица и яйцата и в купата на миксера ( или друг дълбок съд, ако ще месите на ръка) слагаме половината брашно и правим кладенче в средата. Изсипваме маята и яйцата. По ръба на съда слагаме и солта.
Пускаме миксера да меси, като постепенно добавяме от останалото брашно, редувайки с олиото, докато тестото не почне да се отделя от стените на съда и да се оформя на топка. Трябва да получим меко, но нелепнещо тесто.
Слагаме го в купа ( намазана с олио) и го покриваме, оставяйки на топло да втаса докато удвои обема си.
След като тестото е готово, разделяме на четири равни части, оформяйки ги на топка.
Оставаме ги и тях да починат за около 10-15 минути под кърпа на масата и взимаме една от тях.
С помощта на набрашнен плот и точилка, започваме да точим всяко топче на тънка кора.
Не съм я мерила с шублера колко е дебела, не можех да чета вестник през нея, но гледаме да направим по-тъничка като цяло. С диаметър около 60-70 см е добре.
Всяка готова кора слагаме върху набрашнена повърхност и се заемаме със следващата. Аз си ги нареждам отстрани на плота, набрани като акордеон.
Сглобяваме баницата като слагаме корите една върху една, като между тях мажем с мазнина ( в моя случай разтопено масло, но вие може да ползвате и мас или олио)
Върху последната кора в долния край слагаме натрошеното сирене и завиваме на руло.
След това завиваме рулото леко на охлювче, не плътни и слагаме в тавата покрито със стреч фолио да втаса още веднъж. Вторият път става по-бързо.
След като е втасало ( и самото тесто ще омекне още повече), започваме да дърпаме и усукваме охлювчето отвътре навън, правейки го по-дълго, но и по-плътно. Оставате все пак място между фитилите, защото те ще бухнат двойно при печенето.
След като баницата е готова, може да я оставите да втаса още веднъж за около 10-15 минути да я пъхнете във фурната на 200 градуса, на горен и долен реотан. след като достигне желания загар. Сложете лист фолио и допечете за общо време около 40-50 минути.
Готовата баница, още топла нарязвам на парчета и леко надупчвам с дървено шишче.
заливаме с предварително приготвения ни захарен сироп, който вече е изстинал напълно.
Завиваме с фолио и оставаме да се охлади напълно, преди да приберем за една нощ в хладилника. На следващата сутрин поръсваме обилно с пудра захар.
Ако някога сте яли мелчета, ей точно такъв вида има тази вкусотия.
Убедена съм, че ще се влюбите в тази баница и ви казвам - няма по-празнична баничка от тази. Може да забучите и листчета с късмети да се знае, че е истински празник.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !cussivalo@yahoo.comКулинарното ми пътешествие продължава още във :Страницата на блога във Facebook:👉Lussi`s World of ArtcraftПриятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
👉Тik Tok:
Харесва ли ви публикацията и моя блог?
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти !
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com
Благодаря ви, приятели!