петък, 20 ноември 2015 г.

Торта "Тирамису" / Tiramisu Cake


Можете ли да повярвате, че някои хора предпочитат алтернативата на известните десерти пред самия оригинал! Ами да, щом има хора, които си купуват албум на Икебаната, то явно има всякакви хора по света ;) Шегата настрана обаче, дори и класическото, заслужило толкова много признания тирамису си има аудитория, която ще го намери не за толкова привлекателно, колкото неговата далеч по-скромна и икономична версия - "Тирамису торта".


Вместо бишкоти, тук имаме домашни блатове, а кремът е много по-достъпен като продукти, но пък отново със същата пухкава и нежна консистенция.


Реших, че това е тортата, която ще "тества" за пореден път миксера на Делимано ( сайтът им тук) , тъй като трябваше да приготвя голям и висок блат без набухватели. Какво по-добро предизвикателство за уменията на един миксер от това да разбие яйцата на най-въздушната и пухкава смес евър!
За моя голяма радост уредът ( вижте информация и цена тук) не ме подведе и този път и се влюбих в приставката за разбиване, както заради яйцата, така и заради невероятната бързина, с която направих крема. 

А ето я и самата рецепта:
За блата:
6 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ванилия
За крема:
200 г крема сирене
1 1/2 ч.ч. сладка течна сметана за разбиване
1/2 ч.ч. пудра захар
за соса:
1 1/2 ч.ч. кафе
3 с.л. захар
1-2 с.л. ром/ уиски

Още: какао за поръсване

Започнах като разбих яйцата за една-две минути, използвайки накрайника за биене.


После започнах да прибавям на тънка струйка от захарта, докато яйчената смес стана пухкава и поне три пъти над предишния си обем. След това прибавих на порции и пресятото брашно с ванилията.


Готовата смес изсипах в тавичка с диаметър около 22 см, предварително застлана с намаслена хартия за печене.


Пъхнах да се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса с обдухване. Печем до готовност или докато забучен дървен шиш в средата на блата излезе сух.
Готовия блат оставям на леко открехната врата във фурната да се охлади, а след това изваждам внимателно от формата. Разполовявам на две равни части ето така:
За крема разбивам сметаната отново със същия накрайник, който преди това сложих във фризера за малко.


Прибавям пудрата захар, а накрая и кремата сирене.
За напояването на блатовете смесвам всичко в една купичка, подправям със захар на вкус и с алкохол - по желание ( При мен беше повечко :))


Сглобяване на тортата:
Напояваме първия блат с половината от кафето. Aз не сложих толкова този път, но вие слагайте смело. Може да поеме течността. След това сложих половината от крема,


и захлупих отново с другия блат, който също напоих. 


Украсих отгоре и отстрани с остатъка от крема, какао и зрънца кафе. 


Тортичката е много икономична, но това въобще не си личи от пищната и украса и богатство на вкусове, което се усеща във всяка хапка.


Уверете се сами! 
Мързеливи почивни дни ви пожелавам! :) 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!




сряда, 18 ноември 2015 г.

Млечно хлебче с масло / Milk bread with butter


Преди време ви споменах, че моят миксер, след дълги години служба, се спомина и ме остави да се чудя как да си правя тортите. За щастие моите роднини, знаейки какви вкусотии са заложени на карта,  набързо ми заеха един, за да продължа вкусното си дело. Аз пък започнах да се оглеждам в магазините за някой нов и качествен миксер, малко по-професионален, за да издържи на ненормалното темпо на работа у дома ;)


За мое щастие Делимано (сайта тук)  ми предложиха да тествам техния миксер и тъй като не съм откачена да отказвам такава добра оферта, не съм се дърпала. Затова пък си обещах, че ще ви кажа наистина честното си мнение за продукта, макар и в публикациите да има продуктово позициониране.
Реших да тествам пълните възможности на миксера със серия разнообразни рецепти от кремове, торти, кексове, рула до теста и различни хлебни продукти.
Веднага знаех, че първото нещо, което искам да опитам да направя, е хляб, за да използвам приставката за тесто. Така и не свикнах да използвам леките врътки на обикновените миксери за целта, тъй като си трябва силна ръка за самия процес. Тук нямам такъв проблем, защото миксерът на Делимано ( вижте го тук)  е с чупещо се рамо, а застопоряването му за плоскостта става с вакуум и можете най-спокойно да си седите като делва с ръце на кръста, докато тестото се бърка.
Избрах да направя една наистина много лесна рецепта за чудесен и ароматен млечен хляб. Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно (от 200 мл)
1/2 кубче жива мая
1 с.л. захар
190 мл прясно мляко
30 г масло
щипка сол
Още: масло за прорезите още 30 г

Затоплям леко млякото, прибавям захарта и маята. Оставям да шупне.
В купата слагам пресятото брашно и солта. Прибавям шупналата мая и пускам миксера да "меси" с накрайника за тесто.


Когато тестото започне да се оформя, започвам да прибавям маслото, което е на стайна температура.


Само за няколко минути получаваме едно идеално, меко, нелепнещо, еластично тесто.


Поставям в намаслена тавичка и оставям да втаса за около 20 минути на топло.

                     

Когато тестото се надигне, изваждаме го от купата и внимателно го придърпваме, за да го оформим като правоъгълник.


Започвам да навивам от единия край към средата и от другия край към средата, като накрая прищипвам краищата, за да ги запечатам.


Обръщам с "ръбчетата" надолу и поставям върху хартия за печене в тавата, в която ще печем.
Поръсвам с брашно и оставям да втаса за още 15 минути.


