сряда, 19 май 2021 г.

Ретро кифли с мак и мармалад от шипки / Sweet rolls with Poppy seed and Confiture

 

Знам,че трябва да отслабваме уж за лятото, но само ме изслушайте. Първо на първо след близо две години затворени у дома, не е ли по-важно да сме здрави и щастливи :) Второ, то се е видяло, че тази година освен разстояние по плажовете, няма да има и много (руски) туристи, така че кой ще ни гледа? Tрето, трябва ли да ви въвеждам в дългогодишната традиция и любов към домашните кифлички?! 

Помня, че именно кифлата с мак беше любимата ми закуска в училище, като в нея се криеше най-вкусния пълнеж от мармалад от шипки. Толкова много обичахме този мармалад с моята приятелка Деси, тъй като само защото се правеше трудно по онова време се считатше за нещо като гурме-мармалад. 

Един път, тъкмо беше спрял тока в нейната квартира и ние гладни-гладни, решихме да си възпроизведем усещането за кифла с мак като си мажем филийки сух хляб с мармалад. Едва когато дойде това забелязахме, че бурканът е бил подправен с малко количество мравки, които ние вече бяхме похапнали, но какво да се прави. 

Деси в оптимизма си реши, че така "кифлите" ни са имали и мак по себе си и двете потънахме в смущаващ смях, който помним и до днес.

И ако моята история е ви е отказа до тук, искам само да ви кажа, че любовта към едновремешните меки, въздушни клифлички, с тръпчив пълнеж и хрупкава поръска от мак е нещо, което трябва да продължи да съществува. 

 Сега, когато всички закусват "курасани" ( както казва баба), аз смятам да възродя традицията по домашните кифли с усещане за детство. 

Ако  вие имате пък любимо ваше тестено произведение, което според вас, трябва да не губи популярност споделете го в моята игра във Фейсбук, и може да спечелите тези красиви прибори за харчене от 27 броя. 

Ще раздам 3 такива комплекта,  а за целта трябва само да ми отговорите на един лесен въпрос, без грешен отговор. Вижте играта тук - колкото повече отговори, толкова повече идеи за готвене :) 

А, сега няма да се бавим повече, ако сте си опитали късмета в играта, време е да преминем към рецептата, защото това ще ви е утешителната награда, каквото и да стане - Да се натъпчете  с най-меките и вкусни кифлички. 

За тестото реших да адаптирам тестото за дунапренени кифли на Ваня Джорджевич и определено излизат достатъчно кифли, така че ако правите мини кифлички, може да направите и половин доза. Ето и какво ще ви трябва:

Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
250 г кисело мляко
200 мл газирана вода
100 мл олио
2 пак суха мая ( 2 х7 г) 
5 с.л. захар ( може и повече)
1 ч.л. сол

Още:
1 яйце
малко прясно мляко
50 г мак

За пълнеж:
мармалад от шипки
течен шоколад 

Пресяваме брашното и прехвърляме две трети от него в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и захарта.


Прибавяме и млеката и газираната вода и почваме да месим тестото с приставка за месене. Прибавяме постепенно олиото и останалото брашно, като може да отиде и повече от предложеното, но се опитайте да оставите тестото възможно най-меко, за да станат и кифличките  пухкави, а не твърди.


Аз го направих с помощта на олиото и след като го оформим на топка го слагаме в намаслен съд, на топло да втаса за около час. Аз го правя във фурната на 50 градуса, покрито със стреч фолио.


След като тестото се надигне, го изсипваме на масата и разделяме на две части. Взимаме едната част и я оформяме на топка, а другата оставяме покрито в купата.


Разделяме топката на 8 равни част, като всяка оформяме на по-малка топка.


Всяка топка разточваме на овал ето така и намазваме с мармалад по дължина ( може да сложите и друга плънка, на мен ми свърши мармалада и някои намазах с течен шоколад) 


Завиваме на рулце ето така 


и редим в тава, застлана с хартия за печене, като оставяме място между тях, за да има накъде да бухват, като ги оставяме да втасат още веднъж на топло.


Загряваме фурната на 200 градуса и преди да пъхнем да печем кифлите, ги намазваме с размито с малко мляко или вода яйце.


Печем за около 20 минути, докато хванат красив загар.


Толкова са мекички!


