понеделник, 7 май 2018 г.

Класически мраморен кекс / Marble Bundt Cake


Каква тишина само се е настанали над града. Един допълнителен почивен ден след празника и всеки реанимира явно,а пък защо не и да се е запътил към поредната трапеза. Браво на вас ако е така. Оживлението покрай Гергьовден беше голямо вчера, и то не само от неспирната "музика" в цигански квартал. почти всеки се бе запътил нанякъде, имаше хода и на разходки, имаше хора и по магазини и по кафета, имаше по пътищата, имаше на църква, а да не ви казвам какво бе на манастира. За такива като мен, които искат да прекарат празника далеч от голямата шумотевица, едно "скромно" барбекю на полянките над Рилския манастир е всичко от което имат нужда в слънчевия майски следобед.
И макар месото да е центъра на такива събития, познавайки себе си, няма как да не взема и десерт за кафето, което ще закъкри на жарта.
Тортите разбира се са трудни за пренасяне, затова в такива моменти разчитам на нещо издържало теста на времето и доказало се с невероятния си вкус- един класически мраморен кекс


Всечи голям човек трябва да може да прави кекс и това не е евфемизъм за нещо друго, да ме прощавате. Колкото и странно да ви звучи, макар и доста проста рецепта, доста хора изпитват затруднения именно в направата на този сладкиш.
Но както и други неща, и кекса трябва да го направиш поне няколко пъти, преди да ти стане страхотен, най-малкото за да прецениш как пече твоята фурна. ( Определено не ги целя да звучат така тия неща извинете)



Затова реших отново да съм в помощ и да ви споделя моята рецепта ( така де, на баба) за традиционен мраморен кекс, който направих за приятелите ми от София мел. Както знаете Люска- Плюска вече готви и за тях, затова и може да видите цялата рецепта там.

Необходими продукти
4 яйца
¾ ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. захар
2 1/2 ч.ч. брашно София Мел Кекс
1 ч.ч. кисело мляко

1 пак. бакпулвер
1 ванилия
1-2 с.л. какао
Разбийте леко яйцата с миксер, а след това прибавете постепенно захарта и ванилията. После добавете олиото и киселото мляко. Накрая, интегрирайте постепенно и брашното. Разделете сместа на две части, като към едната добавете какаото и разбъркайте докато се оцвети равномерно.
Изсипете първо едната, а след това и втората част от сместа във форма за кекс, предварително намаслена и набрашнена (при необходимост).
Поставете в предварително загрята фурна, на средното ниво и печете около 40-50 минути на 200 градуса.
Рецептата е публикувана и  тук! 


Какво почече му трябва на човек от един хубав кекс!
Край..отаказвам се да говоря вече за тия кексвое!
Да ви е сладко! :) 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

5 коментара:

  1. Привет, Люска! Много ми напомня моя първи кекс! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Люси! Бакпулвера кога се слага? В твоя списък с продукти го има, а в този на София Мел липсва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Яна! Тъй като брашното на София мел за кекс е с набухвател, няма нужда от него, но съм го написала, тъй като много хора ще ползват обикновено. Поздрави :)

      Изтриване
    2. Чудесно! Благодаря за уточнението :) Хубав ден, изпълнен с нови вдъхновения!

      Изтриване
  3. Днес ,го направих . Уникален е.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...