Ето, че днес искам да се престраша и да ви споделя една рецепта, пазена като мръсна тайна в черновите, не защото отново e с алкохол, което вече започва сериозно да потвърждава спиртните ми пристрастия, а защото не бях доволна много от снимките, които направих този ден. А той е преди повече от две години - сигуре!
Самата рецепта обаче е идеална и не бих променила нищо в нея, затова не ми даваше сърце да изтрия снимките, като всеки път ги преглеждах наново и се опитвах да си отговоря, дали може наистина да се види през тях колко невероятна торта е това?
И така, докато продължавах да не им давам шанс, тази сутрин станах с желанието за парче точно от тази торта и снимките ми проговориха : Разбира се, първо казаха: "Пак ли ти, досадо? Какво, ще се решим ли вече", а след кратък монолог от моя страна се убедих, че предпочитам да споделя с вас тази чудесна рецепта, в сезона на "голямото готвене", вместо да си държа за мен от чиста проба суетност.
Представям ви тора "Пияна вишна" - едно неописуемо кулинарно удоволствие, която ще ви изкуши със завидно количество шоколад, сметана, сочен плод, ароматен ликьор и желанието да се затворите за ден в компанията на едно такова парче.
Тортата е много приятна за правене и намирам такъв вид "дълбани торти", за много по-лесни като цяло. Може да ползвате замразени плодове или такива от домашна вишновка, но каквото и да изберете ще се получи чудесно. Ето и самата рецепта:
необходими продукти:
За блата 24 см диаметър:
8 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
100 г черен шоколад
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия
Започвам като отделяме внимателно жълтъци от белтъци в два отделни съда.
Разбиваме белтъците на твърд сняг със захарта.
През това време в касерола, разтопяваме шоколада ( аз използвах такъв на капки за готвене, като добавих една супена лъжица течна сметана, за да по-лесното хомогенизиране на сместа)
Разтопения шоколад започваме внимателно да прибавяме към жълтъците,
при непрекъснато бъркане и на малки порции, така, че да не се пресекат. Така полученият шоколадов "крем",
прибавяме към разбитите белтъци. Смесваме внимателно и бавно като се стремим да запазим въздушността на сместа.
Накрая прибавяме на етапи, пресявайки и разбърквайки с шпатула/ дървена лъжица смесеното брашно, бакпулвер и ванилия.
След като се интегрират и сухите съставки, прехвърляме в намаслена и застлана с хартия за печене форма за торта, с диаметър 24 см.
Печем блата в предварително загрята фурна за около 30-40 минути на 160 градуса. След като го изпечем, изключваме фурната, но го оставяме при леко открехната време да изстине, за да не спадне. Тава остава висок и пухкав.
В готовия блат изрязваме капак, със сантиметър два от страните на целия блат. След това го издълбаваме като запазваме трохите в отделен съд.
За крема:
Необходими продукти:
Трохите от блата
200 г масло
2/3 консерва подсладено кондензирано мляко / сгущенка ( около 300 г )
3 ч.ч. почистени вишни от вишновка *
100 г шоколад
Използвам вишни от домашна вишновка, но вие може да накиснете замразени вишни или череши за няколко часа в алкохол. След това да ги загрейте на котлона с малко захар на вкус. така ще омекнат и ще се напият, по бързата процедура. ( Отделям няколко от тях за украса)
В купа разбивам с миксер мекото масло, кондензираното мляко ( аз използвах сварено такова, но вие може да ползвате и обикновено), трохите от блата и начупения на малки парченца шоколад. Добавяме вишните.
Кремът може да не ви се струва много апетитен на вид, но е безуууумно вкусен! С него пълним тортата, като за целта намирам за полезно да ви посъветвам да не изваждате блата въобще от формата, тъй като ще ви е по-лесно да го направите накрая, когато е готова за украсяване.
Слагаме капака и прибираме в хладилника за около час.
Украсяваме тортата по желание, като аз измазах с малко бита сметана и залях с шоколадов ганаш. Рецепта за ганаш може да
видите тук.
Тортата е е обемна и от онези, които стават все по-вкусни щом отлежат.
Пълнежът е като скалчики или сладък салам, като свежите и ароматни парченца вишни, го правят да остане винаги сочен.
И така, може да не е най-добрата ми фотосесия, но пък определено една от най-вкусните торти. Опитайте и вие - поводите наближават!
Усмихната седмица пред вас, приятели!
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.