Преди да го пъхнем да се пече, правим прорези по дължина с остър нож, в които слагаме парченца от маслото.


Пека хляба на силна фурна, около 200 градуса, като за хрупкава коричка може да напръскате кората с малко вода при печенето.


Не мога да ви опиша уханието от кората на това хлебче...
Няма нужда да готвите друго за вечеря...само току-що опечен хляб с месце за основно,


и със сладко за десерт!



Опитайте и вие!

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

понеделник, 16 ноември 2015 г.

Бисквитена торта "Карамела" / No bake Biscuit cake "Caramela"


Почне ли новата седмица, обикновено първо ви предлагам някоя рецепта за соленичко ястие, бързо и лесно, идеално за седмична вечеря. Едва в петък се подслаждаме с някой десерт, който на спокойствие да приготвим през почивните дни! Този път обаче ще изневеря на тази си, макар и много практична, система на публикуване.
След горчилката от последните дни май имам нужда от екстра доза сладичко. Хем да ми "оправи" тежкия  следвкус от страх в гърлото и ужас в сърцето, хем да използвам възможността да се порадвам на живота. Нещо, което напоследък се превърна в лукс по съвсем други причини. Трудно е да пишеш за рецепти и да се опитваш винаги да бъдеш полезен и позитивен, без да  си позволиш да напипаш някоя пиперлива тема, макар и отвътре да кипи,...ама как да навържеш свинско печено с това, което реално оформя твоето ежедневие (а бе, хрумна ми и това как ще стане, ама ще стане пак много нетолерантно изказване).
И така, пак трябва да преглътна мислите си, защото това местенце тук, така съм го замислила...като оазис от заобикалящата ни действителност. И ако ще ги преглъщам, ще го направя с нещо, достойно да отмие тази горчилка. 


И ако едни рушат, ние ще създаваме отново и отново красота. Ще създаваме красота и ще я споделяме с хората, докато цялата тази вложена любов не успее да премине през всяка античовешка идеология, предубеденост и тъмнина, и направи това, което изкуството прави най-добре - променя представи, поражда неподозирани емоции и представлява може би единствената най-чиста форма на революция! 


И така, предлагам ви да си направите един траен (не обещавам колко време ще успеете да си го къткате обаче), много лесен и ставащ все по-вкусен с всеки изминал ден десерт. Бисквитена торта "Карамела". Исках да я нарека бисквитена торта "Блага" не само заради вкуса й, но и заради това, че това е семейната рецепта за торта на леля ми Блага, за която съм ви разказвала вече. (Тя бе много близко до гореспоменатите събития и мога само да се радвам, че е добре) Реших да си припомня за нейното присъствие у дома със запазената й марка - тази бисквитена торта с домашен карамелен крем и супер лека и нежна текстура, която се усеща само от начина по който виличката преминава през пластовете.  


Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
Около 600 г обикновени  бисквити
За крема:
1 1/2 л. прясно мляко
200 г захар (плюс 100 г по желание) 
9 с.л. брашно
4 яйца
1 бр. ванилия
Още: 2 ч.ч. млени орехи 
200 мл прясно мляко за потапяне на бисквитите

Започвам като слагам захарта за крема да се карамелизира в подходящ съд на котлона.

                     

След като захарта се карамелизира, добавям млякото. Карамелът на дъното стяга, но ние превключваме на средна степен на котлона и разбъркваме от време на време, докато карамелът се разтвори. (Тук е моментът да опитате сладостта на млякото. Аз прибавих още 100г захар, тъй като ми се стори недостатъчно сладко. Можете да карамелизирате и повече количество захар, но при "горенето" й тя променя сладостта, затова предлагам този вариант)  


Когато карамелът се разтвори и млякото придобие нежен бежов цвят, преминаваме към следващата стъпка за крема. В купа слагаме яйцата с брашното и разбъркваме.


Прибавяме лъжица по лъжица към сместа от топлото мляко, за да я разредим леко и да ни е по-лесно да я прехвърлим обратно.

                        

Когато млякото тръгне да завира отново, изсипваме яйчено-брашнената смес и започваме да бъркаме, докато кремът се сгъсти. Прибавяме и ванилията.


Сглобяването на тортата става по следния начин. В избраната от нас тавичка нареждаме бисквитите на дъното. Аз използвах квадратна тавичка с размер 24 см на страна, но леля ми винаги я прави в кръгла.
Успях да наредя 20 бисквити на ред.

                     

Като предварително ги потапям съвсем за кратко в малко затоплено мляко.

Върху първия ред слагам един пласт крем, а отгоре малко от млените орехи.


Така процедираме до край. Лелината торта завършва с богат пласт орехи, но аз импровизирах и създадох малко по-ефектна украса, която никак не е задължителна, затова и не съм я описвала към продуктите, но пък ще ви обясня как съм я направила.

На последния пласт наредих мини бишкотки, които също може да потопите в мляко или пък карамелизирана захар.


Аз избрах втория вариант, но следващия път ще избера вместо чист карамел да я залея с карамеления сос от тук, тъй като този се втърдява бързо и е по-труден за работа. Плюс това му трябва повече време в хладилника да омекне, което ще затрудни рязането на тортата.


Затова пък е много ефектно на вид и не съжалявам, че опитах, а и ми даде възможност да направя по-разчупена украса.


Ако и вие направите с твърд карамел, не се притеснявайте да го начупите на парчета преди сервиране.


И така, пожелавам ви една сладка и слънчева седмица, приятели, с надежда за едно по-добро и красиво утре! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...