Няма търпение да чуя вашето мнение за тези кифлички в коментарите, а ако имате още предложения за вкусни тестени изделия, не пропускайте да се включите в ИГРАТА :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




събота, 15 май 2021 г.

Протеинова салата с киноа / High Protein Salad with Quinoa

 

Не съм от хората, които се хранят единствено и само здравословно, но определено си имам своите любими здравословни хранителни навици. Пиенето на топла вода  с лимон на гладно сутрин, консумирането на много вода през деня, залагането на протеиново хранене и периодично по-интензивно спортуване и поне ходене всеки ден. Не, това няма да е статия обаче изцяло да ви пробутвам идеята, че в края на същия ден не се настанявам на дивана с парче торта и някой домашен крем, а да ви кажа, че едно от нещата, които се научих да правя за себе си, което да ме държи във форма и да не ям торта и през деня е да си нося обяд в работата. 

Съвсем гласно съм изразяла пред колежките, че комбинирайки всеки ден хранене по ресторанти/ доставка и пътуване до работата с транспорт отива не малка част от заработеното, а обедните менюта около нея не мога да кажа, че ме изкушават с нещо. Ако ядеш такава храна на обяд или вечер, нормално е да ти стане тежко или поне да ти се приспи супер здраво над клавиатурата около 3-4. 

Всички в офиса ме знаят с моите кутийки, в които винаги има някаква наяждаща салата. Това е самата истина! Ям това нещо толкова време в различни вариации и мога да ви кажа, че по-вкусен обяд може да бъде само като Крис Хемсуърт лично дойде да ме забере, качи ме на самолет и ме заведе на обяд в едно от сладките римски ресторантчета, където да ме държи за ръка докато нагъвам паста  и се наливам с вино. 

Дотогава обаче, моят избор си остават леките, но засищащи салатки с протеини, които ме държат добре нахранена, без да ми е тежко, а всяка част от нея е като съкровище, което търся с виличката.

Днес искам да ви представя една от тях, която стана толкова популярна, че се наложи вече не  само да нося парчета торта, но и кутийки със салата за обяд. :) 

Необходими продукти:
80 г трицветна киноа La Garone
100 г печено месо по избор
80 г бейби спанак
2-3 листа едва маруля
2 бр. твърдо сварени яйца
1 домат
1/2 краставица
малко сирене за осоляване
зехтин/ олио на вкус

За тази салата съм си подбрала все неща, които обожавам, но вие може да замените нещо ако решите. Все пак ви препоръчвам да оставите основните протеинови елементи - киноа, яйца, месо.


Аз си избирам трицветна киноа на La Garone. Деликатният вкус на белите зрънца се съчетава с наситения ядков характер на цветните. Киноата е източник на белтъци и фибри, като също така е чудесна за безглутенови режими на хранене. Богата е на протеини, съдържа незаменими аминокиселини, калий и калций.


За салата я сварявам набързо както е описано  на опаковката и отцеждам. В салтата слагам и месо, като аз си приготвям обикновено някакво парче месо на грил тиган или във фурната през уикенда и го разпределям на порции в хладилника или фризера за през седмицата. Имам за всеки ден и по този начин си гарантирам, че ще си приготвя обяд, а няма да се излъжа да ям нещо друго накрая. 


Сега е сезонът на пресните марули, моята беше домашна, но бейби спанакът и руколата са моите зеленийки, без които сякаш не мога последно време. Дали ще добавите домати и краставици ще оставя на вас, но ви препоръчам те да не преобладават. Да не вземе да си направите някоя шопска салата накрая :) 


В купа смесваме нарязаната маруля, бейби спанака, нарязания на кубчета домат и яйце, и краставичката на колелца, киноата и месото. 


Овкусяваме с малко олио или зехтин и разбъркваме, като ако желаете може да сложите и лимонов сок и сол, като аз замествам последното с малко натрошено сиренце.

Наистина е чудесна. Просто чудесна! Ще искате да хапвате това всеки ден и да ви кажа честно, няма нищо да ви стане. Доверете ми се, опитайте я, пък после ми пишете с вашите впечатления! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


вторник, 11 май 2021 г.

