Каква тишина само се е настанали над града. Един допълнителен почивен ден след празника и всеки реанимира явно,а пък защо не и да се е запътил към поредната трапеза. Браво на вас ако е така. Оживлението покрай Гергьовден беше голямо вчера, и то не само от неспирната "музика" в цигански квартал. почти всеки се бе запътил нанякъде, имаше хода и на разходки, имаше хора и по магазини и по кафета, имаше по пътищата, имаше на църква, а да не ви казвам какво бе на манастира. За такива като мен, които искат да прекарат празника далеч от голямата шумотевица, едно "скромно" барбекю на полянките над Рилския манастир е всичко от което имат нужда в слънчевия майски следобед.
И макар месото да е центъра на такива събития, познавайки себе си, няма как да не взема и десерт за кафето, което ще закъкри на жарта.
Тортите разбира се са трудни за пренасяне, затова в такива моменти разчитам на нещо издържало теста на времето и доказало се с невероятния си вкус- един класически мраморен кекс
Всечи голям човек трябва да може да прави кекс и това не е евфемизъм за нещо друго, да ме прощавате. Колкото и странно да ви звучи, макар и доста проста рецепта, доста хора изпитват затруднения именно в направата на този сладкиш.
Но както и други неща, и кекса трябва да го направиш поне няколко пъти, преди да ти стане страхотен, най-малкото за да прецениш как пече твоята фурна. ( Определено не ги целя да звучат така тия неща извинете)
Необходими продукти
4 яйца
¾ ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. захар
2 1/2 ч.ч. брашно София Мел Кекс
1 ч.ч. кисело мляко
1 пак. бакпулвер
1 ванилия
1-2 с.л. какао
Разбийте леко яйцата с миксер, а след това прибавете постепенно захарта и ванилията. После добавете олиото и киселото мляко. Накрая, интегрирайте постепенно и брашното. Разделете сместа на две части, като към едната добавете какаото и разбъркайте докато се оцвети равномерно.¾ ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. захар
2 1/2 ч.ч. брашно София Мел Кекс
1 ч.ч. кисело мляко
1 пак. бакпулвер
1 ванилия
1-2 с.л. какао
Изсипете първо едната, а след това и втората част от сместа във форма за кекс, предварително намаслена и набрашнена (при необходимост).
Поставете в предварително загрята фурна, на средното ниво и печете около 40-50 минути на 200 градуса.
Какво почече му трябва на човек от един хубав кекс!
Край..отаказвам се да говоря вече за тия кексвое!
Да ви е сладко! :)
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Привет, Люска! Много ми напомня моя първи кекс! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Люси! Бакпулвера кога се слага? В твоя списък с продукти го има, а в този на София Мел липсва.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Яна! Тъй като брашното на София мел за кекс е с набухвател, няма нужда от него, но съм го написала, тъй като много хора ще ползват обикновено. Поздрави :)
ИзтриванеЧудесно! Благодаря за уточнението :) Хубав ден, изпълнен с нови вдъхновения!
ИзтриванеДнес ,го направих . Уникален е.
ОтговорИзтриване