
Да обичаш истински си остава най-голямото удоволствие от живота, а да имаш здраве и време — най-ценното, което можеш да притежаваш. Благодарна съм за семейството си, за половинката, за кумовете, най-добрите ми приятели, готините ми колеги, за най-сладкото подаръче на съдбата — моето детенце. Благодарна съм и за това, че макар и да не сме лишени от проблеми и ядове, все намираме изход от тях. А, когато още не сме — вярвам, че просто не им е дошло времето.
Все така искам по много. Искам още време, още пътешествия, възможности, успехи — и дори когато не са точно толкова, колкото съм мечтала, пак съм благодарна. Не е като да липсват.
Все бързам за някъде — все някакъв час, ангажимент, документ трябва да подам — но една от големите ми „грижи“ си остава, че все не успявам да се видя с всички прекрасни хора, които познавам, радвам им се и наричам приятели. Абе, с две думи: хубаво е да те валидират. :)
Това са най-динамичните ми години — да си родител на малко дете, да работиш, да имаш странично хоби (което си е още една работа на главата), да се опитваш да си съпруга, що-годе читава домакиня, съвестен гражданин, социална птица, да не извършваш престъпления към хора, на които отвсякъде им личи, че заслужават по една талпа в главата...
И въпреки всичко — да останеш оптимист, силен, независим, забавен, с младо лице, поддържано тяло и здрави зъби в устата.
Усещам, че вече достигнах възрастта, в която не само имаш основни житейски умения и такива по специалността, по която си завършил, но и животът те е накарал да придобиеш още квалификации: градинар, санитар, сладкар, пекар, помощник на строителен обект, вътрешен дизайнер, икономист, финансист, юрист, парамедик, администратор, педагог, психолог, фармаколог, кредитен консултант, брокер и оператор на казан за варене на ракия.
Пожелавам си още неща да науча — от сладък опит, разбира се. :)
А като говорим за сладко — няма как да не ви почерпя с нещо наистина изкусително за всички хубави поводи, които изминаха: рождения ден на моя племенник, именния ден на сестра ми Мария, рождения ден на баба Лиля и за това, че Боян вече почти казва „Обичам те“.
Днес искам да ви почерпя с една тортичка, за която мечтаех отдавна. Винаги съм обичала да съчетавам сиропираните десерти с топка ванилов сладолед — още от времето на Жан Виденов. :) Но сега открих начин да направя десерт, който ще ви разтопи от вълнение — тортата Баклава със сладолед. За още по-бърз вариант може да ползвате готов сладолед, но аз ще ви покажа как да си го направите по напълно домашен начин. Ето как:
Необходими продукти:
4 бр. фини кори София мел
200 г ядки орехи и шамфъстък
250 мл сладкарска сметана
80 г масло
2 белтъка
300 г захар
1 лимон
крокан
Започваме с приготвянето на сладоледа. както казах, може да ползвате и готов ванилов сладолед от кутия, който да замразите в тази формичка, или ако ви оставят често белтъци за доизползване, направете си този вкусен домашен сладолед, познат още като Френски нуга сладолед.
За целта разбийте първо белтъците с 100 г от захарта на твърд сняг, в напълно суха купа. След това разбийте и сметаната на сняг.
Смесваме ги в купа внимателно, така че да запазим въздушността им.
След това прибавяме кората на един лимон, крокана и плодчетата от сладкото. Най-добре става с плодчета от зелени смокини и черешки. Разбъркваме отново.
Прехвърляме сместа в тавичка с диаметър 20 см покрита със стреч фолио и завиваме добре. Прибираме във фризера. Тази операция я направете поне няколко часа, а най-добре един ден по-рано от приготвянето на десерта.
Приготвяме си захарния сироп от останалите 200 г захар и чаша и половина вода, какато и 1-2 ч.л. лимонов сок.
Сгъваме корите и
изрязваме кръг с размерите на тваичкта, в която ще правим баклавата. Аз ползвам дъното на формата за шаблон. От 4 листа излизат 18 броя, като може да ползвате всички или част от тях.
Смиламе ядките и разтопяваме маслото. Аз добавям и малко олио към разтопеното масло, за да не се втърдява много бързо.
Режем на триъгълници и пъхаме да се пече във фурната на 180 градуса с обдухване, докато се зачерви хубаво отгоре.
Сглобяване на баклавата. Намазваме формичката и почваме да слагаме един по един листата за баклавата, като ги мажем с масло. Правим долен пласт, като аз използвах осен броя кори, след това разпределяме млените ядки и завършваме с още шест броя кори, всяка намазана с масло.
Режем на триъгълници и пъхаме да се пече във фурната на 180 градуса с обдухване, докато се зачерви хубаво отгоре.
Още топла я заливаме с вече изстиналия и сгъстен захарен сироп.
Отгоре нареждаме отново всички триъгълничета за баклавата и украсяваме по желание.
След това отстраняваме горния пласт на баклавата до ядките и
поставяме сладоледения пласт, като го обръщаме от формата директно върху десерта. С помощта на стреч фолиото става много лесно отлепването.
Отгоре нареждаме отново всички триъгълничета за баклавата и украсяваме по желание.
Може да поръсите с още ядки, част от сиропа за повече ефект. Аз искате баклавата да се пробива по-лесно с виличката е добре да направите горния пласт малко по-тънък от долния, както правя аз.
Не се притеснявайте, тортата може да се замрази отново, ако не се изяде веднага. За целта аз обаче я нарязвам на парчета и ги прибирам в кутийки.
Половината торта замина при нас от трима човека, така че нямайте големи очаквания за първия вариант, но все пак съм длъжна да предложа. И все пак, ако я изядете на едно сядане, е грижа, която няма да имате :)
А, сега, както съм обещала, вадете виличките, почвам да режа тортата.
Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓
👉👉👉НОВО: Използвайте Промо код: LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти.
👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com
Моето кулинарно пътешествие продължава тук:
Страница на блог във Facebook :
на приятел , където можете да публикувате себе си във Facebook :
👉Tik Tok:3
Много ми хареса и ще приготвя.Благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеМного благодаря <3 Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЛюси винаги ме впечатляваш с прекрасни идеи
ОтговорИзтриванеИстински РОЗКОШ! Всички твои рецепти са просто......извънземни!
ОтговорИзтриванеЧудесна, както всичките ти рецепти, благодаря! Много харесвам сладкото от зелени смокини, то е с неповторим изискан аромат и то ще направи вкуса запомнящ се и желан! Ще я направя тази красавица! ❤
ОтговорИзтриванеБлагодаря. Поздрави и усмивки !
ИзтриванеКак става това сладоледа да покрива и долния слой на баклавата ?
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно за Коледа ще се постарая да направя
Не съм сигурна, че разбирам правилно въпроса.
Изтриване