Гогъли могъли ала Люси/ Kogel mogel

Знаете ли го канала "Life of Boris" / Животът на Борис?  Има само над 3 милиона абоната в тубата, но кой ти ги брои. Животът на Борис има такова присъствие и в моя живот, тъй като половинката ми не пропуска всяка негова изява. Не само музикална, пътешественическа, игрална, но и кулинарна. Стилът на готвене на Борис може да накара и най-невинния и неопитен кулинар в кухнята да стисне зъби и смръщи поглед като Гордън Рамзи пред недопечено пиле. Общо взето Борис и филия хляб ще си нареже с брадвата на дядо си и за да овкуси от супа до десерт ще посегне към любимата си майонеза. 
Наистина е забавен и признавам си с времето и аз заподскачах на неговото хард бас интро като се чудя какво ли кулинарно извращение ще ми поднесе този път. Интересното е, че рецептите не са му лоши, но стилът му на готвене...това вече трябва да се види. Освен ако не ви се яде руска салата от леген, в който допреди час сте си киснали краката, не ви препоръчвам да изпълнявате всичко до най-малкия детайл. И така, в едно от последните си клипчета той спомена десерт гогъли-могъли и това като ми се лепна в мозъка, и така цяла неделя. Общо взето, сега някой като ми говори врели некипели му казвам, че ме занимава с някакви гогъли могъли, защото страшно много ми хареса тази дума, бе хора. 

След щателно проучване се оказа, че когъл могъл ( гогъл могъл па руски) е десерт на базата на яйца, познат главно в източна Европа и Кавказ. Считай, нещо като сурово бъркани яйца със захар, докато заприличат на крем и овкусени с разни аромати, понякога алкохолни и се консумира веднага. Нещо като яйчен ликьор или яйчен крем. Тъй като е с пресни яйца е важно ТЕ наистина да са пресни, но тъй като аз така и така съм в експериментаторски mode реших, да ги сготвя на водна баня за по-сигурно. 
По Великден от яйца Багрянка ми изпратиха едно кашонче с яйца с цел да ги опитам и реших, че този момент настъпи. Така и така е яйчен десерт, а това, което ме впечатли в тези яйца, че били обогатени със селен, пък да видим след две-три чашки гогъли-могъли какъв ще е ефекта. 
Това не е платено партньорство, но истината е, че не блогърите получаваме подкрепа по различен начин от марките и няма нищо лошо да опитваме техни продукти и да споделяме впечатление. Все пак, така и така трябва да сготвя нещо. Освен това сега съм на нещо като яйчена диета и яйца се изядат под различни форми, но да си кажа, под-формата на десерт най ми харесва. Но ето набързо и рецептата 

Необходими продукти за 2 броя:

4 яйца
150 г захар

Още:
2-3 с.л. тъмно какао
тъмен ром по желание

Рецептата се прави предимно с жълтъци, но я намерих и с цели яйца. Реших, че с цели яйца ще стане още по-голям крема, но ако случайно имате останали жълтъци от някоя рецепта, използвайте ги тук. 


Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. В оригинал това е около 5 минути и после се яде, но аз реших нещо друго. 


Прехвърлих сместа в купа и бърках на водна баня крема докато се сгъсти. Не мога да кажа колко време ми отне, тъй като все натаманявах температура и водата, но като цяло салмонелата "умира" на 70 градуса доколкото знам, ако не е така, не ме убивайте.


По едно време разделих сместа на две части и сложих в едната част какао и тъмен ром Кракен ( да си кажа всяка марка, да не дискриминираме) Този ром го обожавам и ако нямах самоконтрол, щях да съм станала голяма пияница. 

Продължаваме да бъркаме и двата крема, докато се сгъстят, като след това махаме от огъня и слагаме в чашки.


Черния отдолу, а белия отгоре. Белият ми остана по-пухкав, докато черният стана като течен шоколад. Отгоре поръсих с готови карамелизирани ядки бадеми от Лидл. 


След като го оставим да се охлади леко, го прибираме в хладилника, а на следващия ден се надяваме да сте си намерили работа, в която няма да ви трябват пръстите, защото ще ги изядете. 

Отгоре се образува коричка като при домашния течен шоколад, 


по средата пухкав крем, а отдолу съкровище от плътен шоколад и ухание на ром. 
Според мен, по закон, на човек трябва да му се полога по един такъв десерт в края на всеки понеделник.

Рецептата е изключително лесна и забавна, като името, което носи и се надявам да ви донесе усмивки у дома, както го направи и при нас.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...